Biserica Sfintii Serghie si Vah - Abu Serga

Biserica Sfintii Serghie si Vah - Abu Serga Mareste imaginea.

Construita in secolul al IV-lea, Biserica Abu Serga (Sfintii Serghie si Vach) este considerata cea mai veche dintre bisericile crestine din Cairo. Lacasul religios este dedicat celor doi martiri. Se crede ca biserica a fost ridicata chiar pe locul pe care s-a odihnit Sfanta Familie, la sfarsitul drumului ei in Egipt. S-ar putea ca Iosif, Maria si micul Iisus sa fi locuit aici in timp ce capul familiei muncea la constructia cetatii.


Din acest motiv, biserica este foarte importanta in plan istoric. Tot aici au fost alesi multi dintre patriarhii Bisericii Copte. Primul ales in acest loc este Patriarhul Isaac (681-692). Multi episcopi ai bisericii See of Babylon au fost consacrati aici pana la conducerea Patriarhului Christodulus (1047-1077).

Biserica este dedicata lui Serghie si Vach, soldati-sfinti, martirizati in secolul IV de catre imparatul roman Maximilian. Monumentul este datat in jurul secolelor IV-V. A fost ars in timpul incendiului Fustat, din timpul domniei lui Marwan, in jurul anului 750. Mai tarziu, in secolul al VIII-lea biserica a fost reconstruita si, incepand cu evul mediu, aceasta a fost restaurata in repetate randuri.


In ciuda tuturor acestor modificari, Abu Serga este considerata un model de constructie copta, stilul sau bizantin fiind usor de recunoscut. Monumentul este asemanator lacaselor religioase din Constantinopol si Roma. Biserica are doua nave cu un pasaj in partea de vest si un sanctuar tripartit. In sanctuar se afla un altar acoperit de un baldachin sustinut de patru stalpi. Pe zidul estic al sanctuarului se afla o tribuna semicirculara, cu sapte trepte. Se crede ca aceasta ar fi fost, cel mai probabil, un khurus, o camera transversala care preceda sanctuarul si care astazi nu mai exista.

 

In aceeasi biserica s-a descoperit si cel mai vechi altar din lemn existent in Egipt. Acesta a fost dus insa la Muzeul Coptic din Cairo. Iconostasul din Abu Serga este o lucrare artistica frumoasa, care dateaza probabil din secolul XII-XIII. Mai multe panouri sunt acoperite cu fildes si abanos, infrumusetate de arabescuri in relief. Absida este incrustata cu fasii de marfura si decorata cu mozaicuri. In biserica se afla si cateva panouri de lemn mai vechi, pe care sunt infatisati sfinti calare, scena Nasterii Domnului si Cina cea de Taina. Mai exista si o serie de icoane mici care dateaza, probabil, din secolul al XVII-lea. Acestea infatiseaza scene din viata lui Hristos, a Fecioarei Maria si sfintilor.

Criptele gazduiesc ruinele bisericii originale, cea despre care traditia spune ca a fost construita pe locul in care a trait Sfanta Familie. Din pacate, uneori este dificil de vizitat aceasta zona a cladirii din cauza apelor subterane.


Din Evul Mediu si pana in zilele noastre, biserica Sfintii Serghie si Vah continua sa atraga vizitatori, majoritatea crestini. Biserica Copta sarbatoreste calatoria Sfintei Familii in Egipt. Sarbatoarea se desfasoara in cea de-a 24-a zi a lunii copte, denumita Vachons, care corespunde zilei de 1 iunie in calendarul vestic.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

06 Octombrie 2014

Vizualizari: 3200

Voteaza:

Biserica Sfintii Serghie si Vah - Abu Serga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE