Manastirea Sfantul Apollo - Bawit

Manastirea Sfantul Apollo - Bawit Mareste imaginea.

Oricine viziteaza Muzeul copt (crestin) din Cairo va deveni in curand familiarizat cu o locatie cunoscuta sub numele de Bawit, pentru ca destul de multe obiecte de arta de la aceasta manastire veche se afla in muzeu. Manastirea este situata in desert, in fata unei campii fertile, cam la cincisprezece kilometri de Dairut, la nord de Aysut (Assiut). Bawit este de fapt o manastire veche, parasita, cunoscuta sub numele de Manastirea Sf. Apollo (Deir Abu Abullu). Numele sau provine probabil de la termenul copt Auht, care inseamna "adunare", "congregatie" sau "manastire".

Prima manastire construita in aceasta locatie in Egiptul de Mijloc a fost lucrarea unui calugar cunoscut sub numele de Apollo, si este, probabil, datata in a doua jumatate a secolului al patrulea (probabil intre 385 si 390). Nu se stie sigur cine a compilat "Istoria calugarilor egipteni", o referinta crestina veche, dar se pare ca autorul il stia pe Apollo personal, si a spus despre el:

"Am vizitat un alt om sfant, pe nume Apollo, pe teritoriul Hermopolis. Acum, l-am vazut pe acest om, care avea schituri sub conducerea sa, in desert, la poalele muntelui, si care a fost tatal a cinci sute de calugari. El era renumit in Thebiad si lucruri importante au fost atribuite acestuia. Si Domnul a efectuat multe minuni prin el, iar o sumedenie de semne au venit din mainile lui.

 

Intrucat din copilarie acesta s-a dovedit un mare ascet, la sfarsitul vietii sale el a primit harul urmator: la varsta de optzeci de ani, el a cladit singur o manastire mare de cinci sute de oameni foarte valorosi, aproape fiecare dintre ei cu puterea de a face minuni.

Cand avea cincisprezece ani, Appolo s-a retras din lume si a petrecut patruzeci de ani in desert, practicand cu scrupulozitate fiecare virtute. Apoi, el a parut sa auda vocea lui Dumnezeu, spunandu-i "Apollo, Apollo, prin tine voi distruge invatatura oamenilor intelepti din Egipt si voi reduce la nimic puterea de intelegere a paganilor celor prudenti" (cf. Is. 29:14).

Si, impreuna cu acestea, vei distruge, de asemenea, pe inteleptii din Babilon pentru mine si vei alunga toate culturile demonilor. Si acum croieste-ti cale spre regiunile locuite, pentru tine voi face un "un popor deosebit, plin de ravna pentru fapte bune." (Tit 2.14).

 

Appolo a pornit spre regiunea populata de oameni, iar pentru o vreme, acesta a trait intr-un desert din apropiere. S-a stabilit intr-o pestera mica si a trait acolo la poalele muntelui. Lucrarea sa consta din rugaciuni spre Dumnezeu in timpul zilei si din ingenuncheri de 100 de ori in timpul noptii si cat mai multe din acestea, din nou, pe timp de zi. Appolo traia sub puterea Sfantului Duh, aratand semne si realizand vindecari miraculoase. Acestea erau atat de uimitoare incat sfidau orice descriere. Multi calugari se inghesuiau sa vina la el din toate colturile, ca urmare a faimei dobandite. Si, inspirati de invataturile sale si de modul sau de viata, multi oameni s-au retras din lume.

O comunitate de frati s-a format in jurul lui, pe munte, in jur de 500 de oameni, cu totii impartasind acelasi stil de viata si mancand impreuna la aceeasi masa.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1875

Voteaza:

Manastirea Sfantul Apollo - Bawit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE