Manastirea Durdevi Stupovi

Manastirea Durdevi Stupovi Mareste imaginea.

Manastirea Durdevi Stupovi, cunoscuta si sub numele de "Manastirea Coloanele Sfantului Gheorghe, este o veche manastire ortodoxa din Serbia. Ansamblul monahal de la Durdevi Stupovi se afla zidita pe colina unui deal impadurit de langa localitatea Novi Pazar.

Manastirea Durdevi Stupovi - scurt istoric

Inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, manastirea este ctitoria marelui domn sarb Stefan Nemanja, aceasta fiind construita in al optulea deceniu al secolului al XII-lea. Nemanja a construit aceasta manastire in urma unei promisiuni facute in vreme de mare necaz. Astfel, pe cand se afla inchis intr-o pestera el a promis sa zideasca o manastire inchinata Sfantului Gheorghe - Djordje.

Manastirea Durdevi Stupovi

Complexul monahal cuprindea biserica cea mare, fortificata, trapeza, corpul de chilii si cisterna de apa, toate acestea fiind inconjurate de marete ziduri de aparare. Biserica a fost construita de catre conducatorul Prvoslav, verisorul lui Stefan Nemanja, la sfarsitul secolului al XII-lea. Initial, pe acest loc se afla resedinta arhiepiscopiei de Budim, anulat de catre otomani.

Aspectul exterior al acestei biserici emana un duh apusean romanic: nava centrala este impartita in trei parti, de o parte si de alta a bisericii se afla pronaosuri, iar in capatul ei vestic se inalta doua turnuri masive de piatra.

Manastirea Durdevi Stupovi

Frescele interioare ale bisericii celei mari, pastrate intr-o oarecare masura si astazi, in parte transferate la Muzeul National din Belgrad, au fost lucrate si ordonate in stilul specific perioadei comnene bizantine. Datorita formei unice a bisericii, ansamblul iconografic a fost foarte greu de asezat si ordonat in spatiile avute la dispozitie.

Intre anii 1282-1283, bisericii i-a fost adaugata o absida aditionala, in partea ei estica, iar unul dintre turnurile laterale a fost transformat in capela si mormant pentru domnitorul sarb Dragutin.

 Manastirea Durdevi Stupovi

Urmatorul mare ocrotitor al Manastirii Durdevi Stupovi este domnitorul sarb Dragutin, care a marit biserica si a pictat o mare parte din aceasta. Domnitorul sarb Dragutin a trait in Srem de unde, cand a murit, in anul 1316, a fost adus si inmormantat in Manastirea Sfantului Gheorghe.

Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, capela din turn a fost zugravita in fresca, in mare parte ea fiind imbracata cu scene istorice. Tot acum a fost zidita si o noua trapeza si o cladire mai incapatoare de chilii, iar o serie de noi fresce au fost zugravite in naosul bisericii celei mari.

 Manastirea Durdevi Stupovi

Declinul acestei marete manastiri ortodoxe a inceput in vremea dominatiei otomane. Lucrarile de restaurare si cercetarile arheologilor au inceput sa scoata la lumina manastirea incepand cu anul 1960. In anul 1979, ca parte constituenta a complexului Sopocani din Vechiul Ras, locasul de la Manastirea Durdevi Stupovi a fost trecut si el in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Noi reparatii si restaurari au avut loc in anul 1982.

 Manastirea Durdevi Stupovi

Renasterea autentica a acestei manastiri a inceput insa pe la inceputul secolului al XXI-lea. Cladirea noilor chilii a fost teminata in anul 2000. Dupa mai bine de trei secole de parasire si grele incercari, Manastirea Durdevi Stupovi renaste puternic, toate cladirile acesteia incepand a fi reconstruite, cu binecuvantarea episcopului de Prizren si Kosovo, Artemie. Biserica cea mare va fi si ea reconstruita, dupa planurile originale.

Teodor Danalache

Manastirea Durdevi Stupovi

Manastirea Durdevi Stupovi

Manastirea Durdevi Stupovi

Manastirea Durdevi Stupovi

Manastirea Durdevi Stupovi

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1522

Voteaza:

Manastirea Durdevi Stupovi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE