Manastirea Kalenic

Manastirea Kalenic Mareste imaginea.

Manastirea Kalenic este o importanta manastire sarbeasca, aflata in localitatea Kalenic, in centrul Serbiei. Aceasta manastire a fost construita de protospatarul Bogdan, pe la inceputul secolului al XV-lea, in vremea domniei despotului Stefan Lazarevici.

Manastirea Kalenic a fost intemeiata de protospatarul Bogdan, inalt demnitar bizantin, impreuna cu sotia lui, Milica, si cu fratele sau, Petru. Biserica manastirii, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, a fost construita si zugravita in fresca intre anii 1407-1413.

Manastirea si biserica din Kalenic au fost construite din randuri alternative de piatre si caramizi, imbinate intre ele cu un strat gros de mortar. Fatada bisericii este foarte inalta si zvelta, infatisand o arta in piatra de o rara frumusete. De jur-imprejurul bisericii se intind doua randuri de piatra.

Doua ferestre modeste se afla intre cele doua cornise, in vreme ce in partea ei superioara se intinde un rand intreg de arce, colonete si rozete. Pe pronaos se inalta un dom bont, fara ferestre, in vreme ce pe naos se afla un frumos dom cu ferestre. Usile, ferestrele si fatadele sunt masiv decorate cu flori si rozete din piatra, specifice asa-numitei Scoli de la Morava, de factura sarba.

Pe la sfarsitul secolului al XVII-lea, dupa mai multe atacuri otomani, manastirea a ajuns sa fie parasita. Ea va fi reparata, restaurata si repopulata in anul 1766, insa in timpul revoltei sarbilor impotriva otomanilor cotropitori, la care au luat parte si calugarii din Manastirea Kalenic, intre anii 1788-1791, aceasta a fost incendiata.

Calugarii se vor intoarce in acest loc spre sfarsitul aceluiasi secol. Noul pronaos al manastirii a fost rezidit in anul 1806. Intre anii 1815-1839, biserica din Manastirea Kalenic a pastrat, cu mare evlavie, Moastele Sfantului Stefan, cel Intai-incoronat, care mai apoi au fost mutate in Manastirea Studenica.

 

Calugarii care au sprijinit mult acest locas sunt cei de la Manastirea Moraca. In vremea domniei lui Karadjordje, biserica a fost amplu refacuta. In vremea lui Milos, arhondaricul si chiliile manastirii, zidurile inconjuratoare si clopotnita au fost si ele reparate si intarite.

In anul 1877, minunatele fresce ale bisericii au fost scoase la lumina, de sub un strat gros de tencuiala. Frescele bisericii au fost lucrate de catre unul dintre cei mai de seama zugravi ai Serbiei din prima jumatate a secolului al XV-lea, anume de catre Radoslav.

Peretele nordic al naosului pastreaza tabloul votiv, in care este infatisat ctitorul. Dedesubt se afla portretul domnitorului Stefan Lazarevic. De o semnificatie aparte, desi obisnuite in zona si in vreme, este seria de scene inchinate vietii Maicii Domnului, intinse pe toti cei patru pereti ai naosului.

Dintre scenele praznicale, doar cateva au mai supravietuit, in partea superioara a zidurilor, printre care: Buna Vestire, Nasterea Domnului, Intampinarea Domnului, Inaltarea la Cer, Pogorarea la Iad, Adormirea Maicii Domnului. In abside se afla chipuri de sfinti soldati. In Sfantul Altar, dupa cum este obiceiul, se afla infatisata Impartasirea Apostolilor si Sfintii Ierarhi.

In secolul XX, arhimandritul Nikon a construit cele doua cladiri cu chilii si o trapeza incapatoare. Manastirea a fost amplu restaurata intre anii 1928-1929, sub indrumarea arhitectului Djurdje Boskovic.

Astazi, aceasta manastire este vazuta a fi o capodopera a artei dezvoltate in Scoala Morava, cat si una dintre cele mai frumoase manastiri medievale din Serbia. Ca monument cultural, manastirea este protejata inca din anul 1948. In anul 1979, Manastirea Kalenic a fost declarata Monument Cultural de Importanta Exceptionala, ea fiind astazi protejata de Republica Serbia.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1743

Voteaza:

Manastirea Kalenic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE