Manastirea Pantocrator - Sfantul Munte Athos

Manastirea Pantocrator - Sfantul Munte Athos Mareste imaginea.

Manastirea Pantocrator este una dintre marile manastiri aflate pe Sfantul Munte Athos. A saptea in ordinea ierarhica athonita, manastirea se bucura de o mare cinste in randul pelerinilor, icoana Maicii Domnului Gherontissa, pastrata in biserica centrala a acesteia, fiind mult iubita pentru minunile si mangaierile ei.

Manastirea este asezata in partea nord-estica a peninsulei, intre Manastirea Vatoped si Manastirea Stavronikita, pe o stanca inaltata la vreo 20 de metri deasupra valurilor marii. In jurul acestei manastiri se afla zona numita Capsala, printre chiliile si schiturile de aici numarandu-se si Schitul Sfantul Ilie, inceputurile caruia au fost puse de Sfantul Paisie de la Neamt.

Biserica centrala a manastirii are drept hram "Schimbarea la Fata".

Manastirea Pantocrator - Sfantul Munte Athos

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea IvironManastirea HilandarManastirea DionisiuManastirea Cutlumus, Manastirea Pantocrator, Manastirea Xiropotamu, Manastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea CaracaluManastirea Filoteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul Pavel, Manastirea Stavronichita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc multime de calugari ortodocsi.

Manastirea Pantocrator - scurt istoric

Inceputul manastirii Pantocrator sta in stransa legatura cu imparatul bizantin Alexie I Comnenul (1081-1118), care a ridicat aici o mica asezare monahala inchinata Maicii Domnului si icoanei sale celei numita "Grabnic ajutatoarea". Icoana cu pricina era pastrata in Manastirea Pantocrator din Constantinopol, ctitorie a aceluiasi imparat.

Noua vatra monahala din Sfantul Munte, care a dainuit pana in secolul al XIII-lea, s-a numit tot "Pantocrator" si a primit de la imparat o copie a icoanei Maicii Domnului, care s-a dovedit si ea facatoare de minuni.

Asezarea monahala cea dintai a trecut prin grele incercari. Arsa de pirati, ea a fost rectitorita pe la jumatatea secolului al XIV-lea, in anul 1357, de catre doi crestini bizantini instariti, Alexie si Ioan. Acestia vor primi tunderea in monahism in noua lor manastire. Alexie Stratopedarcul si Ioan Primikerios sunt inmormantati in manastire.

Manastirea a fost zidita pe ruinele Manastirii Ravdouchou. Cu ajutorul imparatului bizantin Ioan V Paleologul, constructirea manastirii s-a terminat in anul 1363, ocazie cu care manastirea a primit o serie de proprietati, cat si titlul de manastire imparateasca. Imparatii din dinastia Paleologilor, cat si patriarhii Constantinopolului care au urmat, au continuat sa ajute Manastirea Pantocrator.

In anul 1385 manastirea este mistuita de un mare incendiu, ea fiind reinnoita de patriarhul Constantinopolului Antonie si de Manuel II Paleologul (1391-1425). Fresca din biserica a fost executata de vestitul pictor macedonean Manuil Panselinos si este de o mare valoare artistica. Frescele bisericii centrale au fost restaurate in anul 1854, de catre zugravul Mathaeos din Naousa.

Dupa caderea Imperiului Bizantin (1453), Manastirea Pantocrator este intretinuta si innoita de ajutoarele si daniile acordate de domnii Tarii Romanesti. Sub jugul otoman, ajutorul domnitorilor din Tarile Romane s-a facut simtit in mareata manastire. Dintre acestia, ii amintim pe urmatorii: Vlad Calugarul si Sfantul voievod Neagoe Basarab, care se pare ca construit un apeduct si un corp de cladiri.

Ceva mai tarziu, un mare ctitor al Manastirii Pantocrator a fost marele logofat Stan Craiovescu, care a refacut zidurile manastirii, a ridicat arhondaricul si a sustinut pictarea bisericii celei mari. Un alt boier care a ajutat manastirea este boierul moldovean Gavriil Trotusanu, sfetnicul lui Petru Rares. Multe alte ajutoare adunate din Principatele Romane au mai fost trimise de catre domnii fanarioti pana in anul 1854, pentru renovarea bisericii si picturii, precum si a unei parti din chilii.

In anul 1629, Manastirea Casciorele din Vlasca devine metocul sau si, din veniturile acestuia, s-au refacut intre 1637-1641, chiliile de pe latura de vest. Pomelnicul Manastirii Pantocrator cuprinde si pe domnitorul Matei Basarab, cu doamna Elina, pe Serban Cantacuzino si doamna Maria, iar intre anii 1692-1709, pe Constantin Brancoveanu, care va trimite anual cate 3000 de aspri.

Manastirea a fost grav avariata de un incendiu, in anul 1773, insa reparatiile au fost efectuate la scurt timp dupa incercare, de catre paraclisierul Chiril. Un alt incendiu a avut loc in anul 1948, de aceasta data reparatiile fiind savarsite de catre o Comisie Nationale de Restaurare. Trapeza manastirii a fost construita in anul 1841.

In biblioteca manastirii Pantocrator se gasesc circa 350 codici, doua pergamente liturgice si 3500 de carti. Cativa codici au fost furati in ultimii ani. Se gasesc mai gasesc: o Evanghelie scrisa pe pergament foarte marunt, cu litere aurite, de catre, Ioan Colibasu, in secolul al XIII-lea, o Psaltire cu 12 miniaturi, care se pastreaza in Sfantul Altar. Tot pe pergament foarte vechi se gasesc 66 manuscrise cuprinzand materii din secolele XI-XIV.

Sfinte Moaste pastrate in manastire: un deget de la piciorul Sfantului Ioan Botezatorul, piciorul cu pulpa al Sfantului Apostol Andrei, scutul Sfantului Mercurie, capul Sfantului Ioan cel Milostiv, capul Sfantului Teodor Stratilat, particele din moastele Sfantului Arhidiacon Stefan, ale Sfantului Ignatie, ale Sfantului Apostol Tit si ale Sfantului Constantin cel Mare.

Manastirea Pantocrator are 15 paraclise, din care opt in incinta si sapte in afara. Asezari monahale dependente de Pantocrator sunt: Schitul Sfantul Ilie (rusesc), 15 chilii la Careia, si aproape 50 de chilii si colibe in sihastria Capsala, grecesti, rusesti si patru romanesti.

In aceasta manastire s-au nevoit multi sfinti, printre care: Cuviosul Teona ierarhul, Sfantul Cuvios Teofil, Izvoratorul de mir, Sfantul Cuvios Vasile precum si Sfantul ucenic care a vorbit cu Sfantul Arhanghel Gavriil si a fost invatat de acesta cantarea Axion Estin - "Cuvine-se cu adevarat...", la o chilie de pe teritoriul Pantocratorului.

Manastirea Pantocrator - icoana Maicii Domnului "Gherontissa"

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Gherontissa este cu siguranta cel mai de pret odor al Manastirii Pantocrator. Praznuirea acesteia sa se face la 2 decembrie. Dupa traditie, ea a fost daruita de imparatul bizantin Alexie I Comnenul, fiind o copie dupa icoana in mozaic a Maicii Domnului "Grabnic Ajutatoarea" de la Manastirea Pantocrator din Constantinopol.

Multe sunt minunile savarsite de Maica Domnului prin aceasta icoana. Ne vom opri la doua dintre ele. Cea dintai, mentionata documentar, s-a intamplat chiar in timpul imparatului Alexie, care poruncise zidirea unui mic asezamant monahal in apropierea actualei manastiri.

Astfel icoana Maicii Domnului, dimpreuna cu sculele mesterilor, a disparut intr-o noapte, fara sa poata cineva da vreo explicatie. Au fost gasite pe locul, atunci pustiu, unde acum se gaseste Manastirea Pantocrator. Aceasta minune s-a intamplat in mai multe randuri si cu totii au interpretat ca este voia Maicii Domnului ca acela sa fie locul noii manastiri.

Gherontissa se talcuieste "Stareta", iar acest nume icoana l-a capatat in urma unei alte minuni, intamplate in vremea cand icoana era asezata in locul sau initial, in sfantul altar. Se povesteste ca staretul de atunci al manastirii era greu bolnav si, descoperindu-i-se vremea plecarii sale la Domnul, l-a rugat pe preotul de rand sa slujeasca repede Sfanta Liturghie, caci dorea tare mult sa apuce sa primeasca Sfanta Impartasanie pentru ultima oara. Parintele, insa, nu a tinut cont de rugaciunea staretului si a slujit pe indelete, fara sa se grabeasca deloc.

Atunci Maica Domnului insasi a strigat din icoana, cerandu-i parintelui sa sfarseasca Sfanta Liturghie, ca sa se impartaseasca si parintele staret (gherontas). Asa a facut, iar imediat dupa ce s-a impartasit, parintele staret a murit. De atunci icoana s-a numit "Gherontissa" si parintii au hotarat sa o aseze spre cinstire in biserica, in partea stanga a naosului, unde se gaseste si astazi. Icoana Maicii Domnului zisa "Gherondissa" a fost imbracata in argint de catre Filaret, mitropolitul Moscovei.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 10273

Voteaza:

Manastirea Pantocrator - Sfantul Munte Athos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE