Manastirea Rosie

Manastirea Rosie Mareste imaginea.

Manastirea Rosie este o manastire ortodoxa situata in apropierea orasului Souhag, in Egipt. Se afla la patru kilometri nord - vest de Manastirea Alba. Numele manastirii vine la culoarea rosie a caramizilor din care este construita.

Manastirea Rosie - istoric

Manastirea Rosie a fost construita in secolul al IV-lea de catre Sfantul Paisie. Paisie a fost un hot care s-a convertit la crestinism. Acest sfant egiptean a fost contemporan cu Sfantul Pigol, de la Manastirea Alba. Manastirea Rosie a fost mentionata si in scrierile istoricului egipteana Al Maqrizi. In anul 1798, manastirea a fost jefuita si incendiata de catre turci.

In prezent, in Manastirea Rosie locuiesc cativa calugari, insa biserica oficiaza slujbe religioase pentru comunitatea de ortodoxi din satele inconjuratoare. Manastirea este si un centru important de pelerinaj pentru numerosi credinciosi, care participa la slujbele liturgice din timpul anului.

Manastirea Rosie din Egipt

Manastirea Rosie este si un centru istoric important. Arheologii cerceteaza in prezent arhitectura manastirii, sculpturile si picturile ramase din cele mai vechi perioade. Cateva dintre picturi dateaza din secolul V.

Manastirea Rosie - Biserici

Biserica Sfantul Paisie este situata in partea de nord - est a manastirii. A fost construita in a doua jumatate a secolului al V-lea, sub forma de bazilica. Ca arhitectura, este similara bisercii Sfantul Shenut de la Manastirea Alba. In afara de pronaosul vestic, care lipseste de la Biserica Sfantul Paisie, toate celelalte detalii ale bisericii sunt identice cu cele gasite la Manastirea Alba. In partea de sud vest a manastirii se afla si Biserica Fecioara Maria.

Manastirea Rosie din Egipt

Biserica Sfantul Paisie a fost centrul unei comunitati monastice importante in secolul V. Este una dintre cele mai importante biserici istorice din Egipt, cu picturi care acopera aproape in totalitate peretii si coloanele interioare. In zilele noastre, in altarul bisericii mai poate fi vazuta o icoana veche de peste 1000 de ani.

In prezent, doar partea estica a manastirii este acoperita. Biserica Manastirii Rosii este una dintre cele mai bine conservate astfel de biserici din Egipt. Picturile bisericii dateaza din secolul al V-lea. Icoanele sunt pictate in stil greco - roman, intr-o varietate de culori si texturi.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Rosie din Egipt

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1148

Voteaza:

Manastirea Rosie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE