Manastirea Durdevi Stupovi

Manastirea Durdevi Stupovi Mareste imaginea.

Manastirea Durdevi Stupovi, cunoscuta si sub numele de "Manastirea Coloanele Sfantului Gheorghe, este o veche manastire ortodoxa din Serbia. Ansamblul monahal de la Durdevi Stupovi se afla zidita pe colina unui deal impadurit de langa localitatea Novi Pazar.

Manastirea Durdevi Stupovi - scurt istoric

Inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, manastirea este ctitoria marelui domn sarb Stefan Nemanja, aceasta fiind construita in al optulea deceniu al secolului al XII-lea. Nemanja a construit aceasta manastire in urma unei promisiuni facute in vreme de mare necaz. Astfel, pe cand se afla inchis intr-o pestera el a promis sa zideasca o manastire inchinata Sfantului Gheorghe - Djordje.

Complexul monahal cuprindea biserica cea mare, fortificata, trapeza, corpul de chilii si cisterna de apa, toate acestea fiind inconjurate de marete ziduri de aparare. Biserica a fost construita de catre conducatorul Prvoslav, verisorul lui Stefan Nemanja, la sfarsitul secolului al XII-lea. Initial, pe acest loc se afla resedinta arhiepiscopiei de Budim, anulat de catre otomani.

Aspectul exterior al acestei biserici emana un duh apusean romanic: nava centrala este impartita in trei parti, de o parte si de alta a bisericii se afla pronaosuri, iar in capatul ei vestic se inalta doua turnuri masive de piatra.

Frescele interioare ale bisericii celei mari, pastrate intr-o oarecare masura si astazi, in parte transferate la Muzeul National din Belgrad, au fost lucrate si ordonate in stilul specific perioadei comnene bizantine. Datorita formei unice a bisericii, ansamblul iconografic a fost foarte greu de asezat si ordonat in spatiile avute la dispozitie.

Intre anii 1282-1283, bisericii i-a fost adaugata o absida aditionala, in partea ei estica, iar unul dintre turnurile laterale a fost transformat in capela si mormant pentru domnitorul sarb Dragutin.

 

Urmatorul mare ocrotitor al Manastirii Durdevi Stupovi este domnitorul sarb Dragutin, care a marit biserica si a pictat o mare parte din aceasta. Domnitorul sarb Dragutin a trait in Srem de unde, cand a murit, in anul 1316, a fost adus si inmormantat in Manastirea Sfantului Gheorghe.

Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, capela din turn a fost zugravita in fresca, in mare parte ea fiind imbracata cu scene istorice. Tot acum a fost zidita si o noua trapeza si o cladire mai incapatoare de chilii, iar o serie de noi fresce au fost zugravite in naosul bisericii celei mari.

 

Declinul acestei marete manastiri ortodoxe a inceput in vremea dominatiei otomane. Lucrarile de restaurare si cercetarile arheologilor au inceput sa scoata la lumina manastirea incepand cu anul 1960. In anul 1979, ca parte constituenta a complexului Sopocani din Vechiul Ras, locasul de la Manastirea Durdevi Stupovi a fost trecut si el in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Noi reparatii si restaurari au avut loc in anul 1982.

 

Renasterea autentica a acestei manastiri a inceput insa pe la inceputul secolului al XXI-lea. Cladirea noilor chilii a fost teminata in anul 2000. Dupa mai bine de trei secole de parasire si grele incercari, Manastirea Durdevi Stupovi renaste puternic, toate cladirile acesteia incepand a fi reconstruite, cu binecuvantarea episcopului de Prizren si Kosovo, Artemie. Biserica cea mare va fi si ea reconstruita, dupa planurile originale.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2475

Voteaza:

Manastirea Durdevi Stupovi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE