Manastirea Haghartsin

Manastirea Haghartsin Mareste imaginea.

Manastirea Haghartsin este o manastire datata din secolul XIII. Este situata in apropierea oraselului Dilijan, din provincia Tavush, in Armenia. Complexul manastiresc a fost construit intre secolele X si XIV, in timpul dinastiei Bagratuni. Contine un grup de cladiri, care include trei biserici, doua pronaosuri, o sala de mese, un grup de capele si mai multe pietre de mormant.

Biserica Sfantul Astvatsatsin din Haghartsin, dateaza din anul 1281 si este cea mai mare biserica a complexului. Are o structura formata dintr-o cupola mare si o clopotnita inalta.

Domul este decorat cu arcade si coloane conectate prin sfere, ceea ce face ca domul sa para mult mai inalt. Grupul sculptural al fatadei estice a bisericii difera in compozitie de alte basoreliefuri similare din Sanahin, Haghpat si Harich.

Sculptura infatiseaza doi calugari care arata spre modelul bisericii. Intre cei doi calugari se afla un porumbel si aripile desfacute. Acoperisul sub forma de umbrela al bisericii a pastrat aspectul original al domului.

Statuile sunt infatisate purtand diferite haine. Fetele, cu mustati lungi si barbi luxuriante, cu ochii migdalati, sunt executate in maniera diferita. Aceste sculpturi ii reprezinta cel mai probabil pe fondatorii bisericii, pe staret si pe asistentul acestuia.

Cea mai veche cladire a complexului manastiresc este biserica Sfantul Grigore. Aceasta biserica dateaza din secolul XI, are o cupola si o clopotnita octogonala. Micuta biserica Sfantul Stepanos, construita in anul 1244, este formata dintr-o cupola, decorata cu motive frumoase.

Manastirea Haghartsin, construita in anul 1248 de catre arhitectul Minas, este una dintre cele mai reprezentative cladiri pentru arhitectura medievala din Armenia.

Manastirea Haghartsin, impreuna cu manastirea Goshavank, vor face parte dintr-un sit protejat de Parcul National Dilijan. Acest parc adaposte o importana padure din nord-estul Armeniei. In prezent, manastirea Haghartsin se afla in lucrari de renovare.

Manastirea Haghartsin a fost un important centru scolastic, cultural si educational in secolele XIII - XIV. A cunoscut faima in anul 1330, in timpul conducerii lui Khachatur Taronatsi. Inconjurata de Padurea Dilijan, manastirea este un loc potrivit pentru rugaciune si meditatie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1873

Voteaza:

Manastirea Haghartsin 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • sanda michaela Postat la 2015-05-19 20:53

    Nu există Biserica Sfântul Astvatsatsin la Complexul monastic Haghartsin. Numele bisericii principale „St. Astvatsatsin” se traduce în limba română „Sfânta Maria Maica lui Dumnezeu”

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE