Manastirea Ardenica

Manastirea Ardenica Mareste imaginea.

Manastirea Ardenica

Manastirea Ardenica, aflata langa localitatea omonima, este una dintre cele mai frumoase manastiri ortodoxe din Albania. Mica localitate Ardenica se afla la o distanta de numai 10 kilometri nord de Fier, pe drumul national ce leaga intre ele localitatile Fier si Lushnje.

Manastirea Ardenica - scurt istoric

Dupa marturia cercetatorilor, Manastirea Ardenica a inceput a fi construita in anul 1282, de catre imparatul bizantin Andronic al II-lea Paleologul, dupa victoria obtinuta impotriva adversarilor sai, in Berat, in vremea Despotatului de Epir.

Pe acest loc se afla, ridicata cu ceva secole mai inainte, Capela Sfanta Treime. Inaintea acestei capele ortodoxe, aici a existat si un templu pagan, inchinat zeitei Artemis. Se crede chiar ca numele de "ardenica" s-ar trage de la numele zeitei Artemis. In apropierea acestui templu, la mai putin de un kilometru distanta, trece renumitul drum antic Via Ignatia.

Manastirea Ardenica ocupa un loc important in istoria locala albaneza, intrucat aici s-a oficiat si casatoria dintre George Castrioti Scanderbeg si Andronika Arianiti, la data de 21 aprilie 1451. In aceasta manastire fie a fost incoronat George Castrioti Scanderbeg ca "print al epirotilor si al albanezilor", fie s-a casatorit.

Taina casatoriei a fost oficiata de arhiepiscopul Felix de Kanina, in prezenta printilor albanezi, cat si a ambasadorilor din Regatul de Naples, din Republica Venetiana si din Republica Ragusa. Acest lucru este mentionat de catre A. Lorenzoni, in anul 1940.

Manastirea Ardenica se supune arhitecturii bizantine. Manastirea are o suprafata totala de 2.500 de metri patrati, fiind compusa din biserica centrala, inchinata Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie), Capela Sfanta Treime, o moara, un granar, alaturi de multe alte acareturi. Manastirea a fost renovata in intregime in anul 1743, la initiativa arhiepiscopului Metodie din Berat.

Biserica Maicii Domnului din Manastirea Ardenica pastreaza o serie de minunate si valoroase fresce, acestea datand din anul 1744. Frescele sunt semnate de fratii Costantin si Atanasie Zografi, doi zugravi din Korca.

Frescele din Ardenica pastreaza scene din Vechiul Testament, din Noul Testament, din Dogmatica Ortodoxa, din domeniul liturgic, din aghiografie, cat si multe altele. Una dintre fresce il infatiseaza pe Ioan Cucuzel, sfant macedonean din Durazzo si renumit imnograf bizantin din secolul al XII-lea. In pronaos, manastirea pastreaza frescele cu Infricosata Judecata de Apoi.

Iconostasul este sculptat in lemn si aurit, fiind lucrat in anul 1744, cu ajutorul maestrilor din Moscopole. Icoanele de pe catapeteasma dateaza din secolul al XVIII-lea, fiind semnate de Constantin Shpataraku din Shpati, Elbasan. Icoana care il infatiseaza pe Sfantul Iovan Vladimir din Prespa este pictata de Karl Thopia. Printul albanez este numit de catre zugrav "rege al Albaniei". Iconostasul original a fost repictat in anul 1804.

Din anul 1780, in manastire a functionat o scoala greceasca preoteasca. In vremea renasterii invatamantului albanez, aceasta scoala era una dintre cele mai renumite si bune din tara. In anul 1817, scoala a devenit liceu, langa ea fiind amenajat si un camin studentesc. Din aceasta scoala a iesit si episcopul Iosif din Berat.

Manastirea Ardenica a fost renumita pentru bogatiile ei carturaresti. In biblioteca acesteia s-au aflat adunate mai bine de 32.000 de volume de carte. Din pacate insa, in anul 1932, multe dintre acestea au pierit intr-un incendiu.

Dupa incendiul din 1932, obstea monahilor din Ardenica s-a imprastiat, manastirea ramanand aproape pustie. In vremea prigoanei comuniste, episcopul Irineu a salvat manastirea de la distrugere. Comunistii au folosit manastirea drept depozit de armament. Mai tarziu, manastirea va fi declarata "Monument de Cultura", fiind protejata de stat. In anul 1988, aici s-a deschis un centru de odihna, cu camere, restaurant, bar si club.

Manastirea Ardenica a fost returnata Bisericii Autoceface a Albaniei in Joia Mare a anului 1996. O serie de reparatii si restaurari au avut loc in anul 1999.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2694

Voteaza:

Manastirea Ardenica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE