Catedrala Kazan - Moscova

Catedrala Kazan - Moscova Mareste imaginea.

Catedrala Maicii Domnului Kazan, aflata in partea nord-estica a Pietei Rosii, din Moscova, Rusia, a fost construita la inceputul secolului al XVII-lea si a fost daramata, la ordinul lui Iosif Stalin, in anul 1936. Pe atunci, Stalin era secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist. Actuala catedrala a fost construita in anul 1993.

Icoana Maicii Domnului din Kazan

Icoana Maicii Domnului din Kazan - Kazanskaya - este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta in Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus. Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca in ea este reprezentata o singura mana, cea a lui Hristos care binecuvinteaza. Mainile Maicii Domnului si mana stanga a Mantuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.

Catedrala Maica Domnului Kazan - Moscova

Doua mari catedrale, in Moscova si in Sankt Patersburg, sunt inchinate Maicii Domnului din Kazan si alte numeroase biserici din intreaga Rusie. Icoana este sarbatorita pe 8 iulie (21 iulie) si 22 octombrie (4 noiembrie). Numele icoanei vine de la localitatea, unde icoana a aparut, a fost pastrata, si de unde cinstirea ei deosebita s-a raspandit in mai toate asezarile tarii. In textul Slujbei sarbatorii ei se aminteste faptul ca aceasta icoana are o obarsie tainica.

Catedrala Kazan - Moscova

Recucerirea orasului Moscova, in anul 1612, de catre printul Dimitrie Pozharsky, a fost atribuita de catre acesta ajutorului primit de la Maica Domnului. Inaintea icoanei acesteia (cea din Kazan), printul s-a rugat adeseori inainte de a porni la lupta. Din fondurile sale private, printul a ridicat o biserica din lemn, in cinstea Maicii Domnului din Kazan, in Piata Rosie, aflata in Moscova.

Catedrala Maica Domnului Kazan - Moscova

Prima mentionare documentara a bisericutei din lemn, aflata pe locul actualei catedrale, dateaza din anul 1625. Dupa ce aceasta prima bisericuta a cazut prada unui incendiu, in anul 1632, tarul Mihail I a ordonat reconstruirea acesteia, din caramida. Noua biserica, avand o singura turla, o galerie si o clopotnita, a fost sfintita in luna octombrie a anului 1636.

Catedrala Kazan a fost una dintre cele mai importante biserici ale Moscovei. Anual, in cadrul serbarii eliberarii Rusiei, tarul si patriarhul conduceau o procesiune solemna in centrul orasului, inaintea lor fiind inaltata o Sfanta Cruce.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, biserica a fost extinsa, prin largirea pronaosului si adaugarea unei clopotnite mai inalte. In perioada imperiala, Biserica Kazan a fost restaurata de multe ori. Cele mai insemnate lucrari de renovare au avut loc in anii 1801, 1805 si 1865.

Catedrala Maica Domnului Kazan - Moscova

Cele mai multe lucrari vechi de infrumusetare s-au pierdut in urma ultimelor restaurari. Intre anii 1929-1932, insa, renumitul restaurator Petru Barnovsky a readus Catedrala Kazan la forma ei originala, inlaturand toate adaugirile ulterioare.

In anul 1936, cand Piata Rosie a fost amenajata pentru celebrele parade militare ale Uniunii Sovietice, Iosif Stalin a ordonat daramarea tuturor bisericilor aflate la strada. Barnovsky a facut tot i-a stat in putinta pentru a salva Catedrala Kazan, dar nu a reusit sa o salveze de la demolare. Tot ce a reusit sa faca acesta a fost sa scape cu viata Catedrala Sfantul Vasile, aflata tot in Piata Rosie. Pe locul bisericii inchinate Maicii Domnului din Kazan, comunistii au ridicat o cladire de birouri, apoi o cafenea.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, dintre bisericile daramate de comunisti, Catedrala Kazan a fost prima biserica reconstruita. Lucrarile, efectuate intre anii 1990-1993, au fost sponsorizate de toate Societatile dedicate protejarii Monumentelor Istorice si Culturii Nationale. Noua biserica a fost rezidita conform vechilor fotografii.

Iulian Predescu

Catedrala Maica Domnului Kazan - Moscova

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1846

Voteaza:

Catedrala Kazan - Moscova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE