Manastirea Faran - Sinai

Manastirea Faran - Sinai Mareste imaginea.

Manastirea Faran este o manastire ortodoxa greaca, de maici, situata in Oaza Faran (Firan, Feiran) din Sinai. Manastirea Faran se afla la o distanta de 60 km de Manastirea Sfanta Ecaterina, de care apartine din punct de vedere administrativ. Valea Faran se intinde pe o distanta de 4 km, fiind cea mai mare oaza din Sinai, numita adeseori "Perla Sinaiului”.

Multe evenimente biblice sunt legate de aceasta asezare, amintita de mai multe ori in Sfanta Scriptura sub vechiul nume, Rafidim. Acesta asezare este mentionata si in Facere 21:21 ca locul unde au trait Agar si fiul ei Ismael, dupa ce au fost alungati de Avraam.

In apropierea acestei oaze se gaseste, potrivit traditiei, stanca pe care Moise a lovit-o cu toiagul si care a izvorat apa: "Dupa aceea a plecat la drum toata obstea fiilor lui Israel din pustia Sin, dupa porunca Domnului, si a tabarat la Rafidim, unde poporul nu avea apa de baut. (Iesire, 17:1)

Tot aici, se gaseste locul Iosua i-a infrant pe amaleciti in timp ce Moise si Aaron l-au sprijinit prin rugaciune din muntele Gabal Al Tahona: "Atunci au venit Amalecitii sa se bata cu Israelitii la Rafidim”. (Iesire, 17: 8).

Valea Faran a fost primul centru crestin din Sinai, comunitatea crestina aflata in oaza fiind atestata documentar inca din sec. al II-lea. Oaza Faran a fost cel mai important centru urban din Peninsula Sinai in perioada romana tarzie, precum si centrul Arhiepiscopului de Sinai.

Sapaturile arheologice din ultimii ani au scos la iveala parti ale unui oras crestin timpuriu si nu mai putin de sapte biserici, incluzand o biserica cu cinci abside, datate intre secolele V-VII.

Catedrala de pe malul nordic al acopolelui este similara in ce priveste structura cu tipul bisericilor cruciforme.

Biserica inchinata Sfintilor Cosma si Damian, ocrotitorii medicilor si farmacistilor, pare sa fi fost intrebuintata si ca centru de tratament.

Biserica mica, datand din ultimele decenii ale secolului al IV-lea, situata pe varful Gabal Tahuna, opus orasului, ce prezinta o singura pereche de coloane de sustinere interioare, este de asemenea, cel mai vechi exemplu al unei mari basilici cu arcade, tip intalnit exclusiv in Siria.

Manastirea Faran, (numita si Manastirea lui Moise, Manastirea celor Sapte Fete, Manastirea celor Sapte Maici) a fost intemeiata in secolul al IV-lea.

Asezamantul a servit si ca loc de scaun al Arhiepiscopului de Sinai (din sec. al IV-lea pana in sec. VI-lea). In timpul ultimelor excavatii arheologice din Valea Faran au fost descoperite fundatia, podeaua si un zid ale unei vechi biserici si cladiri ce au apartinut resedintei arhiepiscopale.

  

Biserica centrala, inchinata Sfantului Proroc Moise, a fost construita cu multi ani in urma folosind mai ales materiale din structurile timpurii. Biserica noua, inchinata Sfintilor Cosma si Damian adaposteste o inscriptie importanta descoperita vechea biserica ce purta acelasi hram.

O alta capela, inchinata Adormirii Maicii Domnului, adaposteste osuarul manastirii. Asezamantul detine si o clinica medicala destinata localnicilor.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3849

Voteaza:

Manastirea Faran - Sinai 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • eliza munteanuPostat la 2014-02-02 23:33

    stie cineva caror Sfinti Cosma si Damian le este inchinata biserica de la Faran? exista cel putin trei perechi de Sfinti cu acest nume: cei din Roma (1 iulie), cei din Asia (1 noiembrie) si cei din Arabia (17 octombrie) multumesc anticipat

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE