Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Pelagia

Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Pelagia Mareste imaginea.

Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Pelagia

Manastirea Nasterea Macii Domnului, sau Manastirea Pelagia, este un asezamant monahal ortodox din Grecia, cunoscut mai ales datorita duhovnicului sau, Mitropolitul de Nafpaktos si Aghios Vlasios, Hierotheos Vlachos.

Mitropolitul Hierotheos este bine cunoscut credinciosilor si teologilor ortodocsi romani, prin cele 15 carti traduse in romaneste. Opera Inalt Preasfintiei Sale e mult mai vasta. O lista la nivelul anului 2011 a volumelor publicate doar in limba greaca cuprinde 62 de titluri, in afara de traducerile acestora in engleza, franceza, rusa, araba, chineza, maghiara, sarba, bulgara etc.

Manastirea Pelagia este situata la aproximativ 110 km de Atena, in Muntii Ptoon, la o altitudine de 560 m. La numai 1 km de manastire se gasesc ruinele Templului lui Apolo din Ptoon (sec. IV i.Hr.)

Asezamantul monahal dateaza din secolul al XII-lea. Biserica centrala, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost reconstruita din temelie in 1906, in timpul Steretului Avechie Kaydi (1868 - 1913). Tot in acea perioada au fost restaurate resedinta staretului precum si alte dependinte. Cu trecerea timpului, parintii care vietuiau in manastire s-au mutat la Domnul, iar asezamantul a ramas nelocuit in perioada 1940 - 1968.

Incepand cu anul 1968 in manastire, care pe atunci se afla in ruine, a vietuit o singura maica, Stareta Macrina (+ 2004). Aceasta monahie a lucrat din greu la refacerea intregului ansamblu.

Din anul 1987 in manastire s-a stabilit obstea de maici actuala sub indrumarea Maicii Starete Fotini (d. 2007).

Actuala stareta a manastirii este Maica Siluana. Lucrarile de restaurare si de constructie a unor noi corpuri de cladiri sunt in curs de finalizare. Dintre realizarile administrative majore amintim realizarea unui nou drum de acces in manastire, intarirea fundatiei, repararea acoperisului si turlei bisericii, interiorul a fost impodobit cu fresce.

In ceea ce priveste supranumele Manastirii ("pelagia” - "a marii”) exista mai multe opinii.

Una din acestea sustine ca o doamna de origine roamana, ce purta acest nume, ar fi vietuit in acest asezamant la inceputul acestuia.

O alta traditie afirma ca pe locul actualei manastiri se afla initial un lac, iar Maica Domnului le-a aparut unor pastori cerandu-le sa scoata icoana sa din apa, din "mare”. Astfel aceasta icoana a fost numita "a Maicii Domnului a Marii, Pelagia”, de unde si numele asezamantului.

In prezent, cu binecuvantarea si purtarea parinteasca de grija a Mitropolitului de Thiva si Levadia, Gheorghe, maicile se nevoiesc in acest asezamant monahal pastrand traditia isihasta. Cele mai multe dintre ele lucreaza in atelierul de vesminte liturgice si in editura manastirii ce publica si cartile duhovnicului manastirii Mitropolitul Hierotheos de Nafpaktos si Aghios Vlasios.

IPS Hierotheos Vlachos s-a nascut in Ioannina (Grecia) in 1945 si a absolvit scoala teologica de la Universitatea din Salonic. In anul 1971 a fost hirotonit ieromonah, slujind in mitropoliile Edesei, Peli si Almopia, Thiva si Levadia si in Arhiepiscopia Atenei, ca predicator si indrumator al tinerilor. Din anul 1995 este Mitropolit de Nafpaktos si Aghios Vlasios, o eparhie foarte veche. Orasul Nafpaktos este foarte aproape de Patras, unde se pastreaza capul Sfantului Apostol Andrei. A scris mai multe carti, traduse in diferite limbi, cu tematica teologica, ecleziala, sociala, care au la baza invatatura Sfintilor Parinti.

Cea mai cunoscuta dintre cartile sale, "Psihoterapia ortodoxa", reeditata periodic, a provocat scolile noastre de teologie, multi profesori recomandand-o in literatura obligatorie, altii blamand-o. Acest volum, unul dintre primele de pe lista imensa de care pomeneam mai inainte, contine in sine un proiect si un program asumat de isihastul mitropolit pana la capat. Foarte multe dintre celelalte carti ale sale dezvolta idei sau paragrafe, anumite aspecte insuficient explicate in "Psihoterapia ortodoxa". Aici, intreaga teologie ortodoxa este infatisata ca o adevarata stiinta experimentala a Sfintilor Parinti, destinata curatirii omului pentru imparatia lui Dumnezeu, o psihoterapie.

Radu Alexandu

06 Septembrie 2012

Vizualizari: 3402

Voteaza:

Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Pelagia 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE