Manastirea Akhtala

Manastirea Akhtala Mareste imaginea.

Deasupra satelor Sanhin si Haghpat din Armenia se afla manastirea fortificata Akhtala, decorata cu fresce impresionante. In biserica se crede ca se afla crucea pe care Ioan Botezatorul a folosit-o pentru a-l boteza pe Iisus Hristos.

Fortareata Akhtala se afla situata in satul Akhtala, in regiunea Tumanyan. Este inconurata de canioane stancoase. Pe langa peisajul natural, fortareata este protejata de porti din piatra. Intrarea principala a manastirii se afla in partea de nord. Fortareata Akhtala a fost construita in secolul X, in timpul dinastiei Bagratuni. Alaturi de alte fortarete din zona, Akhtala a jucat un rol important in protejarea tinuturilor nordice ale Armeniei.

Manastirea Akhtala - picturi

Istoricii Kirakos Gandzaketsi si Vardan Areveltsi din secolul al XIII-lea mentioneaza fortareata sub numele de Pghndzavank (mina de cupru), datorita minelor bogate cu cupru care inconurau localitatea. Tot acestia ne informeaza ca principala biserica a manastirii, Biserica Sfanta Fecioara, a fost construita in secolul XIII de catre Ivan Zakaryan.

Biserica se afla in centrul fortaretei. Este construita in stilul bisericilor cu cupola. Doua perechi de arcade impart biserica in trei nave. In partea estica a bisericii se afla altarul, capelele si sacristiile. Semne ale arhitecturii georgiene raman pana in zilele noastre in structura cladirilor si a decoratiunilor. Aceste trasaturi sunt mai evidente in arhitectura intrarilor din partea estica. De asemenea, decoratiunile bogate amintesc de acest stil.

Biserica Sfanta Fecioara este faimoasa pentru frescele impresionante, care acopera peretii interiori. Aceste picturi sunt caracterizate de iconografia perfecta, bogatia temelor religioase si varietatea coloristica. Cu adevarat impresionante sunt picturile care ii infatiseaza pe sfinti si pe Fecioara Maria pe tron.

In partea de nord a fortaretei se afla o mica biserica boltita, cu altar rotund. Singura intrare este in partea vestica, inconjurata de transee. In partea de nord a Bisericii Sfanta Fecioara se afla peretii unei cladiri cu doua etaje, care functiona ca manastire pentru barbati.

Crucea Sfantului Ioan Botezatorul

Intre anii 1887 - 1889, arheologul francez Jacques de Morgan a descopetit 576 morminte din piatra, alaturi de obiecte culturale religioase din lut, bronz si fier, care datau din secolul VIII. La Biserica Sfanta Fecioara se crede ca se afla crucea pe care Ioan Botezatorul a folosit-o pentru a-l boteza pe Iisus Hristos.

Akhtala este una dintre putinele manastiri ortodoxe din Armenia. Constructia sa a concis cu perioada renasterii din Armenia. Regiunea Akhtala este foarte importanta pentru studiul originii metalelor. Mai veche decat Grecia, aceasta regiune inca adaposteste semnele unei civilizatii aparte. Se crede ca in curtea manastirii este inmormantata una dintre sotiile lui Timur Lenk.

In zilele de 20 si 21 septembrie, manastirea este comemorata. In aceste zile pelerini armeni, greci si georgiene se inchina la acest lacas sfant. In apropiere de fortareata Akhtal se gasesc numeroase alte biserici, capele si ziduri de aparare datand din secolele X - XIII. In prezent aceste edificii sunt distruse. Aici se gasesc si bisericile Sfanta Treime si Sfantul Gheorghe.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1868

Voteaza:

Manastirea Akhtala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE