Manastirea Dolianon

Manastirea Dolianon Mareste imaginea.

Manastirea Dolianon - Manastirea Cinsitei Cruci - este o manastire ortodoxa din localitatea Krania, in apropierea localitatii Doliana, regiunea Aspropotamos, prefectura Trikala, Grecia. Localitatea Krania este o minunata localitate de vara, in vremea iernii aceasta ramanand doar cu un singur locuitor. Krania se afla la o altitudine de 1.100 de metri, langa Muntele Tringia si Raul Acheloos. Intregul loc se pierde intr-o padure nesfarsita, copacii si animalele fiind parca neatinse de om.

Manastirea Dolianon se afla intre localitatile Dolianon - Δολιανών - si Krania - Κρανιά, in inima Pindului de Sud, la o distanta de 50 de kilometri de Kalambaka, fiind legata de drumul principal de un drum de pamant de 500 metri. Este construita pe o coasta de munte cu inaltimea de 1.150 metri, insa nu se poate vedea din drumul principal deoarece este acoperita de o padure de brazi foarte inalti.

Manastirea greceasca pusa sub ocrotirea Sfintei Cruci - Μοναστηρι του Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς - este gresit numita "manastire", aceasta fiind decat o simpla biserica ce a apartinut odata Manastirii Timias Zonis, din apropiere. Se crede insa ca locasul a functionat ca manastire pana in anul 1924, cand a fost parasita. Cu toate acestea, sfantul locas pastreaza inca o arhitectura unica, turlele acestuia fiind impresionante.

Biserica Sfanta Cruce - Dolianon a fost construita in jurul anului 1770. De la zidirea ei si pana astazi, biserica a fost restaurata de doua ori, in anii 1840 si 1900. Manastirea Timia Zoni - Sfantul Acoperamant, de care depindea aceasta biserica din Krania, a fost distrusa de catre nazisti in anul 1943. In acelasi an, aceleasi trupe de barbari cu inimile moarte, au ars toate localitatile din regiunea Aspropotamos.

Din mila lui Dumnezeu, aceasta biserica inchinata Sfintei Cruci, a ramas nedaramata de mana necredinciosilor. Biserica a fost arsa, fara sa fie distrusa in intregime, de catre germani in toamna anului 1943 (poate ca represalii pentru executarea acolo a 80 de prizonieri germani). Manastirea Cinstitei Cruci a avut monahi inainte sa arda. Acum este parasita.

In fiecare an, la 14 septembrie si la 15 august, biserica Dolianon se afla in sarbatoare, in aceasta tinandu-se o frumoasa slujba arhiereasca. La slujba, de fiecare data, ia parte si oficiaza Sfanta Liturghie, mitropolitul locului. Trebuie sa mentionez aici ca datorita colectelor publice si darurilor locuitorilor din Krania, mai mult s-au realizat lucrari de restaurare si intretinere sub controlul Ministerului Culturii. Raman insa si alte lucruri de facut. Privind din afara, te impresioneaza cu adevarat.

Biserica impresioneaza in primul rand prin arhitectura ei unica, realizata in intregime din piatra, si prin cele 13 domuri cocotate la inaltime. Biserica Dolianon, pastrand toate cele 13 domuri initiale, constituie una dintre cele mai frumoase si remarcabile biserici greci-bizantine. Arhitectura acesteia se aseamana, in unele detalii, cu cea intalnita in Sfantul Munte Athos. Biserica are trei abside largi si multe bolti. Exteriorul bisericii, pe langa proeminentele domuri, pastreaza inca multe alte decoratiuni, precum frumoasele basoreliefuri aplicate din loc in loc.

Manastirea este construita din piatra si acoperita cu placi si este ordinul regal cu cupole. Ceea ce o face unica este multitudinea cupolelor. In mod sigur, aici este nunta cupolelor. Cupola centrala bineinteles (ultima care a fost restaurata) este dubla (cu doua etaje), ceva rar banuiesc. La marginea intrarii, care este in sud, exista sculpturi: pietre sculptate cu fetele Sfintilor Gheorghe, Dimitrie, Constantin si Elena si ale ingerilor.

         

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3085

Voteaza:

Manastirea Dolianon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE