Biserica Temppeliaukio


Biserica Temppeliaukio

Biserica Temppeliaukion, cunoscuta si sub numele de Biserica de Piatra din Kirkko, este o biserica luterana aflata in Toolo, unul dintre cartierele orasului Helsinki, aflat in Finlanda.

Biserica Temppeliaukion a fost proiectata de catra fratii arhitecti Timo si Tuomo Suomalainen, fiind deschisa pentru cult in anul1969.

Biserica Temppeliaukion

Locul pe care se afla ridicata biserica a fost ales inca din anii 1930, cand a fost ales, prin concurs, proiectul viitoarei biserici semnat de J. S. Siren, castigatorul concursului. Planul acestuia nu avea sa se vada dus la bun final deoarece in anul 1939, pe cand lucrarile se aflau inca la inceput, a avut loc izbucnirea celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Biserica Temppeliaukio

Biserica Temppeliaukion

Imediat dupa terminarea razboiului s-a tinut un alt concurs de proiecte pentru viitoarea biserica ce avea sa fie ridicata in Temppeliaukion. Acest concurs avea sa fie castigat de proiectul arhitectilor Timo Suomalainen si Tuomo Suomalainen in anul 1961.

Biserica Temppeliaukio

Din motive economice, schitele arhitecturale aveau sa fie modificate la o dimensiune mai mica decat cea initiala. Astfel, interiorul bisericii de astazi este considerat a fi doar un sfert din cel propus initial de cei doi arhitecti.

Biserica Temppeliaukion

Lucrarile de ridicare a noii biserici din Temppeliaukion au inceput abia in luna februarie a anului 1968, avand a fi terminate in luna septembrie a anului 1969, cand a avut loc si sfintirea acesteia.

Biserica Temppeliaukio

Interiorul bisericii a fost excavat si sapat in piatra, insa este luminat de lumina naturala ce patrunde prin domul imens cu ferestre de sticla. Lumina patrunde in biserica prin 180 de ferestre ce fac legatura intre cupola imensa si zidurile inconjuratoare ale bisericii.

Biserica Temppeliaukio

Datorita acusticii sale foarte bune, biserica este folosita, de cele mai multe ori, pentru concertele orasului. Acustica excelenta este oferita in primul rand de peretii bisericii, din piatra dura, sapati manual, navand nimic artificial in ei.

Biserica Temppeliaukion

Lasarea descoperita a peretilor bisericii nu a facut parte din proiectul initial, insa dirijorul orchestrei, Paavo Berglund si acusticianul Mauri Parjo, au hotarat sa ramana asa, in urma unor teste de acustica si calitate a sunetului.

Biserica Temppeliaukio

Peretele din spatele altarului este in sine un bloc de piatra masiva, nataiata.

Biserica Temppeliaukio este una dintre cele mai populare obiective turistice din oras, la ea venind, anual, un numar de aproape jumatate de milion de vizitatori.

 Biserica Temppeliaukio          Biserica Temppeliaukio

Biserica sapata in stanca se afla chiar in inima orasului Helsinki. Aceasta piata a orasului s-a vrut a fi pastrata neschimbata, astflel, proietul bisericii a avut drept scop si afectarea intr-o masura cat mai mica a aspectului original al pietii.

Mobilierul bisericii din Temppeliaukion a fost lucrat tot de arhitecti. Organistul Veikko Virtanen a lucrat orga acesteia, care are 43 de opriri.

Biserica Temppeliaukio

Neobisnuit este faptul ca biserica nu are clopote, acestea fiind inlocuite cu o inregistrare de clopote realizata de Taneli Kuusisto ce se aude din boxele amplasate in exteriorul peretilor bisericii.

Biserica Temppeliaukion are un volum de 11.000 de metri cubi si un numar de 940 de scaune amplasate pentru credinciosii ce iau parte la evenimentele sustinute in aceasta. Capacitatea totala de persoane a bisericii se ridica la impresionanta suma de 6.000 de oameni.

Biserica Temppeliaukio

Biserica este inconjurata de un zid din piatra de cariera, imbinata cu tije de otel. Acest zid de piatra impiedicata atat valul de zgomot din-mprejurul bisericii sa patrunda in aceasta, cat si pe cei dornici de a urca pe acoperisul bisericii - lucru usor de facut, tinand cont ca acoperisul acesteia se afla la nivelul asfaltului de deasupra.

Biserica Temppeliaukio

Biserica este deschisa in permanenta.

Biserica Temppeliaukio

28 Iunie 2012

Vizualizari: 3311

Voteaza:

Biserica Temppeliaukio 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE