Manastirea Gelati

Manastirea Gelati Mareste imaginea.

Manastirea Gelati, inchinata Maicii Domnului, este o manastire aflata in apropiere de localitatea Kutaisi, regiunea Imereti, in vestul Georgiei. Asezamantul monahal din apropiere de Kutaisi a fost intemeiat in anul 1106, de catre David Ziditorul, rege al Georgiei intre anii 1089-1125. In anul 1994, Manastirea Gelati a fost inclusa in lista Patrimoniului Mondial, fiind preluata in grija de cei de la UNESCO.

Manastirea Gelati - scurt istoric

Ansamblul monahal numit Manastirea Gelati isi inalta zidurile inca si astazi, la o distanta de 11 kilometri nord-est de Kutaisi. Piatra de temelia a acestui maret asezamant a fost pusa in anul 1106, de catre regele georgian David Ziditorul, lucrarile fiind mai apoi continuate de catre fiul acestuia, Dmitri (1125-1156).

Pentru o perioada indelungata de timp, Manastirea Gelati a constituit unul dintre principalele centre culturale si intelectuale ale Georgiei. Aceasta manastire gazduia o Academie ce aduna in sine pe cei mai buni oameni de stiinta georgieni, teologi si filosofi, o mare parte dintre acestia fiind veniti din mari manastiri de peste granita, ori din Academia Mangan, din Constantinopol. Dintre oamenii de stiinta, amintim aici doar pe doi dintre acestia, Ioane Petritsi si Arsen Ikaltoeli.

Renumita academie a manastirii a luat fiinta inca din primele zile de existenta a vietii monahale in Gelati. Aceasta era condusa de catre renumitul filosof georgian, Ioann Petritzi. Aici, el a tradus in limba georgiana cartile lui Aristotel si a precizat terminologia filosofica necesara. Accentul se punea pe filosofia metafizica neo-platonica. Potrivit marturiilor din secolul al XII-lea, Academia din Gelati detinea o impresionanta biblioteca, cartile mergand de la teologie la istorie, si de la filosofie la stiinta.

Datorita lucrarilor intreprinse de Academia din Gelati, oamenii vremii o numeau pe aceasta "o noua Elada", "un al doilea Athos" sau "un nou Ierusalim". Manastirea Gelati a pastrat pana astazi un numar impresionant de fresce si manuscrise datand pana in secolele XII-XVII. Cladirea originala a Academiei se pastreaza inca si astazi.

Manastirea este imprejmuita cu un zid puternic de piatra. In plin centrul curtii se inalta spre cer, in toata maretia ei, Biserica Maicii Domnului. Aceasta uriasa biserica a fost terminata in anul 1125, fiind apoi retusata in secolele XIII-XIV. Interiorul bisericii este puternic luminat de lumina ce patrunde prin imensele ferestre si dinspre luminoasele fresce ce inca ii imbraca peretii de piatra. Avand forma de cruce si fiind incununata cu o inalta cupola, aceasta este axul intregului ansamblu arhitectural din Gelati, ea fiind inconjurata de cladiri mici - bisericute, chilii, etc.

        

Pastrat in Sfantul Altar, se gaseste si astazi un monument de arta extrem de rar in aceasta zona: mozaicul ce o infatiseaza pe Maica Domnului. Acest mozaic se afla pe sine mandrie a Georgiei, ca unul dintre cele mai marete monumente de arta ale tarii. Mozaicul este alcatuit din doua milioane si jumatate de pietricele, fiind creat in anii 1130. Acesta o infatiseaza pe Maica Domnului cu Pruncul, alaturi de Arhangelii Mihail si Gavriil.

Pentru valoarea artistica a acestuia, mozaicul din Gelati se afla printre cele mai renumite din Georgia, dar si din lume. Mestesugarii aurari si sticlari se aflau in perioada lor de glorie in Gelati-ul acelei vremi. Minunata scena numita „Maica Domnului Khakhul” a fost lucrata in aceasta manastire, in secolul al XII-lea, alaturi si de alte mari lucrari.

Frescele din biserica centrala si din Biserica Sfantului Gheorghe au fost lucrate, in mare parte, in secolele XVI-XVII. Tabloul votiv, care-l infatiseaza pe regele David Ziditorul, alaturi de alte oficialitati ale vremii, este asezat pe peretele nordic al Bisericii Maicii Domnului, acesta fiind pictat in secolul al XIV-lea.

Biserica Sfantul Gheorghe, asemanatoare in multe privinte cu biserica mare, a fost construita langa aceasta dintai, in secolul al XIII-lea. Biserica Sfantul Nicolae a fost zidita langa cele dintai, in perioada secolelor XIII-XIV, pe linia ce lega biserica centrala de cladirea Academiei. Din punct de vedere arhitectural, aceasta din urma difera de primele doua, insa se imbina perfect cu acelea, dand ansamblului o nota de armonie.

         

O clopotnita a fost construita in cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea, deasupra unui izvor din apropierea bisericii centrale a Maicii Domnului. Aflat la sud-vest de biserica cea mare, izvorul este locul unui fost templu pagan, mai inainte de venirea aici a crestinismului. Construite in prelungirea zidului acesteia se afla Staretia, chiliile calugarilor, trapeza si alte incaperi necesare vietuirii monahale.

In biserica din Gelati s-au savarsit slujbele de inmormantare pentru o parte dintre cei mai mari regi ai Georgiei, printre acestia numarandu-se si regele David Ziditorul (Davit Agmashenebeli).

Manastirea Gelati a fost ravasita de catre armatele otomane, in anul 1510, iar mai apoi de catre Lezghians, in anul 1579, insa regele Bagrat al III-lea a restaurat de fiecare data biserica si complexul monahal. Rusia va anexa Georgia in anul 1801, miscare in urma careia Manastirea Gelati si-a pierdut toata protectia si privilegiile regale anterioare.

In anul 1922, comunistii au inchis manastirea, iar pelerinajele au fost interzise. Biserica din Gelati a fost resfintita in anul 1988, devenind in foarte scurt timp, unul dintre cele mai indragite si vizitate locuri de pelerinaj din Georgia. In anul 1994, Manastirea Gelati a fost inclusa in lista Patrimoniului Mondial, fiind preluata in grija de cei de la UNESCO.

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2968

Voteaza:

Manastirea Gelati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE