Catedrala Sfantul Vladimir - Chersonesos

Catedrala Sfantul Vladimir - Chersonesos Mareste imaginea.

Catedrala Sfantul Vladimir este o biserica ortodoxa neobizantina ruseasca care se afla situata in Chersonesos Taurica. Aceasta catedrala a fost construita pe locul unde se crede ca a fost boteza Sfantul Vladimir.

Istoria Catedralei Sfantul Vladimir

Botezul Sfantului Vladimir cel Mare a avut loc in anul 988 in Chersonese, un sat din apropiere de Savastopol. Idea imortalizarii locului in care a avut loc botezul a fost pentru prima oara reprezentata in anul 1825 de catre amiralul Alexey Greig.

La initiativa sa, au fost realizate numeroase excavatii in Chersonesos Taurica in anul 1827. In urma acestor excavatii au fost descoperite ruinele unor vechi biserici crestine, inclusiv o basilica in forma de cruce.

In anul l830, istoricul Frederic Dubois de Montpereux au ajuns la concluzia ca Sfantul Vladimir a fost botezat in acest loc. In anul 1850 printr-o petitie emisa de prelati bisericesti, a fost descoperita si manastirea Sfantul Vladimir. Pe data de 23 august 1850 a fost depusa piatra de fundatie a bisericii construite in onoarea Sfantului Vladimir.

Arhitectura Catedralei Sfantul Vladimir

Autorul proiectului catedralei Sfantul Vladimir a fost academicianul David Grimm. Potrivit planului sau, catedrala urma sa fie construita in stil bizantin. Constructia catedralei a durat 15 ani, fiind terminata in anul 1876. Catedrala Sfantul Vladimir este una dintre cele mai mari din Rusia, putand adaposti peste 1000 de credinciosi.

In anul 1888 catedrala a fost pictata partial. Tot in acelasi an a fost instalat si iconostasul sculptat in lemn. Picturile si icoanele pentru iconostasul central al catedralei au fost realizate de catre Alexei Korzukhin. Catedrala adaposteste picturi ale li T. Neff, f. Riss, I. Maikov si E. Sorokin.

Lucrarile in marmura, precum iconostasul, mozaicurile de pe podea si balustradele au fost realizate de mesterii italieni J. Seppi si fratii Baskarini. Sfintirea catedralei a avut loc pe data de 17 octombrie 1891. Decoratiunile catedralei au fost insa terminate in anul 1894.

In catedrala se afla si moastele Sfantului Vladimir, care au fost aduce aici de la muzeul din Sankt Petersburg. Tot la aceasta catedrala se afla si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Aceasta icoana a fost adusa la fosta biserica chiar de catre Sfantul Vladimir.

De asemenea, la Catedrala Sfantul Vladimir se gasesc moastele a peste 115 sfinti.

Reconstruirea Catedralei Sfantul Vladimir

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Catedrala Sfantul Vladimir a fost distrusa. Lucrarile de restaurare au inceput la sfarsitul anilor 1990. Proiectul de reconstructie a fost realizat de Institutul din Kiev "UkrProjectRestoration", sub conducerea arhitectului E. Osadchiy.

Din anul 2002, Catedrala Sfantul Vladimir a fost pictata de artisti din Sankt Petersburg, Kiev si Crimea. Acestia au recreat picturile distruse, realizate de A. Korzuhin. Pe peretii catedralei, crestinii pot admira picturi precum "Sfantul Duh", "Botezul lui Hristos", "Schimbarea la fata a lui Hristos" sau "Cina cea de taina".

Sfintirea altarului catedralei a avut loc pe data de 3 aprilie 2004. Peste o saptamana a fost oficiata si liturghia de Paste.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3089

Voteaza:

Catedrala Sfantul Vladimir - Chersonesos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE