Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail - Belgrad

Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail - Belgrad Mareste imaginea.

Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail este o biserica ortodoxa din Serbia, situata in centrul orasului Belgrad. Este una dintre cele mai importante centre religioase din tara. Lacasul de cult este cunoscut si sub numele de Saborna Crkva, care inseamna chiar "Catedrala".

Istoria Catedralei Sfantul Arhanghel Mihail

Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail a fost construita intre anii 1837 - 1840 la comanda printului Milos Obrenovic. Lacasul de cult a fost ridicat dupa schitele lui Adam Friedrich Kwerfeld, un constructor din Pancevo. Catedrala a fost construita in stilul arhitectural renascentis, cu elemente de influenta baroca. Catedrala este inchinata Sfantului Arhanghel Mihail.

Interiorul catedralei este bogat decorat. Iconostasul sculptat placat cu aur a fost realizat de catre sculptorul Dimitrije Petrovic. Icoanele care decoreaza altarul, tronurile, amvonul si peretii au fost realizate de catre Dimitrije Avramovic, unul dintre cei mai cunoscuti pictori sarbi din secolul al XIX-lea.

Principala atractie a catedralei este trezoreria. Relicvele unor sfinti, dar si ale regelui Uros si ale domnitorului Stefan Stiljanovic sunt printre cele mai importante atractii ale catedralei. Aici se mai gasesc si ramasitele unor importanti conducatori ai bisericii sarbe si domnitori din dinastia Obrenovic.

Patriarhia Bisericii Crestin - Ortodoxe din Serbia

Biserica Ortodoxa din Serbia este una dintre bisericile ortodox-crestine autocefale, a sasea dupa cele de la Constantinopol, Alexandria, Ierusalim, Antiohia si Rusia. Este a doua cea mai veche biserica ortodoxa slava din lume, dupa biserica ortodoxa din Bulgaria.

Cladirea din zilele noastre apartinand patriarhiei a fost construita intre anii 1934 - 1935 dupa schitele arhitectului Viktor Lukomski. Patriarhia este situata in apropierea Catedralei Sfantul Arhangjel Mihail din Belgrad.

Cladirea are o fundatie patrata, un impresionant portic cu coloane si arcade sub care se afla sculptat blazonul Patriarhiei Serbiei.

In partea de sus a fatadei, intr-o nisa, se afla un mozai care il infatiseaza pe Sfantul Ioan Botezatorul. Cladirea Patriarhiei contine si un iconostas sculptat, opera a mesterilor din Ohrid. Iconostasul contine icoane pictate in anul 1935 de catre pictorul Vladimir Predojevic.

In anul 1979, Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail a fost declarata monument de cultura de importanta exceptionala. Este de asemenea un monument protejat de Republica Serbia. In incinta catedralei se afla si Biblioteca si Muzeul Bisericii Ortodoxe din Serbia.

Atractiile Catedralei Sfantul Arhanghel Mihail

Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail este una dintre atractiile importante ale orasului Belgrad. Turistii care vor sa viziteze aceasta catedrala trebuie sa opteze pentru zilele saptamanii, deoarece in weekend-uri catedrala oficiaza nunti si botezuri.

Printre atractiile catedralei se numara si picturile murale si icoanele foarte frumoase. Interiorul aurit al catedralei este de asemenea o alta atractie a acestui lacas de cult.

Pentru turistii care viziteaza capitala Serbiei, Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail trebuie sa fie unul dintre principalele puncte de atractie din itinerariul lor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3823

Voteaza:

Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail - Belgrad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE