Catedrala Notre Dame du Cap

Catedrala Notre Dame du Cap Mareste imaginea.


Catedrala Notre Dame du Cap

Istoria Catedralei Notre Dame du Cap din Quebec, Canada, incepe in anul 1634, odata cu venirea misionarilor iezuiti, impreuna cu Jacques Buteux, care, putin mai tarziu va suferi moarte martirica.

 

Acestia au ridicat o prima capela pe acest loc in anul 1659. Locul pe care a fost ridicata aceasta capela, in prezent frumoasa catedrala, se numeste Campul binecuvantat al Maicii Domnului.

In anul 1694 are loc un alt eveniment important - infiintarea si arganizarea aici a ordinului Sfantului Rozariu - unul dintre primele de acest fel din Canada.

Ridicarea si inceputul functionarii primei biserici parohiale de piatra a avut loc in anul 1720. Aceasta bisericuta a ajuns, mai tarziu, sa fie cunoscuta sub numele de Vechiul Locas inchinat Maicii Domnului - denumirea se pastreaza si in zilele noastre. Aceasta este cea mai veche biserica din Canada care si-a pastrat forma si statutul ei primar.

In anul 1854, an in care s-a proclamat dogma Imaculatei Conceptii, un credincios din parohie a donat bisericii o statuie cu Fecioara Maria. Aceasta statuie este cea care se afla si astazi in locaul de cult si este cinstita de credinciosi.

          

La data de 16 martie 1879, dupa o iarna blanda in timpul careia raul nu a inghetat, a avut loc minunea formarii unui pod de gheata peste rau. Timp de o saptamana acestia au avut timpul si mijlocul necesar in privinta transportarii materialelor de constructie necesara ridicarii unei noi biserici.

Podul de gheata a fost numit Podul Rosariu de catre localnicii care se rugasera neincetat pentru inghetarea raului Sfantul Lawrence. Desilets, pastorul, a fost si el de acord in privinta pastrarii vechii bisericuta si inchinarii acesteia Maicii Domnului.

La data de 22 iunie 1888, mica biserica a fost inchinata Maicii Domnului, devenind astfel locas de cult. Parintele Frederic, cel care a condus si oficiat sluja de sfintire, avea sa devina director de pelerinaje pana in anul 1902.

           

Cu ocazia sintirii bisericii, credinciosii au vazut statuia Maicii Domnului cu ochii larg deschisi. In anul 1904 a avut loc incoronarea statuii Doamnei Noastre din Cap, de catre delegatul papei Pius al X-lea, epsiscopul de Trois-Rivieres.

Din anul 1947 si pana in anul 1954 a avut loc pelerinajul cu celebra statuie in toata Canada, terminand cu Congresul National Marian si cu o a doua incoronare a statuii facatoare de minuni, de catre delegatul papei Pius al XII-lea, cardinalul Valeri.

          

Intre anii 1955 si 1964 a avut loc ridicarea basilicii, cel mai bine fiind cunoscuta cel mai bine datorita vitraliilor ei remarcabile executate de renumitul artist olandez, Jan Tilleman.

In anul 1973 a avut loc ridicarea unei anexe alaturi de micul locas de inchinare, fiind folosita piatra carata peste podul de gheata aparut in luna martie a anului 1879.

La data de 10 septembrie 1984, venirea papei Ioan Paul al II-lea la Catedrala Notre Dame du Cap a pricinuit o mare bucurie localnicilor.

Centenarul acestei catedrala a fost savarsit in anul 1988, an in care a avut loc si beatificarea parintelui Frederic, in Roma, la data de 25 septembrie.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4546

Voteaza:

Catedrala Notre Dame du Cap 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE