Manastirea Pridvorica

Manastirea Pridvorica Mareste imaginea.

Manastirea Pridvorica este o manastire ortodoxa din localitatea omonima, aflata la o distanta de aproximativ 20 de kilometri sud-vest de localitatea Ivanjica, inspre Manastirea Studenica, in Serbia, fiind inconjurata de o natura abundenta, udata de apele raului Studenica. Locasul monahal se afla la jumatatea distantei dintre localitatea Ivanjica si Manastirea Studenica.

Manastirea Pridvorica este mentionata pentru prima data, intr-un document imperial (chrysobul) dat de domnul Stefan Nemanja obstii de la Manastirea Studenica. Manastirea Pridvorica a fost construita in secolul al XII-lea, in aceeasi perioada in care a fost zidita si manastirea vecina, numita Studenica.

 

Manastirea din Pridvorica este ctitorita de unul dintre slujitorii care au slujit Marelui domn Stefan Nemanja si celorlalti domni din Dinastia Neamnja. Insusi numele manastirii se traduce prin "slujitor", "rob", din sarbescul "pri-dvoru".

Prin stilul ei arhitectural, Manastirea Pridvorica este tributara Scolii de Arhitectura Medievala Raska. Biserica prezinta o singura nava, terminata intr-o absida semicirculara, in capatul de rasarit al acesteia, in care se afla Sfantul Altar. Domul central se afla inaltat pe naos.

 

Frescele din biserica monahala din Pridvorica nu s-au pastrat. Initial, obstea monahala din aceasta era alcatuita din maici. Incepand insa cu anul 2007, manastirea a primit un nou staret, care, impreuna cu doi ucenici, se straduieste sa repuna pe picioare viata ascetic-duhovniceasca de aici.

Biserica monahala este inchinata Schimbarii la Fata a Domnului, petrecuta pe Muntele Tabor. De asemenea, aceasta biserica este una deosebit de rara, printre celelalte din Serbia, ea avandu-si propria stema. Pana astazi, Manastirea Pridvorica ramane una dintre cele mai reusite monumente de arta medievala din regiunea Moravica.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1694

Voteaza:

Manastirea Pridvorica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE