Capela Sfantul Mihail din Aiguilhe

Capela Sfantul Mihail din Aiguilhe Mareste imaginea.

Capela Sfantul Mihail din Aiguilhe este o capela spectaculoasa, aflata in localitatea "Le Puy en Velay", Franta. Capela Sfantul Mihail ramane pana astazi unul dintre cele mai deosebite locasuri de cult din tara. La aceasta se ajunge depunand un efort considerabil, prin urcarea a 268 de trepte sapate in piatra muntelui.

Pentru forma unica a acestui varf ascutit de piatra, oamenii s-au raportat intotdeauna la acesta cu multa atentie si respect. Cu mult mai inainte de existenta acestei capele, locul a fascinat enorm, el constituind un punct insemnat de pelerinaj.

Mai inainte de a se zidi aceasta capela crestina, pe varful de stanca exista un templu pagan roman, parasit la acea vreme, inchinat zeului Mercur. La temelia actualei capele se afla si astazi trei mari pietre, ramase din vechiul templu pagan.

Capela Sfantul Mihail din Aiguilhe - scurt istoric

Construita in anul 962, pe o stanca vulcanica inalta de 85 de metri, Biserica Sfantul Mihail a fost construita pentru a celebra intoarcerea dintr-un pelerinaj inchinat Sfantului Iacov, fiul lui Zevedeu, a episcopului din Le Puy. Capela crestina a fost inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, caruia i-au fost inchinate mai multe locuri inalte din lume.

Suprafata pe care este construita biserica este una relativ mica, datorita faptului ca spatiul de pe varful stancii este foarte stramt, anume de numai 34 de metri lungime pe 13 metri latime. Pe varful stancii nu mai exista nici cel mai mic spatiu liber, temelia bisericii ocupand tot ce a putut fi ocupat.

Capela Sfantul Mihail din Aiguilhe fost construita de catre episcopul Godescalc si de catre diaconul Trianus, in anul 962. Initial, cladirea a fost un simplu locas, construit pe un plan drept: o incapere de forma patrata, cu cate o absida pe fiecare latura. Incaperea centrala, cat si doua dintre cele patru abside, se pastreaza pana astazi.

Capela a inceput sa atraga din ce in ce mai multi pelerini, lucru datorat si faptului ca localitatea Le Puy este asezata pe una dintre principalele cai spre Santiago de Compostela.

In secolul al XII-lea, Capela Sfantul Mihail a fost semnnificativ largita, acesteia adaugandu-i-se o nava inspre vest de incaperea initiala, o serie de incaperi, doua capele laterale, un al doilea pronaos cu galerie si cor, un portal sculptat si un turn clopotnita. De asemenea, frescele din secolul al X-lea au fost rezugravite, multe altele fiind adaugate.

Turnul clopotnita s-a prabusit in anul 1275, el fiind reconstruit abia undeva prin secolul al XIX-lea. Inlaturarea tencuielilor din capela, savarsita undeva in jurul anului 1850, a scos la lumina o serie de minunate fresce, datand din secolele X-XII.

Un secol mai tarziu, in anul 1955, arheologii au scos la lumina o lacra cu obiecte de cult, ascunsa in Sfantul Altar. Astazi, acestea sunt expuse in muzeul capelei.

La baza muntelui se afla Capela Sf. Clair, datand inca din secolul al XII-lea, care este zidita pe o fundatie octogonala. Una dintre usile acesteia pastreaza o sculptura veche ce infatiseaza fazele lunii.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2424

Voteaza:

Capela Sfantul Mihail din Aiguilhe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE