Manastirea Cluny

Manastirea Cluny Mareste imaginea.


Manastirea Cluny

 

Aparitia acestei manastiri in secolul al X-lea a trecut aproape neobservata de catre contemporani, insa, in decurs de numai doua secole ea va ajunge sa conduca un adevarat imperiu monastic. Ivita din dorinta sincera de a se reveni la practica sanatoasa a Regulei Sfantului Benedict din Nurcia, ea dispare din istorie sub loviturile revolutionarilor francezi din 1789.


 

Situata in N-V oraselului Macon din regiunea Bourgogne, Franta, manastirea a fost fondata in 909-910 de catre Guillaume cel Pios, duce de Aquitania si conte de Alvernia. In documentul de infiintare se prevede, contrar uzantelor epocii, ca intreg patrimoniul este substras ingerintelor oricarei autoritati, laice sau bisericesti, abatia intrand astfel sub directa protectie a Sfantului Scaun. In acest fel, Guillaume incredinteaza noul asezamant conducerii lui Bernon, fost abate la Baume, care era cunoscut pentru rigurozitatea cu care isi traia viata monahala. Manastirea creste in importanta in timpul pontificatului lui Leon al VH-lea (936-939), cand in subordinea ei se aflau deja 300 de manastiri. Odata cu constructia manastirii de la Cluny incepe perioada artei romane, aici fiind utilizate atat elementelele acestui stil, cat si elemente de arta carolingiana si bizantina.


 

Abatele sau staretul Bernon este cel care pune bazele primei biserici denumita Cluny I, pe care o va dedica Sfintilor Apostoli Petra si Pavel si care va fi terminata in timpul succesorului sau, Odon, in 927. Complexul monastic Cluny II, cunoscut gratie descrierilor din Liber Tramitis, a fost construit in timpul celui de al patrulea abate, Maieul (954-994). Acesta este sfintit in anul 981 si finalizat intre 1002-1018, in timpul abatiei lui Odilon (994-1049), ce va schimba manastirea gasita in lemn intr-una din marmura. Odilon de Mercoeur este adevaratul fondator al Ordinului clunisian, fiind sfatuitorul printilor, sprijinul neconditionat al papalitatii si reformatorul moravurilor bisericesti. Constructia Cluny III, ale carei ruine pot fi vazute astazi, debuteaza in 1088, in timpul abatelui Hugues de Semur (1049-1109) si este finalizata in timpul lui Petru Venerabilul (1109-1156). Principalul arhitect al acestei constructii, terminata in 1130, este Hezelon de Liege. Acum manastirea devine cel mai mare edificiu religios din lume pana la constructia bazilicii Sfantul Petru din Roma in 1612.


 

Manastirea masura 187 de metri lungime, dintre care 150 de metri pentru biserica: 68 pentru naos si 37 pentru pronaos. Pronaosul bisericilor Cluny I si Cluny II se numeste Galileu si comporta doua etaje, avand o capela foarte inalta si fiind dominate de turnuri. Stilul arhitectural este deosebit, el facand trecerea de la un mod al vietii imperfecte la acela al vietii perfecte sau de la viata la moarte. Pe de o alta parte, Galileu semnifica intrarea in imparatia lui Dumnezeu, aici facandu-se referire si la Hristos. Cluny III comporta, de asemenea si o combinatie de mari transepte, multe abside si turnuri foarte inalte. Astazi mai pot fi vazute doar bratele de sud ale marelui si micului transept, dar si clopotnita octogonala numita "Apa Binecuvantata". in bratele sudice ale transeptului mic se afla Capela Jean de Bourbon, ce dateaza din secolul al XVI-lea. Statuile care ornamentau manastirea au disparut, insa putem admira inca balcoanele cu stiulul gotic medieval, dar si cheile boltilor ce sunt ornate cu armele Bourbonilor. Nu poate fi trecut cu vedrea nici oratoriul ce are un semineu foarte aproape de capela, de unde abatele Jean de Bourbon urmarea oficierea slujbei de la caldura, ferestra oratoriului care dadea spre capela putand fi orientata catre cor. Ramasitele turnurilor baraban care incadrau intrarea si partie joase ale pronaosului, pot fi si acestea observate.

In 1798 terenurile manastirii sunt divizate si vandute pe loturi. Guvernul trimite inspectori pentru a ordona incetarea demolarilor, insa acest ordin ajunge prea tarziu, nemairamanand mare lucra din ceea ce a fost la vremea sa acest edificiu.

Cluny reprezinta astazi unul dintre cele mai atractive puncte turistice ale regiunii Bourgogne. Amatorii artelor rdmane avand posibilitatea de a admira injurai manastirii, orasul ce pastreaza monumente romane, pentru ca Cluny conserva cel mai important ansamblu arhitectural de Case romane din Bourgogne. Tot la Cluny sunt pastrate si vestigiile capelei romane Sfantul Odilon si ale bisericii parohiale Sfantul Maieul.

 

Sursa: Baraganul Ortodox

 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 15963

Voteaza:

Manastirea Cluny 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE