Biserica Sfantul Sozomen din Galata

Biserica Sfantul Sozomen din Galata Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Sozomen - Ayios Sozomenos - este o biserica ortodoxa din localitatea Galata, Cipru. Biserica este asezata in centrul localitatii Galata; localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Micuta biserica, avand o singura absida estica si un acoperis puternic inclinat, prezinta un aer specific acestei zone si perioadei in care a fost zidita; o alta caracteristica a acesteia este culoarul din jurul ei, acoperit sub acelasi acoperis. Biserica isi pastreaza inca si astazi toata seria de fresce post-bizantine, datate in anul 1513, ca lucrari ale zugravului Simeon Axenti.

 

Alaturi de aceasta minunata biserica din Galata, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri de cult. In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei Cipru, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

  

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "", "", "", "", "", "", "", "" si ""; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "".

Biserica Sfantul Sozomen din Galata - scurt istoric

Biserica Sfantul Sozomen este asezata in centrul vechii localitati cipriote Galata, care este inclusa in periferia de Solea. Acest sfant locas de rugaciune a fost ridicat si impodobit in anul 1513, potrivit inscriptiei votive de deasupra intrarii vestice. Un grup de 14 localnici si-au luat asupra lor cheltuiala de a zugravi biserica, insa doi dintre ei fiind frati, au platit o singura parte, motiv pentru care in pisanie cei doi apar sub un singur nume. Un detaliu, poate chiar unic, ce surprinde in aceasta pisanie este faptul ca, pe langa numele si prenumele ctitorilor, li se precizeaza si ocupatia. Pisania de la Agios Sozomenos este o marturie extrem de valoroasa a dialectului cipriot din perioada secolului al XVI-lea.

Pisania, asezata pe peretele bisericii in anul 1513, marturiseste urmatoarele: "Sfanta Biserica a Sfantului si Parintelui nostru Sozomenos, a fost ridicata cu ajutorul donatiilor, pe cheltuiala urmatorilor crestini: KIROU IOANNOU ANAGNOSTOU AND NOMIKOU TEMPRIAS PAPATHEODOROS AND PNEVMATIKOS IOANNIS MAXIMOS ARGYROS OF KALOGYROU TZORTZES OF KALOGYROU KYRIAKOS OF ERINYS STZANYS OF MILLOMENOU YIOTIS OF MILLOMENOU. KOSTIS OF MILLOMENOU. STAKOS OF KALOGYROU, PAPAIOANNIS OF SIMONES, DEMETRES OF KOSTAS, GIORGOS OF KYRIAKOU, AND HIS BROTHER PARASKEVAS, toti punand aceeasi parte, in total 13 ctitori. Rugati-va pentru acestia Domnului, Amin. Terminata in data de 3 septembrie 1513, de mana zugravului Symeon Axentis. + Aceasta biserica este un cer pe pamant, unde Preabunul Dumnezeu se odihneste."

Biserica Sfantul Sozomen din Galata - arhitectura si fresca

Biserica este acoperita cu un acoperis din tigle, inclinat puternic, ca mai toate cele intalnite la bisericile din regiunea Muntilor Troodos, pentru a face fata cantitatii imense de zapada, ce se aseaza pe acesta in vremea iernii. Cladirea are o singura absida, in capatul ei estic. Acoperisul se intinde in trei laturi (sud, vest si nord) acoperind si culoarul aflat aici. Acest culoar acoperit alcatuieste un fel de portic.

Intrarea in biserica se face prin peretele ei nordic. Dimensiunile interne ale bisericutei sunt: 11,80 x 3,79 metri. Interiorul acesteia este acoperit in intregime cu fresce, precum si fatada nordica, aflata sub portic. Frescele din interior, aproape in intregime, au fost restaurate intre anii 2002-2003, aflandu-se astazi intr-o stare excelenta de pastrare. Aceste fresce reflecta un stil mai mult autohton, intalnit in secolul al XVI-lea, cu imbinarea multor elemente bizantine, si cu foarte putine apusene. Frescele de la Sfantul Sozomenos sunt unele dintre cele mai timpurii fresce realizate de marele zugrav Symeon Axenti.

         

Frescele se remarca in special prin scenele ce infatiseaza momente din viata Mantuitorului si a Maicii Domnului, alaturi de o multime de sfinti, martiri, episcopi, sihastri si cuviosi. Scenele din Vechiul Testament nu lipsesc nici ele. Frescele din biserica sunt impartite in doua registre. Registrul superior pastreaza scene ce privesc viata lui Hristos, in vreme ce registrul de jos pastreaza chipuri de sfinti, incadrati de arce frumos decorate.

Peretele nordic pastreaza scene din viata Maicii Domnului, unele dintre ele provenite din Evanghelia apocrifa a lui Iacob, ruda Domnului: Rugaciunea lui Ioachim, Imbratisarea dintre Ioachim si Ana, Nasterea Maicii Domnului si altele. Aceasta serie se incheie cu o foarte ampla fresca infatisand Adormirea Maicii Domnului. Cerul este acoperit cu nori aducatori de Apostoli, in vreme ce Hristos sta inconjurat de ingeri, la marginea patului Maicii Domnului.

Schimbarea la Fata a Mantuitorului este cunoscuta sub numele de "Panhyperphotios". Aceasta inovatie artistica era una foarte controversata in secolul al XIV-lea, deoarece aceasta infatisa lumina necreata a lui Dumnezeu. Acest atribut a fost realizat sub forma unei stele cu 8 colturi, alcatuita din suprapunerea a doua patrate alungite.

                   

Printre scenele din interior, icoana Sfantului Gheorghe impresioneaza in mod aparte prin dimensiunile acesteia: 10 metri patrati. Sfantul Gheorghe este infatisat stand calare pe cal si sagetand un balaur urias cu aripi rosii si coada incolacita in jurul piciorului calului. Apoi printesa leaga balaurul cu un lant si il trage spre palat. Regele multumeste sfantului, in timp ce regina priveste scena. Oamenii de la palat, cu trompete, suna victorios. In partea de jos a icoanei se afla urmatoarea rugaciune: "Rugaciunea robului lui Dumnezeu Georgios Maximos cu sotia si copiii, Amin, de catre mana lui Symeon Axentis."

In cupola absidei Sfantului Altar se afla infatisata Maica Domnului Platyterra, intre Arhanghelii Mihail si Gavriil. La baza acesteia, o serie de sfinti ierarhi stau cu mainile ridicate in rugaciune. Frescele de pe fatada nordica exterioara pastreaza niste scene minunate: Judecata de Apoi, Arborele lui Iesei si Sinoadele Ecumenice. Cele opt scene infatisand Sinoadele Ecumenice sunt singurele din intreaga Insula Cipru care le infatiseaza.

Sfantul Sozomen este un sfant cipriot ce a vietuit ca Episcop de Karpasia. Acesta este cinstit in data de 20 neoiembrie. Intr-o micuta racla de argint se odihnesc Sfintele sale Moaste, spre inchinarea si bucuria crestinilor ce ajung pe aceste meleaguri.

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2827

Voteaza:

Biserica Sfantul Sozomen din Galata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE