Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat din Dobarsko este una dintre cele mai frumoase bisericute din Bulgaria, datand inca din anul 1614 si fiind trecuta in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dobarsko este o localitate din sud-vestul Bulgariei, parte integranta a regiunii Razlog, in provincia Blagoevgrad. Locul se afla la o altitudine de 1.070 de metri deasupra nivelului marii, pe pantele sudice ale muntelui Rila. Dobarsko se afla la o distanta de 80 de kilometri de Blagoevgrad si la alti 17 kilometri de statiunea montana Bansko.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Potrivit legendei locului, primele locuinte din Dobrasko au luat fiinta in jurul anului 1014, cand o parte din soldatii orbiti ai armatei tarului bulgar Samuil, in urma luptei de la Belasitsa - Belasica (1014), se indreptau spre Manastirea Rila. Poposind in acest loc, o parte dintre soldatii orbiti si-au recapatat vederea spalandu-se cu apa unui izvor din zona.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Izvorul cu pricina se afla in curtea unei bisericute mici si vechi, inchinata Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat. Se mai spune ca din acest izvor lua apa si Sfantul Clement de Ohrida, pentru a-si curata ochii. Dobarsko este mentionat, pentru prima data, in testamentul ctitorului Ivan Shishman, pastrat in Manastirea Rila si datand din anul 1378.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat din Dobarsko - scurt istoric

Biserica inchinata Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat este o micuta biserica, cu trei abside, avand forma tipica de basilica, sapata pe jumatate in pamant. Doar jumatate din aceasta se vede la suprafata solului, ea fiind zidita in dreptul unui damb mare de pamant. Bisericuta actuala dateaza din anul 1614, unele surse sustinand si o datare din anul 1122. Frescele minunate care ii imbraca peretii au fost lucrate in anul 1672.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko     Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Ctitorii bisericutei celor doi sfinti Teodor, "Bogdan, Hasiya si fiul lor", cat si cei care au lucrat la zidirea ei, anume "Spas, Stanko si Smilen", sunt infatisati in tabloul votiv, pastrat pana astazi, in partea stanga a usii de intrare. Bisericuta este renumita atat pentru vechimea ei, cat mai ales pentru minunatia frescelor pe care inca le pastreaza in interiorul ei tainic.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Izvorul cu apa sfintita din curtea bisericutei este considerat a fi binecuvantat, iar in urma credintei si rugaciunii credinciosilor ei putand chiar dobandi vindecari si mare intarire. Intr-o fresca deosebita ni se infatiseaza scena in care soldatii tarului Samuil se spala pe ochi cu apa din acest izvor minunat, in cele din urma ei putand sa vada din nou.

Pe peretii exteriori ai bisericutei nu sunt cine stie ce urme deosebite de arhitectura sau insemne crestine, afara de o micuta svastika si o cruce sapata intr-o piatra, pe peretele de rasarit. Aceasta doar indica faptul ca in aceasta cladire de piatra se afla un locas de rugaciune.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Aceasta se trage si de acolo ca in acea perioada, dominatia otomana a interzis zidirea de locasuri de cult mai inalte decat moscheile din jur. Pana si forma extrem de simpla a bisericii nu face decat sa nu atraga atentia asupra bogatiei pe care o adaposteste.

Frescele bisericutei Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat au fost curatate si partial restaurate intre anii 1974-1978, astazi bisericuta avand statut de muzeu si momument de cultura traditionala si crestina deopotriva. Frescele numara un total de 460 de scene, o suma relativ mare tinand cont ca dimensiunile bisericutei sunt unele destul de modeste.

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1262

Voteaza:

Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE