Manastirea Sfantul Nicolae - Kapinovo

Manastirea Sfantul Nicolae - Kapinovo Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Nicolae - Kapinovo a fost construita pe ruinele unui vechi templu, ridicat in timpul tarului Constantin Assen-Tikh. Pe fatada estica a Manastirii Kapinovo, se afla inscriptia: "La inceput, un templu a fost cladit in anul 1272, numit Sfanta Treime. Acesta a fost renovat in anul 1835".

Potrivit insa unor legende obscure, manastirea a fost fondata in anul 1228, in timpul tarului Ivan al II-lea Assen, in apropierea orasului Sfanta Elena. Se crede ca timpul celei de-a doua imparatii a bulgarilor, manastirea era un important centru religios din nordul Bulgariei.

In timpul ocupatiei turce, manastirea a fost incendiata si abandonata. De-abia in secolul XVII, localnicii au cerut aprobarea reconstructiei pe acelasi loc al unui lacas religios. Renovarea manastirii a fost realizata pe timpul noptii, iar zidaria si stucatura au fost arse pentru a oferi un aspect invechit. In manastire au mai supravietuit doar portile altarului. Tronul episcopului dateaza din secolul al XVIII-lea.

Dupa conflagratia din 1630, au ramas doar ruinele manastirii, care au disparut in incendiul din anul 1799. In ciuda acestor evenimente tragice, manastirea nu a fost abandonata. Episcopul Sophronius din Vratsa a adus calugarilor de la manastire, in timpul unei vizite, un manuscris important: Istoria din Paissi a slavo-bulgarilor. Acest document a fost copiat de catre staretul Elefter si a fost apoi raspandit in intreaga regiune Turnovo.

 

La inceputul secolului XIX, manastirea a devenit din ce in ce mai cunoscuta. Micile dimensiuni ale cladirilor anexe nu au mai facut fata pelerinilor din ce in ce mai multi, astfel ca in scurt timp acestea au fost renovate. In anul 1835, pe vremea in care staret era Neftalim, a fost ridicata o noua biserica, pe locul fostului templu. In anul 1845, bisercii i-a fost adaugate inca un pronaos.

In anul 1856 manastirea a fost renovata complet, in urma unor donatii banesti ale fratilor Horozovski. Renovarea manastirii a durat opt ani, pana in anul 1864. Finalizarea manastirii a fost consemnata printr-o inscriptie montata pe Biserica Fecioara Maria. "In anul 1864 preotii si donatorii acestei manastiri au construit si pictat din banii lor acest Sfant Templu de binecuvantare a sufletelor", arata inscriptia manastirii.

Manastirea Kapinovo este una dintre cele mai frumoase obiective arhitectonice ale Bulgariei. Complexul manastiresc cuprinde numeroase chilii si camere pentru oaspeti, o biserica de iarna, un cimitir si o curte.

Catalogul manastirii, gasit aici in anul 1700, este pastrat in prezent la Muzeul Arheologic din Sofia. Acesta autentifica exista a numeroase activitati culturale in incinta manastirii, inca din cele mai vechi timpuri. In acest manuscris este infatisata imaginea Sfantului Nicolae, impreuna cu un cleric, cel mai probabil staretul manastirii. De asemenea, numeroase picturi si icoane atesta faptul ca la jumatatea secolului XVIII, numerosi artizani au pictat Manastirea Kapinovo. Acestia au lasat in urma un important tezaur iconografic.

 

Manastirea Kapinovo adaposteste un iconostas din secolul al XVIII-lea si numeroase icoane valoroase. Icoana Sfantului Ilie, Fecioara Maria cu Profetii, Christos si Apostolii sunt doar cateva dintre cele mai frumoase icoane ale acestei manastiri.

In iconostas se regasesc icoane cu Sfantul Ioan Botezatorul, Iisus Hristos, Sfantul Nicolae, Fecioara Maria sau Arhanghelul Mihail. Icoanele Sfintilor Nicolae si Mihail sunt inscriptionate cu numele Papei Vitan din Triavna. Aceste icoane dateaza din anul 1811.

 

Colectia de icoane a manastirii cuprinde si numeroase lucrari gasite la manastirile si bisericile invecinate. Printre acestea se numara icoane ale Sfantului Mina, Sfintilor Petru si Pavel, Fecioara Maria, Iisus Hristos sau Sfantul Nicolae. Singurele decoratii ale Manastirii Kapinovo sunt picturile de pe peretele estic si reprezinta Judecata din Urma.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2660

Voteaza:

Manastirea Sfantul Nicolae - Kapinovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE