Manastirea Haghbat

 


Manastirea Haghbat

Manastirea S. Nshan, cum este cunoscuta de catre locuitori, este asezata in orasul Haghbat, al carui nume il si poarta. Haghbat este un oras aflat pe platoul muntilor din regiunea Alaverdi, din Republica Armenia.
 

Manastirea Haghbat

La manastire se ajunge destul de usor, parcurgand doar sase kilometri din orasul Alaverdi, care este si capitala regionala.
 

Manastirea Haghbat

Conform documentelor vremii si izvoarelor istorice si arhitecturale, manastirea Haghbat a fost fondata in anul 976, iar fortareata din Kalan, construita cu scopul de a proteja manastirea, a fost ridicata in anul 1233.
 

Manastirea Haghbat

Ca si o alta manastire armeana, anumea cea din Sanahin, manastirea Haghbat a fost infiintata de catre dinastia regala Bagratuni, in cele din urma aceasta ajungand un vestit centru spiritual al kiurikianilor.
 

Manastirea Haghbat

Manastirea S. Nshan din Haghbat consta dintr-o serie de cladiri si anexe ce au fost ridicate in randuri succesive, de-alungul secolelor al X-lea si al XIII-lea. Intre aceste secole a luat fiinta intregul complex monahal de la Haghbat.
 

          Manastirea Haghbat             Manastirea Haghbat

Cele mai semnificative constructii sunt biserica centrala S.Nshan, si cele doua bisericute mai mici inchinate Sfintilor Grigorie si Astvatsatsin. De asemenea, mai merita mentionata si cladirea - zhamatun - episcopului Hamazasp, constand dintr-o hala larga, ce se continua cu o biblioteca, un reflectoriu, o clopotnita, un mausoleu si mai multe anexe mici.

Manastirea Haghbat

In afara zidurilor manastirii se afla inca alte chilii ale vietuitoriluo de odinioara, cat si vechea fantana din Haghbat.
 

Manastirea Haghbat


 

Manastirea Haghbat

Manastirea Haghbat


 

 

 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2358

Voteaza:

Manastirea Haghbat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE