Catedrala din Varna

Catedrala din Varna Mareste imaginea.

Catedrala din Varna este cea mai mare si mai cunoscuta catedrala ortodoxa din portul bulgaresc Varna. A fost inaugurata oficial pe data de 30 august 1886. Catedrala este si resedinta episcopului de Varna si Preslav.

Istoria catedralei Varna

In timpul vizitei cneazului rus Dondukov Korsakov la Varna, acesta a observat nevoia existentei unei catedrale care sa indeplineasca nevoile populatiei in crestere din aceasta regiune. Mitropolitul Simion a adunat intreaga comunitate pentru a alege o comisie care sa pregateasca constructia noii biserici.

Constructia bisercii a fost evaluata la suma de 400 de mii de franci francezi. Cea mai mare parte din aceasta suma a fost colectata din donatii.

Materialele de constructie ale bisericii au fost procurate din regiunile invecinate. Piatra de constructie a fost procurata de peretii fortificatii ai orasului, distrusi in timpul razboaielor. Materialele pentru fatada bisericii au fost aduse din setele Lyuben Karavelovo si Kumanovo.

Piatra de fundatie a fost depusa de cneazul bulgar Alexandru, pe data de 22 august 1880, in cadrul unei ceremonii solemne si a unei liturghii organizate in fata multimii. In aceeasi zi, cneazul a semnat amnistia tuturor puscariasilor care mai aveau de ispasit mai putin de 3 luni din pedeapsa.

Numele catedralei a fost inchinat Imparatesei Maria Alexandrovna, binefacatoarea Bulgariei si matusa cneazului bulgar.

Constructia catedralei din Varna

Proiectul catedralei, modelat dupa templu din Palatul Peterhof, a fost realizat de catre un arhitect din Odesa. Constructia catedralei a inceput imediat dupa ce piatra de temelie a fost depusa. Catedrala a fost finalizata dupa sase ani.

Prima liturghie a catedralei a fost oficiata pe data de 30 august 1886.

Decorarea catedralei a constinuat insa si in urmatorii ani. Tronul episcopului, realizat de Niko Mavrudi, a fost realizat in anul 1897. Iconostasul a fost si el realizat mult mai tarziu de catre meseterul Ivan Filipov din Debar.

Clopotul catedralei cantarea peste 1,5 tone. Pe clopot sa gaseste si inscriptia "In cinstea Liberatorului". 45 de icoane au fost aduse din Rusia ca donatie a tarului Nicolae al II-lea. In anul 1904 au mai fost donate inca 8 icoane.

Podeaua catedralei a fost acoperita in anul 1911 cu placi din ceramica din diferite culori. Cela care a realizat aceasta lucrare a fost arhitectul Stefan Venedict Popow. Tot in aceeasi perioada au fost construite si domurile si au fost realizate instalatiile de incalzire.

Decorarea catedralei a inceput dupa anul 1949. Profesorul N. Rostovtsev a donat catedralei picturile murale din naos. Candelabrele din catedrala au fost instalate in aceeasi perioada si au fost realizate de sculptorul P. Kushlev.

Ferestrele pictate au fost instalate in anii 1960. Sfintii Chiril si Metodiu sunt infatisati la scara mare pe peretii sudici. Pe peretii nordici se afla prortretele Sfintilor Anghelarie si Clement din Ohrid.

Domurile din cupru, distruse de patina timpului, au fost reconstruite si impodobite in primavara anului 2000. Fatada catedralei a fost renovata in acelasi an.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 5232

Voteaza:

Catedrala din Varna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE