Manastirea Sfantul Paisie Velicicovski - Arizona

Manastirea Sfantul Paisie Velicicovski - Arizona Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Paisie Velicicovski este o manastire ortodoxa aflata in nordul statului California, in dioceza Serbiei, din America de Vest. Obstea monahala, formata din maici, a inceput sa se adune indata dupa anul 1990. De atunci si pana astazi, in jurul maicii starete s-au adunat tot mai multe tinere dornice sa duca viata monahala, organizata in viata de obste traditionala.

Cand obstea a ajuns la peste douazeci de maici, aceasta a inceput sa simta nevoia vitala a unui locas monahal stabil. Dupa ce s-a gasit un teren tocmai bun, intr-o zona izolata din California, stareta a cerut binecuvantarea si ocrotirea episcopului care conducea dioceza Sarba din America de Vest. Astfel, cu binecuvantarea Preafericitului Pavle, de vesnica pomenire, si a tuturor celorlalti episcopi, in luna octombrie a anului 2000, maicile au fost primite de episcopul Iovan si de actualul patriarh, Irineu, pe atunci episcop de Nis.

 

Terenul arid si pietros a necesitat nespus de multa munca pentru a putea fi transformat intr-un loc prielnic agriculturii necesare supravietuirii noii obste. Peste sapte ani, in centrul asezamantului monahal se va afla deja o catedrala mareata, precum si doua paraclise, un arhondaric si o staretie. In jurul manastirii, obstea va amenaja mai multe livezi de maslini, pomi fructiferi si rasaduri de legume. In fiecare luna, in arhondaric sunt cazati sute de pelerini. Hectarele de pamant arid ce inconjoara manastirea nu au fost lasate nici ele precum erau, ci au fost infrumusetate cu flori zonale.

Pentru a se intretine material, maicile din obste impletesc metanii si se ingrijesc de aprovizionarea permanenta a unui magazin cu carti bisericesti. Din livelize proprii, maicile vand masline, ulei de masline si rodii. In randul cartilor celor mai cumparate se numara acatistele, care au fost tiparite in numar de peste cincizeci de mii de bucati.

 

Astazi, obstea se afla sub purtarea de grija a maicii starete Michaila, iar slujbele sunt savarsite de arhimandritul Dorotei si preotul David. In biserica manastirii se savarsesc zilnic toate laudele si slujbele bisericesti. Biserica mare a manastirii este inchinata Adormirii Maicii Domnului, iar cele doua capele laterale sunt inchinate Sfantului Paisie de la Neamt si Sfintilor Ierarhi Ioan Maximovici si Nicolae Velimirovici.

Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt - Velicicovski

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamt, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 15 noiembrie, a fost unul dintre cei mai mari indrumatori duhovnicesti ai vietii monahale din Moldova si un innoitor al monahismului ortodox, prin redescoperirea isihasmului, a scrierilor patristice si prin publicarea Filocaliei.

Petru, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in ziua de 21 decembrie 1722, in familia protopopului Ioan, din Poltava, Ucraina, si a trecut la cele vesnice in ziua de 15 noiembrie 1794, fiind inmormantat in biserica mare a Manastirii Neamt.

 

Dupa ce sta o vreme prin manastirile din Ucraina, se hotaraste sa vina in Tarile Romane, unde poposeste in schiturile Dalhauti, Traisteni, Poiana Marului si Carnu. Ajungand in Sfantul Munte Athos, unde ramane vreme de saptesprezece ani, este tuns in monahism, cu numele Paisie.

In anul 1763, se intoarce in tara noastra, sta putin in Schitul Varzaresti si apoi se aseaza statornic in Moldova, la Manastirea Dragomirna. Fiind numit staret, ramane in aceasta manastire pana in anul 1775, cand pleaca impreuna cu obstea la Manastirea Secu. Dupa un timp, domnitorul Constantin Moruzzi ii incredinteaza Manastirea Neamt, a carei obste o va ridica la peste sapte sute de monahi. A fost canonizat mai intai de Biserica Ortodoxa Rusa, in anul 1988, iar mai apoi de Biserica Ortodoxa Romana, in data de 20 iunie 1992.

P.O. Box 1075
10250 S. Sky Blue Road
Safford, Arizona 85546

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

09 Aprilie 2013

Vizualizari: 3288

Voteaza:

Manastirea Sfantul Paisie Velicicovski - Arizona 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE