Manastirea Filanthropinon - Sfantul Nicolae

Manastirea Filanthropinon - Sfantul Nicolae Mareste imaginea.

Manastirea Filanthropinon - Insula Nissi

Manastirea Filantropinon - Filanthropinon - este una dintre cele mai frumoase si vechi manastiri de pe insula Nissi, lacul Pamvotida, regiunea Ioanina, Grecia. Aflata in prefectura de Ioannina, pe insula numita Nissi - Nissaki, manastirea Sfantul Nicolae dateaza inca din secolul al XIII-lea, fiind zidita in jurul anului 1291-1292.

De pe tarmul Ioanninei si pana pe micuta insula se fac in jur de 10-15 minute. Insula are o suprafata de 35 de hectare si un numar de 120 de familii. Aceasta este singura sau una dintre foartele putine insule (pe lac) locuite din Europa.

Primii locuitori ai insulei au fost niste oameni alesi, educati si de vita nobila, fugiti din Constantinopol, dupa caderea Imperiului Bizantin, sub cruciati. In acea vreme, aici s-a format un fel de stat monastic. Alti locuitori au sosit prin secolul al XVII-lea, din regiunea Mani. Principala lor indeletnicire este astazi pescuitul.

Insula, dimpreuna cu manastirile acesteia, a devenit in scurt timp un puternic centru cultural al Greciei. Insula s-a aflat mult timp sub protectia domnilor de Epir. Pe insula au fost infiintate scoli importante, una dintre ele a fost numita "scoala secreta". La aceasta se ajungea pe un culoar ce pornea din biserica manastirii Filanthropinon.

Pe insula Nissi - Nissaki se afla si casa unde a fost omorat Ali Pasa, in Manastirea Sfantul Pantelimon. In aceasta casa functioneaza astazi un muzeu. Aici, pot fi vizitate urmatoare obiecte turistice: Manastirea Filanthropinon (1292), Manastirea Stratigopoulou - Ntiliou sau Sfantul Nicolae, Manastirea Goumaton - Sfantul Nicolae, Manastirea Prodromou - Sfantul Ioan Botezatorul, Manastirea Eleousa - Maica Domnului, Manastirea Schimbarea la Fata si Manastirea Sfantul Pantelimon.

Manastirea Filanthropinon din Ioannina - scurt istoric

Manastirea inchinata Sfantului Nicolae este cea mai renumita manastire de pe insula, fiind totodata si una dintre cele mai importante manastiri din intreaga tara, atat pentru vechimea si istoria ei, cat si pentru minunatele ei fresce.

Potrivit marturiilor istorice, manastirea a fost intemeiata in anii imediat urmatori caderii Imperiului Bizantin, intre anii 1291-1292 aceasta fiind renovata de catre Mihail Philanthropist, preot al Mitropoliei de Ioannina si descendent al familiei de aristocrati a Filantropinilor. Acestia se instalasera in Ioannina, dupa plecarea lor din Constantinopol, in urma cuceririi lui din anul 1204.

Prin secolul al XVI-lea, cand manastirea a fost reconstruita si renovata pentru a doua oara, biserica cea mare a fost zugravita si ea in fresca. Astfel, frescele acesteia dateaza din trei perioade succesive: 1531-1532, 1542 si 1560. Din intregul ansamblu monahal, astazi se mai pastreaza inca biserica centrala, doua etaje de chilii, cimitirul si curtea cea larga.

Biserica, zidita din piatra, este compartimentata in mai multe parti, astfel: sfantul Altar, naosul central, pronaosul, inca un pronaos mai larg, trei capele mai mici si pridvorul de intrare. Intreaga biserica este imbracata in fresca: Platitera, Liturghia Cereasca, cei 12 Apostoli, Imnul Acatist, cea de-A Doua Venire, pilda si minuni ale Mantuitorului, Sinaxarul cu Vietile Sfintilor pe toate lunile anului, sfinti si martiri.

Biserica este renumita pentru minunatele ei fresce. Dintre reprezentarile rara in fresca, numit registrul cu cei sapte filosofi: "Aristotel, Plato, Apolonius, Solon, Plutarh, Chilon si Tucidide, care a declarat in Atena existenta lui Iisus Hristos."

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2176

Voteaza:

Manastirea Filanthropinon - Sfantul Nicolae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE