Manastirea Panaghia Parigoritissa

Manastirea Panaghia Parigoritissa Mareste imaginea.

Manastirea Panaghia Parigoritissa este cel mai important locas de cult din perioada bizantina, pastrat in orasul Arta, Grecia.

Acest oras a fost construit pe ruinele asezarii antice Amvrakia, ce dateaza din sec. VII I.Hr.. De-a lungul timpului, a cunoscut numeorase ocupatii straine si, prin urmare, si diverse influente cultural-artistice. Dupa anul 1204, Arta a devenit capitala Epirului, cand atinge si perioada de inflorie. Tot Arta a fost primul oras din Epir care a devenit independent in 1881.

Orasul pastreaza numeroase monumente bizantine, dintre care cele mai cunoscute sunt Podul din Arta si Manastirea Panaghia Parigoritissa.

Originea numelui acestei manastiri este invaluita in legenda. Astfel, potirvit traditiei orale constructia acestei biserici ar fi fost incredintata unui mester zidar, care a fost si arhitectul intregii lucrari. Pe cand biserica fusese ridicata aproape de jumatate, acest mester a fost invitat in alra regiune a Greciei sa construiasca o alta biserica.

Considerand greul a trecut, si ca planul poate fi dus la finalizare de catre asistentul sau, mult mai tanar, il numeste pe acesta sef al lucrarilor. Mesterul va lipsi pentru o indelungata perioada de timp, asistentul indraznind sa schimbe in intregime planurile originale, motivat de simtul sau estetic sau de ambitiile sale. Initiativa sa a condus insa la realizarea unei lucrari de geniu. Intorcandu-se mesterul pentru a vedea cum a fost finalizata constructia, atins de invidie, s-a maniat vazand ca planul sai initial nu a fost respectat, punand la cale uciderea asistentului sau. Acesta l-a chemat pe acoperisulbisericii pentru a-i arata o grava eroare de constructie, iar odata ajunsi acolo, l-a impins pe tanar pentru a se razbuna. Tanarul asistent s-a prins de mester, in final, cazand amandoi de pe acoperisul bisericii.

Legenda relateaza cum cei doi barbati s-au transformat in pietre in momentul in care trupurile lor au atins pamantul. Iar cei care evoca aceasta legenda spun ca cele doua pietre rosii din curtea manastirii sunt dovada acestui fapt, deoarece sunt unice in intreaga regiune bisericii.

Relatarea continua spunand ca Maica Domnului (Panagia), s-a aratat mamei tanarului asistent pentru a o consola (“parigoro” in limba greaca), pentru a o mangaia, avand in vedere durerea pricinuita de pierderea fiului acesteia.

Manastirea Panaghia Parigoritissa a fost construita in secolul al XIII-lea, catre Nichifor I Anghelos Comnenul-Duca, in timpul Perioadei de Aur a Epirului.

Potrivit istoricilor, lucrarile de constructie la acest locas au inceput in 1260, in timpul imparatului Mihail II Anghelos Comnenul si al Reginei Teodora (Sfanta Teodora a Artei), fiind finalizate in timpul domniei lui Nichifor I Anghelos Comneul, fiul lui Mihail II, si al Anei Paleologhina Cantacuzina.

  

Locasul a fost inchinat Maicii Domnului si a devenit metoc al Manastirii Kato Panaghia. Manastirea este mentionata pentru prima data ca asezamant pentru maici pe un sigiliu al Patriarhului Ieremia II, datand din 1578.

Biserica are forma octogonala, cu planul in cruce greaca inscrisa. Dupa cum se observa din exterior, locasul este de forma patrata, parand o cladire aproape cubica. In interior este extrem de elegant si rafinat decorata cu fresce si sculpturi.

In turla, se pastreaza mozaicul care il reprezinta pe Hristos Pantocrator inconjurat de Proroci, iar in altar se pastreaza picturi murale efectuate de zugravul Anania in sec. al XVI-lea. Fragmente ale altor scene, dateaza din sec al XVII-lea, si pot fi vazute in naos.

 

In timpul sec. al XVI-lea locasul de cult a fost transformat in manastire catolica pentru maici. Saisprezece camere si trapeza manastirii se pastreaza pana astazi reprezenatand o colectie arheologica extrem de importanta a prefecturii Artei. In prezent, Manastirea Panaghia Parigoritissa a fost transformata in Muzeu Bizantin.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3566

Voteaza:

Manastirea Panaghia Parigoritissa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE