Holloko

Holloko Mareste imaginea.


Holloko

 

Stravechiul sat Holloko se afla in Ungaria. Holloko se inalta intre padurile dese de pe dealurile Cserhat, aflandu-se la o distanta de aproximativ 100 de kilometri de capitala tarii, Budapesta.
 

In acest loc se poate ajunge cu masina, pornind din orasul Budapesta, pe soseaua M3 pana la Hatvan, iar dupa acea, pe drumul 21 pana la Paszto. Aici, apare un indicator spre satul Holloko, monument de interes mondial, trecut si in lista Patrimoniului UNESCO, in anul 1987.
 

                        

 

Holloko - stravechi sat

 

Istoria locului incepe prin secolul al XIII-lea, la scurt timp dupa invazia mongolilor, cand, in acest loc a fost construita o fortareata. Fortareata de pe Szar a fost si motivul dezvoltarii asezarii rurale din apropiere.
 

Numele asezamantului ("hollo" = corb, "ko" = piatra) este legat de o legenda din popor. Se spune ca o fata frumoasa a fost rapita de domnul unui castel. Doica fetei, o vrajitoare, a facut un pact cu diavolul pentru a o salva. Servitorii diavolului, deghizate in corbi, au luat pietrele castelului una dupa alta si le-au asezat pe varful stancii de aici. Aceasta este si legenda construirii castelului Holloko.
 

Castelul Holloko, pe langa sirurile de ruine ale acestuia, mai pastreaza inca o frumoasa expozitie de arme vechi, ghiule si pietre cioplite, toate gasite in imprejurime. De pe meterezele castelului se poate vedea foarte bine satul Holloko, cat si o mare parte din Parcul National Bukk.
 

Satul Holloko a ars in intregime de mai multe ori pana la inceputul secolului al XX-lea. Cauza principala a fost de fiecare data aceeasi: acoperisurilor facute din stuf, material deosebit de inflamabil. Dupa ultimul foc insa casele au fost reconstruite in forma lor originala dar din chirpici si au fost acoperite cu tigle.
 

                       

Structura traditionala a satului medieval poate fi descoperita cu usurinta si azi: o singura strada lunga din care se ramifica stradute inguste la stanga si la dreapta in unghi drept.
 

 

Biserica din Holloko

 

In centrul satului, ca pe o insula, sta "biserica romano-catolica" acoperita cu tigle, cu turnul ei din lemn. Biserica este ridicata pe o fundatie de piatra, peretii fiind ziditi din pamant, iar turla din lemn. Turla Bisericii, detaliul care caracterizeaza si puncteaza intregul sat, a fost construita in anul 1889.
 

                      

Principalele atractii ale bisericii sunt: statuia credintei - o sculptura in lemn datand din secolul al XVIII-lea, si un steag si o cruce cu Hristos rastignit, datand tot de prin secolul al XVIII-lea.
 

Cea mai spectaculoasa sarbatoare de la Holloko este cea de Pasti. Cu aceasta ocazie oamenii de aici arata vizitatorilor nu numai costumele lor minunate dar si obiceiurile lor legate de Pasti si cateva mestesuguri traditionale. In septembrie se organizeaza parada de culesul strugurilor si concerte in castel si in biserica.
 

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2891

Voteaza:

Holloko 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE