Lavra Sviatohirsk - Ucraina

Lavra Sviatohirsk - Ucraina Mareste imaginea.

Lavra Sviatohirsk, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Pesterilor, este o veche manastire ortodoxa aflata in apropierea localitatii Sviatohirsk. A nu se confunda localitatea ucraineana Sviatohirsk, cu localitatea ruseasca Svetogorsk. De la Simferopol si pana la Lavra Sviatohirsk se parcurg 740 de kilometri. Lavra isi inalta turlele bisericilor pe malul drept al raului Seversky Donets. Locul cu pricina se afla in judetul Donetsk, asezat in estul Ucrainei.

Ucraina, numita adesea si "Rusia Mica", pastreaza pana astazi trei dintre cele cinci mari lavre ale intregului spatiu slav, si anume: Lavra Poceaev, Lavra Pecerska din Kiev si Lavra Sviatohirsk, toate avand drept hram Adormirea Maicii Domnului.

 

Lavra Sviatohirsk, insufletita de o obste de calugari, este o adevarata perla a Ortodoxiei, fiind numita si "Muntele Sfant" al Ucrainei. Biserica de pe stanca este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, din aceasta putandu-se intra intr-o serie de pesteri si tunele subterane. Icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, se afla in biserica cea mare a manastirii.

In aceasta manastire rupestra a vietuit, intre anii 1795-1867, Sfantul Ioan de Sviatohirsk, sihastru si mare facator de minuni, ale carui Sfinte Moaste se pastreaza astazi in biserica manastirii. Numele locului se traduce prin "Dealul Sfant".

 

Lavra Sviatohirsk din Ucraina - scurt istoric

Primii calugari s-au asezat pe acest deal in cadrul secolelor XIV-XV. Primul document care mentioneaza existenta manastirii dateaza din anul 1526. In anul 1624, manastirea a fost oficial recunoscuta drept "Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Sviatohirsk.

 

In vremea Kanatului din Crimeea, cand conducerea politica s-a aflat in mana tatarilor, manastirea de pe Dealul cel Sfant a fost cotropita de mai multe ori, astfel pierzandu-si multe dintre podoabele ei liturgice. In cadrul Imperiului Rus, manastirea din Sviatohirsk a ocupat un rol important, motiv pentru care a si fost numita "Lavra Sfanta Treime a Sfantului Serghie, din sud-vest"; acest nume o compara cu mareata lavra din Rusia.

In anul 1787, cu ajutorul Ecaterinei a II-a cea Mare, sub care se afla conducerea politica a vremii, s-a restaurat integral manastirea. In anul 1844, manastirea a fost reparata inca o data, de aceasta data lucrarile fiind sponsorizate de catre Mikhailovich Potemkin si de sotia lui, Tatiana Borisovna.

 

Pentru urmatorii 70 de ani, pana in anul 1914, Manastirea Sviatohirsk a fost vazuta ca una dintre cele mai importante manastiri ortodoxe din intregul Imperiu Rus. Pana spre inceputul Primului Razboi Mondial, manastirea de pe Muntele cel Sfant al Ucrainei a fost locuita de o obste de aproximativ 600 de calugari.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului, adica biserica cea mare a lavrei, a fost proiectata de catre arhitectul Alexey Gornostaev, care a lucrat si o clopotnita traditionala, in stil bizantin.

 

In anul 1917, conducerea politica a ajuns in mana comunistilor. Astfel, in anul 1922, manastirea a avut mult de suferit, unele dintre cladirile acesteia fiind transformate in locuinte de odihna pentru unii lideri comunisti.

In jurul anului 1930, manastirea a fost distrusa de comunisti, impreuna cu alte asemenea locasuri din Uniunea Sovietica. Pana la demolarea acestuia, complexul monahal de la Sviatohirsk era alcatuit din urmatoarele cladiri: un atelier de lucru, mori de vant, diverse alte ateliere si cateva cladiri de marfuri.

 

In anul 1991, dupa caderea regimului comunist si dupa recastigarea independentei, Manastirea Sviatohirsk a fost imediat reparata si redeschisa. In anul 2004, in mod oficial, manastirea a primit statutul de Lavra Ordodoxiei din Ucraina. Obstea de calugari numara mai bine de 100 de vietuitori, numar care creste anual.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 6184

Voteaza:

Lavra Sviatohirsk - Ucraina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE