Manastirea Bodbe

Manastirea Bodbe Mareste imaginea.

Manastirea Bodbe este una dintre cele mai renumite manastiri din Georgia, asezamantul monahal fiind situat in localitatea Sighnaghi, regiunea Kakheti - Kedeli, Georgia. Mult iubita si pretuita Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii, care a avut un rol deosebit de important in istoria crestinismului georgian, este cinstita cu precadere in aceasta sfanta manastire, unde se afla si sfantul ei mormant. Sfanta Nina este sarbatorita in data de 14 ianuarie, in Rasarit, si in data de 15 decembrie, in Apus.

         

Manastirea georgiana Bodbe este unul dintre cele mai cunoscute si cautate locuri de inchinare din intreaga Georgie, pelerinii bucurandu-se mai ales de Moastele Sfintei Nina, cat si de mormantul si izvorul acesteia. Sfanta Nina, numita si cea intocmai cu Apostolii, binecuvinteaza inca si astazi pamantul georgian cu sfintele ei rugaciuni.

Manastirea Bodbe - scurt istoric

Manastirea Sfantu Gheorghe - Bodbe - se afla la o distanta de proximativ 2 kilometri de oraselul georgian Sighnaghi. Manastirea se inalta pe o culme ce strajuieste Valea Alazani, de aici putandu-se vedea o parte din culmile Muntilor Caucaz. Asezamantul monahal de aici a fost intemeiat peste mormantul Sfintei Nina, Luminatoarea Georgiei, o sfanta din secolul al IV-lea. Drept aceea, aceasta biserica si regiune sunt privite ca sfinte de catre toti crestinii din Georgia, ea fiind inca si astazi scaunul de resedinta al episcopului din Bodbe.

Potrivit traditiei georgiene, Sfanta Nina, fiind martora a convertirii georgienilor la credinta crestina, a ajuns pana in defileul Bodbe, in regiunea Kakheti, unde a si adormit in Domnul, in perioada anilor 338-340. La dorinta regelui Mirian III (284-361), o micuta manastire a fost construita peste mormantul Sfintei Nina.

Biserica initiala, construita ca locas de tip nava, a fost construita doar peste mormantul Sfintei Nina. Aceasta micuta biserica va fi incorporata in basilica cea mare, cu trei abside, ridicata dupa secolul al IX-lea. Actuala biserica a manastirii, inchinata Sfantului Gheorghe, este o basilica cu trei nave, construita in secolul al IX-lea. Pana in secolul al XI-lea, manastirea dezvolta deja un deosebit de bine conturat monahism ascetic. In secolul al XVII-lea, bisericii i-a fost adaugata o prelungire, primind un aspect de cladire fortificata.

Manastirea a castigat un deosebit renume spre sfarsitul Evului Mediu. Acest loc de rugaciune a fost mult protejat de catre regii din Kakheti, care au si ales aceasta manastire drept loc de incoronare. Atacata de catre trupele persane, conduse de catre Shah Abbas I, in anul 1615, Manastirea Bodbe va fi restaurata de catre regele Teimuraz I de Kakheti (1605-1648).

Odata cu anexarea Georgiei la Imperiul Rus (1801), Manastirea Bodbe a continuat sa infloreasca, sub purtarea de grija a mitropolitului Ioan Maqashvili si a tarului Alexandru I al Rusiei. Biserica va fi extinsa inca o data in cadrul secolului al XIX-lea, multumita eforturilor neintrerupte depuse de Ioanne Makashvili, episcopul din Bodbe, si de catre Alexandru I, imparatul Rusiei.

O clopotnita si o cladire de chilii pentru maici au fost ridicate tot in aceasta perioada. Clopotnita are trei etaje si a fost construita intre anii 1862-1885. Odata cu renasterea vietii monahale in Bodbe, o Scoala Teologica a luat si ea fiinta. Manastirea a ajuns astfel sa detina unul dintre cele mai mari fonduri de carte religioasa din Georgia, fiind totodata locul de resedinta al multor autori religiosi si scribi.

In anul 1823, manastirea a fost reparata si impodobita cu fresce. Dupa moartea lui Ioan, in anul 1837, exarhatul ortodox rus, activ in Georgia din anul 1810, a abolit viata monahala din Manastirea Bodbe, transformand biserica in parohie. Cladirea bisericii a ajuns intr-o proasta stare de pastrare, pana spre anii 1860, cand Arhimandritul Macarie Batatashvili a inceput sa restaureze ansamblul monahal si sa intemeieze o Scoala de Cantareti.

Peretii bisericii au fost imbracati in fresca. Picturile sunt de un mare interes, iconostasul pastrand pe el icoana asa-numitilor "30 de Parinti Sirieni", calugari georgieni care au adus in Georgia randuielile monahismului ascetic, in secolul al VI-lea. In absida sudica, unde se afla inca si astazi mormantul Sfintei Nina, se pastreaza frescele din secolul al XIX-lea, majoritatea infatisand scene din viata sfintei. Capela in care se afla si astazi mormantul Sfintei Nina a fost infrumusetata de catre Mikhail Sabinin, in anii 1880.

In anul 1889, Manastirea Bodbe a fost vizitata de catre tarul Alexandru al III-lea al Rusiei, care a si decretat redeschiderea manastirii, cu obste de maici. Odata cu aceasta s-a infiintat si doua ateliere, de broderie si de pictura.

In anul 1924, Guvernul Sovietic a inchis manastirea, transformand-o in spital. Randuiala monahala din Manastirea Bodbe a fost anulata de-a lungul intregii perioade sovietice. Intreg ansamblul monahal va fi restaurat abia prin anii 1980. In anul 1991, odata cu dizolvarea Uniunii Sovietice, Manastirea Bodbe a fost reinfiintata.

    

Fondul pentru "Conservarea Patrimoniului Cultural din Georgia" a restaurat biserica intre anii 1999-2000. In perioada 2003-2004, lucrarile de restaurare s-au restrans doar in Biserica Sfantului Gheorghe. Peretele adaugat in secolul al XVII-lea a fost indepartat, basilica recapatandu-si arhitectura ei originala. O parte din zidul ce imprejmuia manastirea, datand din secolul al XVII-lea, a fost demolat, in locul lui restaurandu-se partile ramase din cel original. Restaurarea a avut loc in anul 2003.

Manastirea Bodbe - Fantana Sfintei Nina

Fantana si izvorul Sfintei Nina este un al doilea mare loc de inchinare legat de viata sfintei, pe langa mormantul acesteia, aflat in biserica manastirii mai sus amintite. La o distanta de doar 3 kilometri de Manastirea Bodbe se afla o micuta Capela, inchinata Sfintilor Zabulon si Sosana. Capela a fost ridicata avand drept prim scop protejarea izvorului Sfintei Nina.

Potrivit traditiei locului, aici a aparut un izvor in urma rugaciunilor staruitoare ale Sfintei Nina. Se crede ca apa acestuia este una binecuvantata, ea savarsind multe vindecari. Acest izvor a secat, de-a lungul secolelor, mutandu-se in dreptul rapei din apropiere.

In perioada anilor 1990, o capela a fost construita special pentru a adaposti acest izvor binecuvantat, care inca isi pastreaza puterile tamaduitoare, intarite de rugaciunea Sfintei Nina. Pelerinii nu pleaca niciodata de aici fara a se impartasi de minunata apa a izvorului, ori fara a simti vreo bucurie ori mangaiere din partea Sfintei Nina.



Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

14 Ianuarie 2015

Vizualizari: 3952

Voteaza:

Manastirea Bodbe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE