Manastirea Fenek

Manastirea Fenek Mareste imaginea.

Manastirea Fenek este o manastire ortodoxa din regiunea Srem, la mica distanta de Belgrad, in Serbia. Localitatea cea mai apropiata de manastire este Jakovo, asezare incadrata in municipiul Surcin.

Potrivit traditiei, ctitorii Manastirii Fenek sunt "Stefan si Angelina", doi membrii ai familiei de nobili Brankovic. Acestia ar fi ridicat sfanta manastire undeva in cea de-a doua jumatate a secolului al XV-lea. Cea mai veche marturie istorica despre Manastirea Fenek dateaza din anul 1563.

Biserica de astazi a fost construita in anul 1797, in stilul baroc (apusean), fiind inchinata Sfintei Petka - Parascheva. Iconostasul acesteia a fost lucrat de catre sculptorul Aksentije Markovic si pictorul Petar Radosavljevic. Frescele ce imbracau peretii fusesera lucrate de catre zugravul Dimitrije Petrovic.

Odata cu infrangerea revoltei sarbesti din acea vreme, in Manastirea Fenek a vietuit Karadjordje, alaturi de alti conducatori ai miscarii. Manastirea a jucat un important rol in pregatirea celei de a doua revolte (revolutii) sarbesti. Manastirea Fenek a avut de suferit foarte mult in urma celor Doua Razboaie Mondiale, abia recent ea fiind reparata si reconstruita pe alocuri.

     

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2011

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE