Biserica Sfintii Iason si Sosipatru din Kerkyra - Corfu

Biserica Sfintii Iason si Sosipatru din Kerkyra - Corfu Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Iason si Sosipatru este una dintre cele mai vechi si zivitate biserici din insula Corfu - Kerkyra. Insula Corfu, avand o suprafata de 600 de kilometri patrati, o lungime de 63 de kilometri si cu o latime de 28 de kilometri, este asezata pe coasta vestica a Greciei, in nordul Marii Ionice. Insula se afla la numai doi kilometri distanta de tarmul Albaniei.

Capitala insulei este Corfu Town, numele antic al acesteia fiind Kerkyra. Grecii, romanii, venetienii si francezii au ocupat pe rand insula, fiecare punanadu-si amprenta asupra locului. Din anul 2007, capitala insulei este inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dintre cele 37 de biserici aflate in zona, cele mai importante sunt: Biserica inchinata Maicii Domnului din Pestera; Catedrala Sfantul Spiridon, care adaposteste mormantul si Moastele sfantului; Biserica Sfintii Iason si Sosipatru, aceasta fiind si cea mai veche biserica din intreaga insula.

Biserica Sfintii Iason si Sosipatru a fost declarata monument istoric, ea fiind astazi protejata si ingrijita de catre Departamentul de Antichitati Bizantine din Constantinopol.

Sfintii Iason si Sosipatru din Kerkyra - Corfu

Sfintii Iason si Sosipatru sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in data de 29 aprilie. In unele locuri, ei sunt praznuiti cu o zi mai inainte, in data de 28 aprilie. Cei doi sfinti, care au facut parte din cei 70 de Apostoli ai Mantuitorului, sunt amintiti in Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel, unde gasim scris: "Va imbratiseaza Timotei, cel impreuna-lucrator cu mine, si Lucius si Iason si Sosipatru, cei de un neam cu mine." (Romani 16, 21)

Sfantul Apostol Pavel ii va numi pe cei doi sfinti drept episcopi. Astfel, sfantul Iason a fost numit episcop de Tars, iar sfantul Sosipatru a fost hirotonit episcop de Iconium.

Amandoi sfintii au ajuns sa propovaduiasca Evanghelia in insula Corfu - Kerkyra, undeva in jurul anului 40. Aici, ei au ridicat o biserica inchinata Sfantului Arhidiacon Stefan. Conducatorul insulei i-a aruncat in inchisoare pe cei doi sfinti, alaturi de talhari, pe care ii vor converti insa la credinta crestina. Numele talharilor celor convertiti si martirizati sunt; Satornin, Iachishol, Faustian, Ianuarie, Marsalie, Efrasie si Mamin.

Regele insulei a poruncit ca cei doi sfinti sa fie torturati. In vremea muncilor, fiica regelui, numita Kerkyra, s-a convertit la dreapta credinta si a fost omorata, la porunca tatalui ei. Intre timp, regele va muri si el, iar cei doi sfinti vor scapa de chinuri. Urmatorul rege, dupa o vreme in care ii va progoni pe sfinti, va primi Botezul si va da libertate crestinilor si propovaduirii Evangheliei in insula Corfu. Iason si Sosipatru au murit la vremea batranetii lor.

Biserica Sfintii Iason si Sosipatru din Kerkyra - Corfu

Biserica Sfintilor Iason si Sosipatru din Kerkyra este singura basilica cu arhitectura romanica din insula Corfu ce se pastreaza inca din vremea imperiului Roman, ea fiind contruita undeva in jurul anului 1000. Biserica a fost zidita deasupra alteia, mai vechi, zidita cu multe secole inainte, in vremea imperiului bizantin, dupa cum reiese din inscriptiile recent scoase la lumina.

Arheologii sustin zidirea bisericii inca din primul secol, peste mormintele celor doi sfinti. Biserica pastreaza Moastele celor doi sfinti, in vreme ce Capetele lor sunt asezate in biserica centrala a Manastirii Sfantul Luca, in apropiere de Teba. Se crede ca prima biserica a fost daramata in urma invaziilor slave, cu cateva decenii mai inainte de ridicarea celei actuale.

Initial, biserica a fost inchinata Sfantului Andrei. Actuala biserica este biserica centrala a unei manastiri din vremea romanilor. Ecaterina, sotia lui Toma Paleolologul, fratele ultimului imparat bizantin, Constantin al XI-lea, a aflat scapare in aceasta manastire, cand Constantinopolul a cazut in mana turcilor, in anul 1453. Se crede ca mormantul Ecaterinei Paleologu, sotia guvernatorului de Mystra, se afla in curtea bisericii.

Temnicerul celor doi sfinti, Antonie, convertit si martirizat, este socotit si el drept un mare sfant ocrotitor al locului. Se crede ca mormantul sau se afla tot sub aceasta biserica, alaturi de cele doua, ale sfintilor Iason si Sosipatru.

Biserica se afla la mica distanta de tarmul golfului Garitsa, la marginea cartierului Anemomylos. Arhitectura bisericii comporta similaritati cu alte asemenea lucrari din Atica si Boetia. Doi inscriptii din secolul al XI-lea, puternic sapate in caramida zidului, stau asezate de-a dreapta si de-a stanga usii de pe peretele vestic al bisericii.

Cateva fresce din secolul al XVII-lea pot fi observate de o parte si de alta a intrarii principale in biserica. Iconostasul bisericii, frumos impodobit, pastreaza cele doua icoane ale sfintilor Iason si Sosipatru. Realizate in marime naturala, icoanele sfintilor au fost lucrate in anul 1650, de catre parintele Emanuel Tzanes, de origine cretan.

Biserica este zidita in forma de cruce inscrisa, avand doua coloane interioare si un dom central. Zidurile bisericii sunt ridicate din caramizi si pietre, unele incadrandu-se pe altele, in mai multe modele. O parte dintre pietrele folosite la ridicarea bisericii fac parte din ruinele vechii biserici. Zidarii ce au ridicat biserica au fost de loc din regiunile Atica si Boetia.

In anii 1960, 1969, 1972, 1976 si in 1978, biserica a fost restaurata, fragmentele de fresca si icoanele au fost curatate, iar imprejurimile au fost amenajate. Biserica functioneaza si astazi, chiar daca ea nu este biserica parohiala.

Teodor Danalache

 

16 August 2010

Vizualizari: 4240

Voteaza:

Biserica Sfintii Iason si Sosipatru din Kerkyra - Corfu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE