Catedrala Saint Patrick din New York

Catedrala Saint Patrick din New York Mareste imaginea.


Catedrala Saint Patrick din New York


Cel mai important edificiu bisericesc romano-catolic din Statele Unite ale Americii se afla situat in inima metropolei New York, ocupand cea mai buna amplasare de pe Fifth Avenue. Aceasta este catedrala Saint Patrick, recunoscuta unanim drept un simbol al vitalitatii credinciosilor si traditiei romano-catolice din Lumea Noua. Actualmente este si locul unde se afla scaunul arhiepiscopului romano-catolic al Arhidiocezei de New York.

                        

Locul unde se afla in prezent catedrala a fost cumparat in anul 1810, dar ridicarea constructiei a intarziat  inca multa vreme, pana ce dioceza romano-catolica de New York a fost ridicata la rangul de arhidioceza de papa Pius al IX-lea in 1850. In acelasi an arhiepiscopul Joseph Hughes si-a anuntat intentia de a ridica o catedrala monumenla. In lucrarea sa cu caracter  istoric asupra catedralei si Bisericii catolice din New York, publicata in 1908, cardinalul John Farley arata cum catolicii new-yorkezi, la inceput o minoritate religioasa dispretuta au devenit treptat una dintre cele mai puternice si influente comunitati din societatea americana. La nasterea autorului insa, in 1847, majoritatea coplesitoare a catolicilor new-yorkezi erau emigranti saraci, iar Arhidioceza se intretinea din contributii le catolicilor din  Europa si America Centrala. Saint Patrick a fost martor a tuturor mutatiilor prin care a trecut comunitatea catolica de aici, iar acest fapt a facut-o sa ocupe un loc deosebit in inima generatiilor de credinciosi.

 

                         

Piatra de temelie a catedralei a fost asezata la 15 august 1858, intr-o zona pe atunci destul de indepartata de centrul orasului. Ea a fost proiectata in stil gotic de arhitectul James Renwick Jr., care, desi protestant, a realizat cel mai frumos lacas de cult catolic de pe pamant american. Constructia, inceputa in 1858, a fost oprita in timpul razboiului de secesiune,dar a fost finalizata in cele din urma in 1878 si sfintita la 25 mai 1879, proportiile ei dominand la acea vreme centrul orasului. Resedinta arhidiocezana si o scoala invecinata au fost adaugate intre 1882-1884. Ulterior, catedrala a fosf imbogatita cu turnurile din partea de vest, care se ridica la o inaltime de aproximativ 100 m de la nivelul strazii, precum si cu o capela, iar intre anii 1927-1931, cu ocazia unei renovari masive a fost instalata in interiorul ei o uriasa orga.

               

Interiorul, sub forma de nava, este foarte spatios, avand o capacitate de 2200 de locuri. Vitraliile ferestrelor au fost realizate de artisti recunoscuti din Chartres (Franta), Birmingham si Boston, fiecare dintre ele avand mentionate intamplari sau momente importante din viata donatorilor, iar baldachinul situat deasupra altarului principal este facut din bronz masiv. Remarcabile sunt apoi atat Stadiile Crucii, imagine nelipsita din bisericile catolice, dar care la Saint Patrick sunt o veritabila lucrare de arta, castigatoare a marelui premiu la Targul Mondial de Arta din  1893, precum si Pieta, de trei ori mai mare decat lucrarea originala, aflata la Roma a lui Michclangclo. Tot aici se afla si necropola arhiepiscopilor new-yorkezi, asezata sub principalul altar. Palariile de arhiepiscopi ale fostilor titulari ai scaunului de New York, care azi este cea mai bogata arhidioceza romano-catolica din lume, numite galeros, atarna de tavan deasupra mormintelor lor.
                                 

                            

"New York este capitala lumii!" spunea intr-un discurs tinut in marea metropola americana papa loan Paul al II-lea, iar pentru catolicii de aici Saint Patrick este cea mai reprezentativa catedrala a acestei capitale mondiale. Ea este dovada, dupa cum aprecia cardinalul John  Farley, ca si in secolul al XIX-lea catolicii americani au fost animati de aceleasi sentimente de pietate si credinta ca intotdeauna in cursul istoriei milenare a Bisericii crestine.

Baraganul Ortodox 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 7805

Voteaza:

Catedrala Saint Patrick din New York 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE