Manastirea Sfantul Roman

Manastirea Sfantul Roman Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Roman este o manastire ortodoxa aflata langa localitatea Djunis, in regiunea Krusevac, Serbia. Aflata la o distanta de 45 de kilometri de statiunea Sokobanja, la 15 kilometri de Aleksinac si la alti 15 kilometri de Krusevac, manastirea este intr-adevar o oaza de liniste ce puncteaza spatiul inconjurator.

Manastirea a fost zidita pe valea linistita dintre Razanj si Djunis, foarte aproape de localitatea Morava, in interiorul arhiepiscopiei de Ohrida, in vremea domnului Stefan Lazarevic, inainte de sfarsitul secolului al XIV-lea, pe locul unei foste biserici din secolul al IX-lea.

 

Biserica cea mare a manastirii este inchinata Bunei Vestiri a Maicii Domnului, fiind mentionata pentru prima data intr-unul dintre chrisobulele imparatului bizantin Vasile al II-lea. Actualul nume al manastirii a fost luat de la Sfantul Roman Sinaitul, unul dintre urmasii Sfantului Clement de Ohrida, care a si fost inmormantat in interiorul manastirii.

Manastirea Sfantului Roman Sinaitul este cunoscuta si sub denumirea de "Konicinik" sau "Konjica". Potrivit traditiei locale, manastirea a fost reconstruita de catre printul Lazar, dupa ce a vazut-o aflata in ruina, mormantul Sfantului Roman fiind si el devastat, pe cand tanarul print se afla la camp, cu oile familiei.

 

In anul 1498, in manastirea Sfantului Roman vietuiau numai doi calugari. Aceasta manastire va fi amintita si in documentele otomane din anul 1516. In secolul al XVI-lea, Manastirea Sfantul Roman Sinaitul a fost grav avariata, daramarea fiind la numai un pas, in perioada razboiului austro-turc, in secolul al XVIII-lea.

Turnul clopotnita, zidit din blocuri masive de piatra, etajat si avand trepte tot din piatra, a fost zidit in sud-vestul bisericii. Clopotul cel mare din aceasta a fost daruit manastirii de catre printul Milos, in anul 1833.

 

Biserica actuala din Manastirea Sfantului Roman a fost construita intre anii 1793-1796, pe ruinele vechii biserici monahale. Aceasta este zidita in forma de cruce, avand trei abside in partea de rasarit si un dom central. Lipita de zidul sudic al bisericii se afla Capela Sfantului Roman, aici aflandu-se mormantul sfantului. Prin usa nordica se intra in biserica, iar prin cea sudica se intra in capela.

Arhondaricul si chiliile manastirii au fost construite in anul 1796, cel de-al doilea etaj fiind adaugat in anul 1847. In vremea dominatiei otomane, pana anul 1918, in Manastirea Sfantului Roman Sinaitul a functionat o scoala pentru copiii care traiau in localitatile din jur.

 

Biserica manastirii a fost zugravita in fresca, in doua randuri, in anii 1796 si 1831. Iconostasul bisericii a fost lucrat si asezat la locul lui in anul 1927, fiind o lucrare a zugravului rus Andrei Bicenko.

In curtea bisericii se afla un monument inaltat in cinstea eroului Rajevski, ale carui ramasite au fost mutate in Rusia, la inceputul secolului al XX-lea. Nikola Nikolaevitch Rajevski a luat parte la razboi, alaturi de armata sarbilor, fiind omorat in anul 1876, in batalia de la Gornji Adrovac. Contele Raievski l-a inspirat pe Lev Tolstoi in conturarea personajului Vronski, din romanul "Ana Karenina".

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1775

Voteaza:

Manastirea Sfantul Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE