Biserica Sfantul Teodor - Mystra

Biserica Sfantul Teodor - Mystra Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Teodor este o locas de cult ortodox aflat in orasul Mystra din Peloponez, Grecia. Un loc lipsit de importanta pana atunci, Mystra a intrat in istorie in 1249, cand a fost fortificat de Guillame Villehardouin, ducele francez al Peloponezului. In 1262 orasul a fost recastigat de Imparatul Mihail VIII Paleologul. A servit drept capitala a Despodatului Bizantin de Morea in secolele XIV-XV, cand a cunoscut o perioada de prosperitate si inflorire culturala. Asezarea a ramas nelocuita in timpul ocupatiei otomane. In 1830 orasul a fost parasit, fiind construit noul oras Sparti, la aproximativ 8 km departare.

In prezent, orasul pastreaza o multime de monumente si vestigii din perioada bizantina dintre care amintim: Catedrala Sfantul Dimitrie, bisericile Pantanasa si Peribleptos, capela Buna Vestire (Evangelistria), Manastirea Vrondocheon, cu cele doua biserici ale sale: Sfantul Teodor si Biserica Maicii Domnului Hodigitria.

Orasul Mistra era impartit in trei zone: castelul construit de Villehardouin, "Orasul se Sus”, pentru aristocratie si "Orasul de Jos”, pentru localnici. Biserica Sfantul Teodor, initial catolicon apoi capela a cimitirului Manastirii Vrondocheon, este situata in partea de nord-est a zonei "Orasul de Jos”, la o distanta aproximativ egala de Capela Bunavestire si de Biserica Maicii Domnului Hodigitria.

Biserica Sfantul Teodor a fost construita intre anii 1290-1295 avand doi ctitori: monahii Pahomie si Daniel. Intr-un vechi codex de la 1296 este amintit in calitate de ctitor al locasului Pahomie in timp ce o inscriptie aflata in biserica il mentioneaza pe Daniel. Cel mai probabil, Daniel a fost cel care a inceput contructia bisericii in anul 1290 iar Pahomie a finalizat-o inainte de 1296.

Din punct de vedere arhitectural, monumentul reprezinta ultimul exemplu cunoscut in Bizant avand planul de cruce inscrisa cu turla octogonala. Biserica pastreaza caracteristicile principale ale acestui tip arhitectonic. Insa, la trei secole dupa ce aceste caracteristici tipologice particulare au aparut pentru intaia data in Biserica Hosios Lukas din Phocis, in cadrul Bisericii Sfantul Teodor sunt introduce o serie de modificari remarcabile (precum absenta galeriilor si a nartexului). Bisericii i-a fost adaugat ulteiror un pridvor cu portic.

La exterior, monumentul prezinta caracteristici ale Scolii Helladice, precum caramida, benzile dintate, modele din ceramica.

Numai o mica parte a picturii murale originale mai poate fi vazuta in interior. Cupola centrala, prin dimensiunile sale modeste si proportiile elegante creeaza un sentiment de taina., de intimitate, pe care nu il regasim in alte biserici din Mystra, mult mai monumentale si impunatoare. Biserica nu a putut suporta in timp intreaga greutate a domului principal care s-a prabusit.

Lucrarile de restaurare, conduse de Adamantios Adamantiou, au inceput in 1907 fiind finalizate in anul 1933 de catre Anastasios Orlandos.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2744

Voteaza:

Biserica Sfantul Teodor - Mystra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE