Capela Victoriei din Cusco - Peru

Capela Victoriei din Cusco - Peru Mareste imaginea.


Cusco este considerata capitala arheologica a Americii si orasul cu cea mai veche continuitate de pe acest continent. Se afla situat pe valea raului Huaianay din sud-estul Anzilor peruani, in provincia cu acetasi nume, la o inaltime de 3310 m de la nivelul marii, fiind locuit de proximativ 150.000 de locuitori, majoritatea indieni vorbitori ai dialectului quechua. Celebritatea sa provine din faptul ca a fost centrul marelui imperiului incas.

Inima oralului a fost din totdeauna Plaza de Armas, de a frumusete cu totul particulara .

Este inconjurata de patru biserici , una dintre ele fiind chiar catedrala, si de elegante arcade coloniale. Celelalte trei biserici de aici sunt La Merced, San Francisco si Belen de los Reyes, toate fiind impodobite cu veritabile opere de arta apartinand scolii de pictura formata in Cusco, caracterizate prin combinarea imaginilor crestine catolice cu elemente de arta pagana. Atmosfera dominanta, de profunda pietate, ce o emana lacasele de cult din centrul istoric actual isi are inceputul la 18 ianuarie 1535, cind insusi Francisco Pizarro a asezat piatra de temelie si a carat cu umerii sai prima grinda ce a stat la baza a ceea ce azi este cunoscuta drept (Capilla) Iglesia del Triunfo. Simbolul victoriei catolicismului asupra vechii religii incase. Numele ei isi are originea intr-o legenda catolica pioasa care apune ca, fn lupta de recucerire a teritoriului in fata spaniolilor condusii de catre capetenia incasa Manko Inka, cuceritorii europeni s-au retras, intr-o situatir disperata, in Suntur Wasi. iar aici au primit ajutorul miraculos al Fecioarei Maria, precum si al sfantului apostol lacob cel Mare (luat drept ocrotitor in Spania in lupta contra maurilor, dar care devine acum si aparator impotriva indienilor). Afara, pe fatada, in ambele parti ale intrarii se afle sculptate in piatra, datind din 1664  scenele acestei seculare traditii. Constructia primei capele s-a facut deasupra templului Suntur Wasi, fostul arsenal al vechiului imperiu incas. Orientata catre piata centrala, ea a suferit modificari nenumarate in timpul celor 463 do ani de istoric pastrand, spre deosebire de cladirile cure o inconjoara, structura ei coloniala si fatada. Initial a fost destul de modesta datorita conditiilor istorice, generate de tensiunile dintre spaniolii crestini chiar, dar treptat infatisarea ci a inceput sa se schimbe.

Actualmente, capela are o nava centrala cu doua abside si sase altare sculptate in lemn si impodobite cu metale pretioase. In partea centrala a bisericii este situat principalul altar sculptat in intregime din granit. Partea superioara contine o efigie a Fecioarei Maria, iar in partea de jos se afla o cruce de lemn cunoscuta drept `Crucea Cuceririi`, prima cruce crestina adusa din Spania pe pamantul incas. In vremurile coloniale biserica avea in catacombele ei cripte in care se asezau corpurile oamenilor mai bogati sau mai importanti. Astfel, aici se pastreaza o lada cu ramasitele celebrului colonist si cronicar spaniol Garcilaso Inka de la Vega, care au fost readuse si depuse aici de regele Spaniei in 1978. de la catedrala din Cordoba.

Simbol al unor epoci in care misionarismul catolic se facea cu sabia, dar si al is-iei fascinnte a cuceritorilor Noilor Indii alaturi de aceasta prima biserica crestina de pe pamam incas, se multa Catedrala diu Linia.
, locul in care se afla mormantul legendarului conchistador Francisco Pizzaro.

.
Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 4805

Voteaza:

Capela Victoriei din Cusco - Peru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE