Catedrala San Thome

Catedrala San Thome Mareste imaginea.

 

Una din cele trei biserici din lume, construite pe mormintele apostolilor lui Hristos, se afla in orasul Chennai, in India. Este vorba de catedrala construita pe mormantul sfantulului apostol Toma, celelalte doua fiind cele construite pe mormintele apostolilor Petru si Pavel, la Roma. Traditia spune ca, in jurul anului 52, apostolul Toma a venit in India, iar in anul 64, dupa ce s-a intors dintr-o calatorie in China, s-a stabilit la Madras (denumirea data in timpul dominatiei britanice orasului tamil Chennai).

               

Zona in care se spune ca el a predicat si convertit numerosi evrei de aici si hindusi, constituind una din cele mai vechi comunitati crestine din lume, "crestinii sfantului Toma", este Mylapore. Se pare ca a construit aici chiar si o mica biserica.

In anul 72, el este urmarit de autoritati si ucis langa un deal din apropierea orasului, cunoscut azi sub numele de Muntele Sfantului Toma. Mormantul sau a fost descoperit insa abia in secolul al VI-lea de catre crestinii armeni, iar mai tarziu, in secolul al X-lea, un grup de crestini nestorieni din Persia a construit un monument funerar si o capela deasupra lui, ce au rezistat pana in secolul al XIX-lea. Primii europeni sositi in India au fost portughezii care, dupa ce au gasit mormantul, au construit si ei, in 1523, o biserica numita San Thome (Sfantul Toma). Prima catedrala s-a ridicat aici in 1608, odata cu stabilirea unui scaun episcopal la Mylapore, de catre aceeasi portughezi catolici. Locul in care a fost edificata nu a fost insa cel al vechii biserici portugheze, ci chiar in Mylapore, tot aici fiind aduse ulterior si moastele apostolului Toma, dupa ce capela nestoriana s-a daramat. Ulterior, relicvele apostolului au fost duse la Ortona, in Italia, unde se gasesc si astazi. La San Thome se mai pastreaza astazi doar o parte din degetul cu care el a atins coasta Mantuitorului si varful de lance cu care a fost ucis.

 Catedrala actuala, intr-un splendid stil neo-gotic, a fost terminata in 1896. Intrarea in catedrala, prin usile principale, face ca atentia privitorului sa fie atrasa de altarul impodobit si de minunatele vitralii din spatele lui. Trei tablouri din aceasta fereastra prezinta episodul biblic, in care apostolul Toma verifica veridicitatea invierii lui Iisus. O statuie inalta de un metru a Fecioarei Maria, intitulata "Stapana noastra din Mylapore", este situata in transept, fiind adusa aici din Portugalia, se pare, inca din anul 1543. Este cel mai vechi model de sculptura occidentala de pe coasta de est a Indiei. In mijlocul catedralei se afla cripta cu parti din moastele sfantului apostol Toma. Piatra pe care se crede ca a fost martirizat, scaunul primului episcop al diocezei si alte obiecte, sunt odoarele acestei biserici; ele se afla situate in catedrala si in micul muzeu aflat langa ea. Ridicata in anul 1956 la rangul de basilica, ca o recunoastere a importantei ei misionare, catedrala San Thome este o marturie a credintei crestinilor de aici, indiferent de confesiune.

 

 

 Baraganul Ortodox

 

 

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4853

Voteaza:

Catedrala San Thome 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE