Casa Sfintilor Petru si Andrei - Capernaum

Casa Sfintilor Petru si Andrei - Capernaum Mareste imaginea.

Casa Sfintilor Petru si Andrei, din Capernaum, cunoscuta mai ales sub denumirea de "Casa Sfantului Petru", se afla in centrul vechiului oras, la mica distanta de sinagoga, sub o biserica franciscana moderna. Ruinele casei in care au locuit Apostolii Petru si Andrei, iar Mantuitorul a savarsit nenumarate minuni, se pastreaza inca si astazi, in interiorul ruinelor unei vechi basilici bizantine.

Localitatea numita Capernaum, al carui nume inseamna "Satul lui Naum", se afla asezata pe malul nordic al Lacului Ghenizaret (Marea Galileei), fiind un sat de pescari. Pentru ca Iisus Hristos a locuit pentru un timp in acest loc, orasul Capernaum mai este numit si "orasul lui Iisus". Capernaumul era locul de unde pleca si unde revenea Mantuitorul, dupa fiecare calatorie savarsita in Galileea. In acest oras locuiau Apostolii Petru si Andrei, Iacov si Ioan, precum si Matei, vamesul.

 

Printre ruinele vechiului Capernaum se afla astazi trei obiective turistice de seama: Casa Sfintilor Petru si Andrei, impreuna cu Biserica Sfantul Petru, care este romano-catolica; Biserica Sfintii Apostoli, care este ortodoxa; ruinele Sinagogii in care si-a inceput propovaduirea Mantuitorul Iisus Hristos.

Casa Sfintilor Petru si Andrei - Capernaum

Cu ajutorul romanilor, in urma unei perioade de impacare, evreii au construit in Capernaum cea mai frumoasa sinagoga din Palestina. In aceasta sinagoga a predicat Iisus pentru prima data Evanghelia Sa, totodata scotand un demon dintr-un demonizat.

 

Precum citim in Sfanta Scriptura, dupa ce a predicat in sinagoga, Mantuitorul Iisus a mers in casa Sfintilor Petru si Andrei, impreuna cu ceilalti ucenici. Pe atunci, soacra lui Petru era bolnava si zacea in pat. Cand a ajuns langa ea, Iisus a luat-o de mana si a ridicat-o din pat, iar boala a lasat-o indata, precum citim: "Si iesind ei din sinagoga, au venit in casa lui Simon si a lui Andrei, cu Iacov si cu Ioan, iar soacra lui Simon zacea, prinsa de friguri, si indata I-au vorbit despre ea. Si, apropiindu-Se, a ridicat-o, apucand-o de mana, si au lasat-o frigurile si ea le slujea" (Marcu 1, 29-31).

Inca din primele secole crestine, in Capernaum exista deja o comunitate crestina deosebit de puternica. Datorita acestui lucru, inca de la inceput, crestinii proveniti dintre iudei au transformat casa lui Petru si a lui Andrei intr-un locas de cult.

Prin secolul al IV-lea, casa a fost izolata de celelalte cladiri, printr-un zid, punandu-i-se un acoperis mai rezistent. Se crede ca cel care a zidit aceasta biserica a fost "Iosif, principele din Tiberiada", caruia Sfantul Constantin cel Mare i-a permis sa construiasca biserici in Tara Sfanta, dupa cum marturiseste Sfantul Epifanie.

In jurnalul pelerinei Egeria, care s-a inchinat si la locurile sfinte din Capernaum, citim urmatoarele: "Casa mai-marelui apostolilor a devenit biserica, dar se pastreaza inca peretii casei. Acolo l-a vindecat Domnul pe paralitic. Acolo se afla sinagoga in care Domnul l-a vindecat pe indracit si la care se ajunge urcand numeroase trepte. Aceasta sinagoga este facuta din pietre patrate."

Catre sfarsitul secolului al cincilea, pe locul casei Sfintilor Petru si Andrei, bizantinii au construit o frumoasa basilica, de forma octogonala. Despre aceasta scrie pelerinul din Piacenza, in anul 570, zicand: "Am ajuns la Capernaum, la casa Fericitului Petru, care in prezent este o basilica."

Basilica era construita din doua octogoane concentrice, inconjurate de jur-imprejur de un portic din coloane. Recent a fost scos la lumina mozaicul original, care este deosebit: in centru este reprezentat un paun, iar pe laterale apar figuri geometrice si nuferi. Basilica, impreuna cu baptisteriul acesteia, a fost distrusa de arabi, in anul 638.

 

Dupa ce locul este invadat de arabi, orasul intra intr-un proces de declin, fiind parasit si daramat. Pelerinii care l-au mai vizitat, in decursul timpului, il amintesc drept pustiit, precum spune pelerinul Burchard, prin secolul al XIII-lea: "Din orasul Capernaum, celebru odinioara, nu a mai ramas nimic in prezent. Abia daca mai numara sapte case de pescari saraci."

Cunoscand istoria orasului Capernaum, ne vin in minte cuvintele Mantuitorului privitoare la credinta si viata celor din Capernaum, care au ramas neschimbati, desi El nicaieri nu facuse atatea minuni ca in mijlocul lor. Pentru aceasta, a zis: "Si tu, Capernaume: N-ai fost inaltat pana la cer? Pana la iad te vei cobora. Caci de s-ar fi facut in Sodoma minunile ce s-au facut in tine, ar fi ramas pana astazi, dar zic voua ca pamantului Sodomei ii va fi mai usor in ziua judecatii decat tie" (Matei 11, 23-24).

In ultimii anii, deasupra Casei Sfintilor Petru si Andrei a fost construita o biserica moderna, de forma circulara, suspendata pe piloni. Aceasta se afla in posesia romano-catolicilor. Numeroasele inscriptii in greaca, armeana, siriana si latina, vizibile si astazi pe ruinele de sub noua biserica, dau marturie despre starea privilegiata a acestei case: numele Mantuitorului, sub diferite forme; numele lui Petru; simboluri crestine; cruci si monograme ale lui Iisus.

Teodor Danalache 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 10383

Voteaza:

Casa Sfintilor Petru si Andrei - Capernaum 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE