Castelul Maicii Domnului din Leros

Castelul Maicii Domnului din Leros Mareste imaginea.

Castelul Maicii Domnului din Leros se gaseste la o inaltime de aproximativ 200 m deasupra nivelului marii, aproape in centrul insulei Leros, din Grecia. Castelul a primit acest nume de la biserica inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ce adaposteste comoara de pret a locuitorilor acestei insule, icoana facatoare de minuni Panaghia Hodighitria sau Panaghia din Kastro, care a ajuns in chip minunat in acest loc, in timpul perioadei iconoclaste.

Castelul a fost construit in secolul al XI-lea, de catre imparatul bizantin Alexie Comnenul, (1056-1118) cu numele Castelul Panteli, fiind ridicat peste fundatiile unui Acropole antic. Dupa o vreme imparatul bizanti a oferit acest castel Episcopului Hristodoulos impreuna cu castelul din Patmos.

Forma initiala Castelului Maicii Domnului di Leros a fost modificata ulterior de catre Cavalerii Sfantului Ioan, care l-au ocupat intre 1309-1522. Acestia se foloseau se aceasta puternica fortareata bizantina pentru a proteja insula si pe locuitorii ei de invazii.

In secolele care au urmat castelul a servit ca punct de observatie pentru ocupantii turci, italieni si germani ai insulei, in toata aceasta perioada suferind pagube insemnate.

Biserica Maicii Domnului a fost construita in secolul al XI-lea, iar iconostasul auriu impreuna cu tronul episcopal dateaza din 1745. In zona castelului se mai gaseste si Biserica Sfintei Treimi in care s-au pastrat fragmente ale unor fresce din secolul al IX-lea, Biserica Sfantul Nicolae, si cea mai timpurie biserica din regiune ce a fost inchinata unui mucenic necunoscut. De asemenea, in Castelul de Leros se gaseste un muzeu bisericesc.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, ferecata cu argint, ce are inscriptionata data de 728, este considerata de catre unii a fi lucrarea Sfantului Evanghelist Luca. Icoana a ajuns pe insula in chip minuat, de una singura, pe o mica ambarcatiune, impreuna cu doua candele. Aceasta minune s-a petrecut in secolul al IX-le, in timpul iconoclasmului.

In acest castel monahul Damaschin a deschis o scola incepand cu 1726, ce a incetat sa mai functioneze spre mijlocul secolului al XIX-lea.

Castelul Maicii Domnului din Leros a ramas pana in prezent cel mai important monument medieval al acestei insule. Pentru o mare perioada de timp Castelul din Leros a fost mai cunoscut decat Biserica Maicii Domnului din Tinos. In fiecare an, pe 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, vin aici in numar foarte mare crestini din intreaga Grecie si din Asia Mica.

Pentru a ajunge la Castelul Maicii Domnului din Leros, turistii si pelerinii trebuie sa urce pe o scara ce cuprinde aproximativ 500 de trepte ce porneste din Pandeli.

Radu Alexandru

 

 

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2013

Vizualizari: 4547

Voteaza:

Castelul Maicii Domnului din Leros 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE