Manastirea Izvorul Tamaduirii - Panagia Amirou

Manastirea Izvorul Tamaduirii - Panagia Amirou Mareste imaginea.

Manastirea Maicii Domnului "Amirou" este o manastire ortodoxa aflata la poalele Muntilor Kakomalli, la o dostanta de numai cativa kilometri inspre est de localitatea Apsiou, in nordul localitatii Mathikoloni, in regiunea Limasol, insula Cipru.

Intemeierea manastirii numita "Amirou" a avut loc pe la jumatatea secolului al XII-lea. In vechile documente se gaseste mentionat faptul ca aceasta manastire era una independenta, in momentul intemeierii ei, avand conducere proprie si nefiind subordonata niciunei dioceze.

Dintru inceput, manastirea a fost populata de o obste de monahi. In secolul al XVII-lea, cand manastirea s-a aflat pe culmea prosperitatii sale, in obstea ei puteau fi gasiti mai bine de o suta de monahi. Tot in aceasta perioada, manastirea detinea doua metocuri, unul in partea de nord, inchinat Sfantului Mucenic Fotie, si un altul in partea de sud, inchinat Sfintei Mari Mucenite Marina.

La inceput, manastirea inchinata Maicii Domnului detinea foarte mult pamant, in jurul ansamblului monahal, insa odata cu decaderea ei, manastirea este nevoita sa vanda multe dintre proprietati.

Dupa o perioada de oarecare parasire, in luna septembrie a anului 1997, manastirea a fost redeschisa, in incinta acesteia fiind organizata o noua obste de monahi. Cu ajutorul episcopului din Limasol, obstea din Manastirea Amirou a redobandit o parte dintre proprietatile initiale, spre a le munci si a obstine din ele roade hranitoare.

In legatura cu numele manastirii, anume "Amirou", cea mai vehiculata traditie locala este aceea care il pune in legatura cu un emir din Siria, care avea o fiica oarba inca din nastere. Tatal suferind si-a propus sa plece in tari indepartate, spre a-si tamadui fiica. Astfel, in vreme ce naviga pe langa coasta Amathus, fiica lui a vazut pentru prima data lumina, venind dintr-o directie incerta. Mergand in directia indicata, ei au aflat un izvor cu apa tamaduitoare, izvor pastrat pana astazi in curtea manastirii. In urma spalarii ochilor fiicei sale cu aceasta apa, ea s-a tamaduit.

In acest loc, alaturi de izvor, a fost aflata si o icoana cu Maica Domnului cu Pruncul, datand inca din perioada iconoclasta. Icoana cu pricina este pastrata astazi in interiorul altei icoane, mai mari, datand si ea din secolul al XVI-le. Icoana Maicii Domnului, numita "Faneromeni", cunoscuta ca fiind facatoare de minuni, atrage in bisericuta manastirii nenumarati pelerini.

In semn de multumire pentru tamaduirea fiicei sale, emirul sirian a zidit langa izvor o micuta biserica din piatra. Aceasta biserica se pastreaza pana astazi in forma ei initiala, in pofida mai multor renovari. Iconostasul bisericutei, sculptat cu migala in lemn si aurit, este o opera de arta ce dateaza din secolul al XVII-lea. La randul lor, icoanele de pe catapeteasma au fost zugravite candva intre secolele XV-XVII.

Biserica monahala este inchinata Izvorului Tamaduirii, aceasta praznuindu-si hramul in prima vineri de dupa Sfintele Pasti, adica in Vinerea Luminata, cand are loc o mare procesiune cu icoana. Ziua de praznuire a icoanei este insa Duminica lui Toma, cand nenumarati credinciosi vin la Manastirea Amirou. O a treia zi de praznuire a Maicii Domnului "Faneromeni" este cea din 23 august.

Ultima renovare a manastirii se datoreaza maicii starete Maria, care este si prima vietuitoare de gen feminin a manastirii; aceasta a adunat in jurul ei o mica obste de maici nevoitoare. Innoirea vietii monahale in Manastirea Amirou s-a facut cu binecuvantarea parintelui Porfirie, care a fost si duhovnicul maicii Maria, vreme de mai multi ani.

Maica stareta Maria a trecut la cele vesnice in urma unei boli, in ziua de 7 octombrie 2001, fiind inmormantata in incinta manastirii, dupa vointa ei. Pana in ultimul ceas al vietii sale, maica Maria s-a luptat si s-a rugat neincetat pentru reabilitarea vechii manastiri.

Randuirea noii starete, maica Miriam, a avut loc data de 19 mai 2002, in Duminica Femeilor Mironosite, cu binecuvantarea episcopului din Limasol, preasfintitul Atanasie. Actuala obste este formata din cinci cuvioase maici.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2798

Voteaza:

Manastirea Izvorul Tamaduirii - Panagia Amirou 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE