Manastirea Batalha


Manastirea Batalha

Manastirea Batalha - numele oficial al acesteia fiind Santa Maria da Vitoria na Batalha - este o manastire dominicana aflata in orasul portughez Batalha, din districtul Leiria, Portugalia. Aceasta este una dintre cele mai bine pastrate si bine realizate structuri apartinatoare stilului gotic tarziu din Portugalia. Stilul acesteia pastreaza insa si multe elemente manueliene.

Manastirea Batalha

Manastirea este impresionanta prin multimea de portaluri, creneluri, stocaturi, turnulete, spire si contraforti. Manastirea Batalha a devenit o mandrie nationala.

Manastirea Batalha - istoria unei mandrii nationale

In anul 1385, regele portughez Joao I a ramas uimit in urma unei lupte purtate cu spaniolii. Armata acestuia, slab echipata si putina la numar, a infrant atacul invadatorilor castilieni in lupta de la Aljubarrota. Victoria a fost pusa de rege pe seama ajutorului Maicii Domnului, careia avea sa-i si ridica un locas de cult drept multumire.

Manastirea Batalha

In urma acestei victorii, Portugalia si-a castigat independenta in fata Spaniei, iar poporul s-a ales cu o mareata catedrala - Manastirea de Santa Maria da Vitoria - Manastirea Batalha.

Manastirea Batalha

Manastirea a fost ridicata pe durata a doua secole, fiind inceputa in anul 1386 si terminata abia in jurul anului 1517 - lucrarile s-au intins pe durata domniei a sapte regi. Proiectul cladirii a pus la un loc mintile si puterile a 15 arhitecti, insa 7 dintre ei au purtat calitatea de arhitecti ai manastirii doar sub aspect onorific. Lucrarile au necesitat eforturi imense, atat materiale cat si umane. Cu ocazia ridicarii Manastirii Batalha, in Portugalia s-au introdus si unele tehnici de constructie neintalnite pana atunci.

Manastirea Batalha

Lucrarile au inceput in anul 1386 sub indrumarea arhitectului Afonso Domingues, care a lucrat pana in anul 1402. Acesta este mintea intregii structuri, el desenand atat proiectul cat si detaliile multor structuri interioare. Stilul acestuia este unul esential rayonnant gotic, incluzand totusi si unele elemente arhitecturale specifice perioadei perpendiculare engleze. Exista unele asemanari intre fatada acesteia si cea din York, dar si intre nava si transeptele acesteia si cele ale Catedralei Canterbury.

Manastirea Batalha

Acestuia i-a urmat Huguet, intre anii 1402 si 1438. Acest arhitect, probabil descendent din Catalonia, a introdus in structura stilul flamboyant gotic. Acesta poate fi observat cu usurinta in fatada centrala, cat si in curtea interioara si unele dintre capele. Huguet a inaltat nava pana la inaltimea de 32.46 de metri.

Alterand proportiile cladirii, prin inaltarea acesteia, interiorul cladirii pare foarte ingust. Acesta a completat si transeptele. A murit insa inainte sa termine Capelele, care sunt neterminate si astazi - poarta numele de Capelele Neterminate.

 Manastirea Batalha          Manastirea Batalha

In timpul domniei regelui Afonso V al Portugaliei, arhitectul portughez Fernao de Evora a continuat lucrarile la manastire, acestea intinzandu-se, sub el, pe durata anilor 1448-1477. Acesta a adaugat curtea interioara - numita chiar "curtea lui Afonso al V-lea".

Acestuia i-a urmat arhitectul Meteus Fernandes cel Batran - in perioada 1480-1515. Acest maestru al stilului manuelin a lucrat la portalurile Capelelor Neterminate. Alaturi de faimosul Diogo Boitac, el a imbagatit interiorul prin lucrari artistice de seama - exemplu Calustro Real.

Manastirea Batalha

Lucrarile au continuat apoi sub domnia regelui Ioan al III-lea al Portugaliei, acum adaugandu-se tribuna renascentista (1532) de catre Joao de Castillo. Lucrarile manastirii Batalha au fost sistate in momentul in care regele si-a canalizat toate puterile in ridicarea Manastirii Jeronimos din Lisabona.

Manastirea Batalha

Cutremurul de pamant din anul 1755 a afectat intr-o oarecare masura si manastirea Batalha, insa urmarile acestuia au fost minore in comparatie cu distrugerile cauzate de catre trupele lui Napoleon, conduse de Massena, care au atacat si ars intregul loc intre anii 1810-1811. In momentul in care calugarii dominicani au fost expulzati din complexul monahal, in anul 1834, biserica si manastirea au ramas abandonate, ajungand astfel in ruina.

Manastirea Batalha

In anul 1840, regele Ferdinand al II-lea al Portugaliei a inceput un amplu program de restaurare a manastirii aflata in ruina. Astfel, aceasta bijuterie a arhitecturii gotice a fost salvata de la pieire.

Lucrarile de restaurare si intarire a cladirii au fost calculate sa se intinda pana la inceputul secolului al XX-lea. Manastirea Batalha a fost declarata monument national in anul 1907. In anul 1980 manastirea a fost transformata in muzeu.

Manastirea Batalha

Manastirea Batalha a fost adaugata pe lista monumentelor mondiale, din patrimoniul UNESCO, in anul 1983. Intre motivele acestei hotarari se numara si urmatoarele doua: in primul rand, manastirea marcheaza un eveniment central al istoriei portugheze si o victorie esentiala a neamului, iar in al doilea rand, cladirea are o fidelitate mare fata de stilul gotic din vremea ei.

Manastirea Batalha - fidelitatea spaniola fata de stilul gotic

Portalul vestic, puternic conturat de stilul gotic printr-o bolta de statui ale sfintilor, este incoronat de catre un rozariu din sticla albastra, mov si rosiatica. Aceasta fereastra este cea mai larga de acest fel intalnita in arhitectura gotica de pe meleagurile portugheze.

Manastirea Batalha

Alaturi de fereastra rozariu, si toate celelalte ferestre ale bisericii sunt de o frumusete impresionanta. Ferestrele au avut de suferit de-a lungul secolelor, insa mesterii sticlari si fierari le-au inlocuit cu copii identice celor din secolul al XVI-lea - cu multimea de detalii manueline.

Manastirea Batalha

In capela numita "Capela Fondatorului", Joao I si regina acestuia, de origine anglicana, Philippa de Lancaster (fiica lui Joan of Gaunt), se afla intinsi in sarcofage de piatre spre odihna de veci - efigiile acestora, aflate deasupra sarcofagelor se tin de mana, sub o turla octogonala. Mormantul printului Henry se afla alaturi de cel al parintilor sai. Faima acestuia a eclipsat-o pe cea a parintilor sai, in pofida faptului ca acesta nu a ajuns niciodata pe tron.

 Manastirea Batalha          Manastirea Batalha

Portalurile ce strajuiesc cele sapte Capele Neterminate sunt si ele impresionante prin minutiozitatea cu care sunt lucrate. Capelele, deschise spre cer, fac parte din una dintre cele mai bune structuri arhitecturale manueliene - o adevarata extravaganta in piatra. Lucrarile de ridicare a acestora au fost abandonate pentru ca muncitorii sa poate lucra la terminarea Manastirii Belem, comandata de catre regele Manuel I.

Manastirea Batalha

Proiectula cestora se baza pe o podea octogonala, pe sapte laturi ale acesteia urmand a fi ridicate capele pentru gazduirea primilor sapte regi din dinastia Avis. In mijlocul acestora se ridica o serie de pilastri ce aveau menirea de a sustine tavanul boltit care nu a mai fost niciodata adaugat.

Manastirea Batalha

Dintre capele, cea mai impresionanta este cea a lui Mateus Fernandes, care este una dintre cele mai fidele fata de stilul arhitectural manuelin. La etajul capelei se afla un frumos balcon renascentist.

 Manastirea Batalha          Manastirea Batalha

In curtea manastirii, in exterior, se afla statuia eroului Nuno Alvares, care a luptat alaturi de regele Joao I pe campul de batalie din Aljubarrota. Stautia a fost dezvelita in anul 1968.

Manastirea Batalha

Manastirea Batalha

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 5224

Voteaza:

Manastirea Batalha 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE