Manastirea Panagia Dovra - Veria

Manastirea Panagia Dovra - Veria Mareste imaginea.

Manastirea Panagia Dovra este situata in satul Dovra, in nordul Greciei, la o distanta de aproximativ 5,5 km de centrul orasului Veria si 70 km de Tesalonic. Asezamantul monahal apartine din punct de vedere adiministrativ de Mitropolia de Veria, Naousa si Kamapania si numara in prezent 30 de vietuitori aflati sub calauzirea duhovniceasca a Parintelui Arhimandrit Pantelimon Korphiotakes.

Manastirea Panagia Dovra este pentru prima data atestata documentar intr-un documet din secolul al XII, aflat astazi in Biblioteca Nationala din Atena. Biserica principala a asezamantului monahal are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Catoliconul manastirii are hramul Adormirea Maicii Domnului. In acesta s-au oficiat slujbe pana in anul 1822. In timpul Revolutiei din acest an, Manastirea Panagia Dovra a fost unul dintre centrele spirituale si nationale din intreaga regiune.

Din acest loc s-au desfasurat actiunile lui Tasos Karatasos, lider local al rezistentei antiotomane. Din nefericire manastirea a avut de suferit din cauza acestui fapt, fiind incendiata de catre turcii otomani in cursul aceluiasi an.

Catoliconul care s-a pastrat pana in zilele noastre dateaza din 1844. In anul 1955 manastirea a fost reintemeiata ca asezamant pentru monahi.

Manastirea Panagia Dovra pastreaza un tezaur foarte bogat de sfinte moaste. Intre sfintii ale caror sfinte moaste sunt pastrate in aceasta manastire se numara: Sfantul Ignatie Teoforul, Sfantul Pantelimon, Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Teodor Tiron, Sfantul Ieromartir Vavila, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Antonie cel Nou, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie.

Incepand cu anul 2005 Manastirea poseda si un fragment din moastele Sfantului Luca al Crimeei. Parintii din manastire si numerosi credinciosi din intrega regiune dau marturie despre minunile (in special tamaduirile) savarsite in aceasta manastire de catre Sfantul Luca al Crimeei.

In semn de recunostinta, a fost ridicata in cadrul asezamantului o biserica inchinata Sfantului Luca. In acest locas de cult sunt savarsite in fiecare miercuri Vecernia ziei si Paraclisul Sfantului Luca al Crimeei, iar sambata Slujba Sfintei Liturghii.

Manastirea Panagia Dovra este cunoscuta in intreaga Grecie si pentru atelierele de Arta Bizantina, in cadrul carora sunt organizate cursuri de iconografie, mozaic, sculpura in lemn si restaurare.

Radu Alexandru

31 Mai 2012

Vizualizari: 6407

Voteaza:

Manastirea Panagia Dovra - Veria 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE