Chilia Burazeri - Sfantul Munte Athos

Chilia Burazeri - Sfantul Munte Athos Mareste imaginea.

Chilia Burazeri, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, este una dintre cele mai mari chilii din Sfantul Munte Athos, Grecia. Aflata putin mai jos de Careia, chilia apartine Manastirii Hilandar.

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos, al carui unic varf depaseste cu putin altitudinea de doua mii de metri, isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri. De pe uscat se ajunge in Munte numai cu vaporul, pornind din portul Uranopolis si coborand in portul Dafne - Daphne. Capitala administrativa a Sfantului Munte, numita Careia - Karyes, se afla in partea sudica a Muntelui, langa Manastirea Cutlumus.

 

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele. Cele douazeci de manastiri athonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea LavraManastirea VatopedManastirea IvironManastirea HilandarManastirea DionisiuManastirea CutlumusManastirea PantocratorManastirea XiropotamuManastirea ZografuManastirea DochiariuManastirea CaracaluManastirea FiloteuManastirea Simonos PetrasManastirea Sfantul PavelManastirea StavronichitaManastirea XenofontManastirea GrigoriuManastirea EsfigmenuManastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe.

Chilia Burazeri - Sfantul Munte Athos

Chilia Burazeri, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, apartine Manastirii Hilandar, ea fiind intemeiata, potrivit traditiei, de Sfantul Sava Nemanja. Chilia poate fi gasita foarte usor, pornind din Careia, foarte multe indicatoare aratand drumul spre aceasta.

 

Manastirea Hilandar este una dintre cele mai mari manastiri aflate pe Sfantul Munte Athos, ea fiind asezata in partea cea mai nordica a peninsulei athonite, in apropiere de Manastirea Esfigmenu. Din punct de vedere al importantei monahale, manastirea sarbilor este a patra din Sfantul Munte, dupa manastirile Marea Lavra, Vatoped si Iviron. Aceasta manastire a fost infiintata in anul 1198, de catre domnitorul sarb Stefan Nemanja, care a si intrat, mai apoi, in obstea acesteia, cu numele de Simeon, impreuna cu fiul sau, Sava. Peste ani, Biserica ii va canoniza pe cei doi parinti, Sfantul Simeon si Sfantul Sava.

Potrivit traditiei, dupa ce Sfantul Sava a intemeiat Manastirea Hilandar, el a plecat la Ierusalim. La intoarcea in Sfantul Munte, debarcand pe partea estica a peninsulei si ratacindu-se, in drum spre Careia, el a petrecut noaptea intr-o chilie aproape parasita. Dimineata, multumind celui care l-a primit, acela i-ar fi daruit-o sfantului, ca loc de retragere.

 

In anul 1882, unul dintre ucenicii parintelui Hagi Gheorghe, calugarul rus Antonie, cu binecuvantarea staretului Macarie si a duhovnicului Ieronim, s-a asezat in aceasta chilie, reparand-o si largind-o. In scurt timp, langa acesta au poposit alti doisprezece ucenici rusi.

Petru, cel mai mare fiu al calugarului Antonie (probabil fusese casatorit, inainte de a intra in monahism), a fost tuns in monahism in aceasta chilie. Urmand tatalui sau, Petru a preluat conducerea chiliei, reparand-o si intarind-o dupa nevoi. Pentru reparatii, Petru a cerut ajutoare din Rusia.

Chilia Burazeri are doua biserici, una inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, iar alta inchinata Acoperamantului Maicii Domnului. Astazi, aceasta chilie este una dintre cele mai cunoscute chilii din intreg Sfantul Munte. Avand o obste in buna regula, chilia isi pastreaza aerul rusesc, in pofida recentei renovari grecesti.

 

Chilia Sfantului Nicolae "Burazeri" este renumita pentru icoanele acesteia, atat pentru cele vechi, cat si pentru cele nou-zugravite de parintii iconari. In biserica se pastreaza o icoana minunata a Maicii Domnului si una a Sfantului Ierarh Nicolae. De asemenea, intre cele sfinte se numara si o particica din lemnul Sfintei Cruci, alaturi de mai multe Sfinte Moaste.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

02 Mai 2012

Vizualizari: 3754

Voteaza:

Chilia Burazeri - Sfantul Munte Athos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE