Manastirea Grigoriu

Manastirea Grigoriu Mareste imaginea.

Manastirea Grigoriu este una dintre marile manastiri athonite de pe Sfantul Munte Athos, Grecia. "Manastirea Cuviosului Grigorie", ctitorita in secolul al XIV-lea, este zidita pe un varf de stanca, la malul marii, in sud-vestul Sfantului Munte, intre manastirile Dionisiu si Simono Petra. Biserica centrala a manastirii este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae. Din manastire se poate zari, la distanta si la inaltime, Manastirea Simono Petra.

Initial, manastirea se numea "Sfantul Nicolae", astazi insa, ea se numeste cu numele ctitorului ei, anume "Manastirea Sfantului Grigorie Athonitul". Din anul 1574, manastirea Grigoriu ocupa locul al 17-lea, in ordinea ierarhica a manastirilor athonite. Astazi, aceasta este una dintre cele mai bine organizate manastiri din Athos, dar si una cu cele mai stricte vieti de obste. In anul 1990, manastirea gazduia o obste de 70 de calugari.

Manastirea Grigoriu - Sfantul Munte Athos

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

 

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea LavraManastirea VatopedManastirea IvironManastirea HilandarManastirea DionisiuManastirea CutlumusManastirea PantocratorManastirea XiropotamuManastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea CaracaluManastirea Filoteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul PavelManastirea Stavronikita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc multime de calugari ortodocsi.

Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos - scurt istoric

Manastirea Grigoriu - Grigoriou - a fost construita in secolul al XIV-lea, de catre pustnicul Grigorie, fiind contemporana cu manastirile Dionisiu si Pantocrator. Aceasta este cea mai mica manastire din cele 20 de manastiri athonite. Despre ctitorul manastirii, Sfantul Cuvion Grigorie, nu se stie decat un singur lucru, anume ca el a fost ucenic al Sfantului Grigorie Sinaitul.

In legatura cu zidirea si istoria acestei manastiri, pana astazi nu au ajuns decat foarte putine informatii, mai toate documentele acesteia pierind in incendiile din anii 1500 si 1761-1762. Chiar si mai inainte de cele doua incendii, manastirea a avut mult de suferit, de pe urma atacurilor piratilor. Pe la sfarsitul secolului al XV-lea, manastirea a fost distrusa de pirati, calugarii fiind taiati cu sabia.

Pelerinul rus, Vasile Barsky, care a vizitat manastirea, undeva prin secolul al XVIII-lea, mentioneaza faptul ca aceasta a fost "reinceputa" (reconstruita, probabil) in anul 1500. Manastirea este reconstruita cu multe ajutoare primite din partea domnilor din Moldova si Tara Romaneasca. Sfantul Stefan cel Mare si Sfant al Moldovei, datorita ajutorului semnificativ daruit manastirii, este cinstit ca cel de-al doilea ctitor.

In anul 1497, Sfantul Stefan cel Mare zideste din temelii biserica centrala, cat si intreaga incinta, devenind astfel cel de-al doilea mare ctitor al ei. In anul 1500, Sfantul Stefan da manastirii suma de 24.000 de aspri, pentru cumpararea unui metoc. Astazi, in manastire se afla inca in stare de functionare doua corpuri de chilii, in partea de sud si de est a incintei, precum si turnul de paza, construite de Sfantul Stefan cel Mare, asa cum reiese din cele doua inscriptii originale, fixate in zid.

Stefanita Voda, in anul 1517, si Alexandru Lapusneanu, in anul 1553, continua daniile inaintasului lor fata de Manastirea Grigoriu. In anul 1761, domnitorul Alexandru Ghica si urmasii sai donau manastirii, anual, cate 25.000 aspri, pentru diferitele trebuinte. Grigorie, Mitropolitul tarii Romanesti, a ajutat si el aceasta manastire.

Dupa incendiul din anul 1762, manastirea Grigoriu si-a revenit multumita eforturilor si rugaciunilor staretului Ioachim. Acesta a strans atatea fonduri incat, pe langa faptul ca a terminat de reparat si rezidit manastirea, el a mai si eliberat o serie de prizonieri, rascumpandu-i. Dupa retragerea lui, manastirea i-a adoptat sistemul monahal idioritmic.

Se spune ca, in perioada Revolutiei Grecesti, datorita starii materiale foarte precare, Manastirea Grigoriu a cautat sa devina dependinta a Manastirii Marea Lavra.

In anul 1840, manastirea si-a reluat viata de obste, dupa randuiala ei initiala. In anul 1859, parintele Simeon a fost ales staret. Vreme de 46 de ani, cat a durat staretia lui, parintele a platit toate datoriile manastirii, care insumau un total de 170.000 de piastri, si a pus pe picioare viata monahala, zidind noi chilii si cladiri.

Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos - arhitectura

Noua biserica a manastirii Grigoriu a fost zidita intre anii 1768-1770, potrivit arhitecturii athonite. Peretii bisericii au fost imbracati in fresca in anul 1779, de catre calugarii Gavriil si Grigorie, din Kastoria. Iconostasul, minunat sculptat in lemn, a fost instalat odata cu pictarea bisericii.

Pridvorul bisericii a fost adaugat ceva mai tarziu, undeva prin anul 1840, in vremea pastoririi staretului Neofit, iar Capela Sfantului Gheorghe a fost zidita in anul 1851. Biserica centrala este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae.

In interiorul bisericii centrale se pastreaza o serie de icoane minunate, printre care: icoana Sfantului Nicolae, icoana Maicii Domnului "Palaiologina", icoana Maicii Domnului Galaktotropousa si icoana Maicii Domnului "Pantanassa", originara din Moldova si diferita fata de cea de la Manastirea Vatoped. Aceasta a fost daruita manastirii de doamna Maria de Mangop, sotia lui Stefan cel Mare, fiind singura icoana veche care a scapat din toate incendiile.

Biblioteca manastirii Grigoriu este una dintre cele mai mici biblioteci monahale, datorita incendiilor si ravagiilor facute aici, cu ocazia Revolutiei din anul 1821. Astazi, biblioteca pastreaza un numar de 297 de manuscrise, alaturi de mai bine de 4.500 de carti tiparite.

Printre cele mai deosebite manuscrise din biblioteca se numara o Evanghelie din secolul al XIII-le. Tot aici se mai gaseste si singura copie manuscrisa a lucrarii "Pastorul lui Herma", lucrare ce dateaza din primul secol al erei crestine.

Manastirea pastreaza, cu mare evlavie, un fragment din Sfanta Cruce si alte cateva Sfinte Moaste, printre care si ale Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti, care sunt asezate intr-o racla speciala, in biserica.

In manastire se mai pastreaza si urmatoarele Sfinte Moaste: picioarele si o mana ale Sfintei Anastasia Romana, capul Sfintei Fotini Samarineanca, capul Sfantului Dionisie Areopagitul, capul Sfantului Mucenic Chiric, particele de la Sfantul Nicolae, Sfantul Ioan cel Milostiv, Sfantul Siluan Atonitul, Sfantul Grigorie, ctitorul manastirii, Sfantul Haralambie, Sfanta Iulita, Sfantul Ioan Gura de Aur, etc.

Pe langa biserica centrala, manastirea are si o serie de chilii si capele. Manastirea are un total de 13 capele, dintre care sapte in interiorul zidurilor, iar sapte in afara, si sase chilii, in Careia. Numarul total al vietuitorilor din manatire, cat si din chilii, este de 100 de calugari.

Teodor Danalache

 

 

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6188

Voteaza:

Manastirea Grigoriu 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • rodica enescuPostat la 2010-09-10 09:52

    cine vrea sa trimita un acatist sau(PSALTIRE)la SF. MUNTE ATHOS,va dau cu drag adresa: CHILIA-SF.GHEORGHIE 63086 KARYES-PO BOX 25 COLCIU-SF.MUNTE ATHOS GREECE.EU am scris si am trimis banii in plic.PLICUL SE TRIMITE PAR AVION.Cu siguranta primiti si raspuns.SA FITI SANATOSI .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE