Chilia Mylopotamos - Muntele Athos

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos Mareste imaginea.

Chilia Mylopotamos este cel mai mare metoc al Manastirii Marea Lavra din Muntele Athos, fiind cunoscuta in intreaga lume ortodoxa pentru podgoriile sale si pentru producerea vinului liturgic. Traditia spune ca aceasta este pod­goria Sfantului Athanasie Athonitul, care a plantat vita de vie pentru a asigura vinul necesar Marii Lavre, ctitoria sa. De peste 1000 de ani, vinurile de la Mylopotamos sunt folosite pentru Sfanta Euharistie si in trapezele aghiorite. Pe langa Mylopotamos, Manastirea Marea Lavra mai detinea si alte podgorii precum Metrophanous, Bouleuteria, Pisson, Katadaimon si cea din satul Zitetza.

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos

Sfantul Atanasie cel Mare constient de rolul special al Chiliei Mylopotamos, pe langa plantarea vitei de vie si ridicarea constructiilor necesare producerii vinului, s-a ingrijit ca acest asezamant sa fie si un loc de linistire si sporire duhovniceasca pentru monahi. Astfel, biserica acestui asezamant si turnul, ce poarta hramul Sfantul Mucenic Eustatie, au fost construite de Sfantul Atanasie Athonitul dupa anul 973. Tot in vremea Sfantului Atanasie, pe langa vita de vie au fost plantati si maslini, iar asezamantul a fost inzestrat cu o presa pentru ulei.

In ultima mie de ani exista numeroase referinte istorice legate de renumitul vin liturgic de la Mylopotamos. Inca din jurul anului 1000 monahii aghioriti vindeau mari cantitati de vin "mirenilor de la raul Zygos aflat in apropierea Muntelui" (Tipiconul Imparatului Ioan Tzimiskes) Intr-adevar, expertii preconizeaza ca productia de struguri in perioada timpurie ar fi putut atinge 60 - 80 tone.

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos

O perioada de revitalizare a chilie Mylopotamos va incepe in 1990, odata cu venirea Parintelui Parintele Epifanie Mylopotamitul, actualul staret al chiliei.

Acesta s-a calugarit in 1973 si a vietuit vreme de 17 ani in Manastirea Sfantul Pavel din Muntele Athos. Aici alaturi de monahi mai vechi, a invatat tainele gastronomiei. In anul 1989 a plecat de la Muntele Athos, in Egipt, la manastirea Sfanta Ecaterina de pe muntele Sinai. In 1990 s-a intors la Muntele Athos si a decis sa-si continue viata de monah la asezamantul Sfantul Eustatie (Mylopotamos), metoc al Manastirii Marea Lavra. Aici a avut sansa sa invete muzica bizantina de la monahi aghiopavliti mai vechi, devenind un bun psalt si dedicandu-se, in acelasi timp, ascultarii de bucatar. La Mylopotamos si-a asumat datoria de a restaura chilia istorica.

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos

In acelasi timp, respectand traditia milenara a locului, a sadit vita de vie si am ridicat un atelier pentru producerea vinului. Parintele Epifanios Mylopotamitis a publicat in anul 2010 singura carte de bucate din Sfantul Munte. Aceasta carte, tradusa deja in rusa, engleza si germana se afla in curs de editare in limba romana.

In prezent Chilia Mylopotamos detine 50 de hectare de vita de vie, cu soiurile Merlot, Limnio, Cabernet, Mouscat Hambourg, Muscat de Alexandria si Roditis, un atelier de producere a vinului - in care se pastreaza procesul traditional din Muntele Athos. Vienul este invechit in butoaie de stejar si imbuteliat local, in Sfantul Munte.

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos

Efortul monahilor de la Chilia Mylopotamos este unic, intrucat acestia constituie prima comunitate atonita ce produce si imbuteliaza vin, ce poate fi gasit nu doar in Muntele Athos, ci si in magazinele din Grecia si din celelate tari ortodoxe.

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos

Vinul este una dintre principalele materii liturgice ale Bisericii Ortodoxe, impreuna cu painea el servind preotilor la savarsirea Tainei Euharistiei. Painea se preface in Trupul Mantuitorului, iar vinul se preface in Sangele Mantuitorului, fara a-si schimba insa firea.

Vinul este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentatia naturala a strugurilor sau a mustului de struguri. Dupa caracteristicile fiecarui vin, acesta poate fi impartit in mai multe categorii, dupa cum urmeaza: dupa culoare (alb, rosu, rose), dupa tarie (alcool intre 8,5-15%), dupa cantitatea de zahar (sec, demisec, demidulce, dulce), dupa efervescenta (spumant, spumos).

Radu Alexandru

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos 

16 Iulie 2013

Vizualizari: 1665

Voteaza:

Chilia Mylopotamos - Muntele Athos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE