Manastirea Vitovnita

Manastirea Vitovnita Mareste imaginea.


Manastirea Vitovnita

Manastirea Vitovnita, in limba sarba "Vitovnica", este o manastire ortodoxa sarbeasca, ridicata pe malul drept al Raului Vitovnita, in imediata apropiere a localitatii omonime si a orasului Kucevo, putin mai la est de Petrovac pe Mlavi, districtul Branicevo.

Parintele Tadei este un calugar ortodox sarb de la Manastirea Vitovnita. Datorita blandetii, dragostei si multelor sale cuvinte cu har, parintele a fost considerat de catre multi, inca din viata, drept sfant (viata parintelui poate fi citita putin mai jos).

Manastirea Vitovnita - scurt istoric

Potrivit traditiei, Manastirea Vitovnita a fost construita intre anii 1289-1291, de catre dreptcredinciosul rege Stefan Milutin. Acesta a zidit manastirea drept multumire pentru victoriile sale impotriva bulgarilor condusi de Drman si Kudelin. Pe de alta parte, prima atestare documentara oficiala privind manastirea dateaza din anul 1537; in acest an, Serbia se afla sub conducerea si jugul otoman.

Biserica centrala a manastirii, purtand hramul Adormirea Maicii Domnului, este construita conform caracteristicilor Scolii din Morava. Avand dimensiuni modeste, biserica este zidita in forma de cruce inscrisa, poligonala in exterior si acoperita cu un dom. Fatada principala este decorata cu arce oarbe si muchii.

     

Manastirea Vitovnita si biserica acesteia, asemeni multor altora, nu au fost nici ele ocolite de incercarile vremii. Distrusa de mai multe ori, manastirea a fost reconstruita in anul 1856, cu ajutorul lui Stefan Bojovic. Fratii Ivan si Milija Markovic sunt cei care au imbracat in fresca peretii bisericii si au pictat icoanele iconostasului.

Tot in aceasta perioada a fost construit si pronaosul, impreuna cu clopotnita. Podeaua bisericii a fost pavata cu piatra. In apropierea Manastirii Vitovnita se afla "Fantana Sfantului Ioan", cunoscuta pentru binefacerile si vindecarile pe care le-a mijlocit credinciosilor.

     

Parintele Tadei de la Manastirea Vitovnita - 1914-2003

Parintele Tadei s-a nascut in anul 1914, in satul Vitovnita, din parinti evlaviosi, simpli tarani, de praznicul Sfantului Apostol Toma, si a primit numele de Toma. Dupa ce a terminat scoala primara, tanarul Toma a urmat si absolvit Scoala de Comert si Meserii din Petrovat pe Mlava.

Deoarece s-a imbolnavit grav, a hotarat ca ultimii ani din viata sa ii inchine slujirii lui Dumnezeu. Inceputurile vietii sale calugaresti sunt legate de Manastirea Milkovo, de langa Svilainta si de Parintele Ambrosie de la Milkovo, ucenic al Cuviosului Ambrosie de la Optina, care, dupa cuvintele Staretului Tadei, avea nemarginita dragoste si iertare.

     

Tadei a fost inchinoviat in 1935 la Manastirea Gorniak, pe 10 martie, spre a fi tuns in cinul monahicesc la 14 iulie, acelasi an, ca frate in obstea Manastirii Gorniak. Indata dupa inchinoviere, in 1935, a fost indrumat spre Scoala de Iconografie de la Manastirea Rakovita. La dorinta Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sarbe de la acea vreme, Varnava, Episcopul Veniamin i-a dat monahului Tadei dezlegare canonica sa mearga in eparhia Belgradului si Karlovitului, iar acesta a intrat in obstea Manastirii Rakovita.

Tadei a fost hirotonit in cinul de ieromonah la 3 februarie 1938, la Manastirea Rakovita, de catre Episcopul Mitrofan al Harkovului. A fost ridicat la treapta de egumen in 1949, in Catedrala din Belgrad, de catre vicarul patriarhal Visarion, fost episcop al Banatului. In octombrie 1938, ieromonahul Tadei a fost mutat, pentru nevoile slujirii, la Patriarhia din Peci. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, ieromonahul Tadei a parasit Peciul si s-a intors la Manastirea Rakovita. In aprilie 1947, ieromonahul Tadei s-a reintors in eparhia Branicevo, cu dezlegare canonica si a intrat in obstea Manastirii Gorniak.

La dorinta Patriarhului Gavriil, ieromonahul Tadei se reintoarce la Patriarhia din Pec, in anul 1949, si devine vicar al acesteia. In 1955, din motive de sanatate, avand dezlegarea Patriarhului Vichentie, egumenul Tadei se intoarce pentru a doua oara in eparhia Branicevo. In aceasta eparhie, a fost o vreme preot paroh in satele Peci si Klenovat si in parohia Sapinska, iar apoi, din 1957, staret al Manastirii Gorniak.

La inceputul lui noiembrie 1959, egumenul Tadei a primit dezlegare canonica pentru a pleca in Manastirea Hilandar, aflata sub jurisdictia Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol. Dupa patru luni incheiate, cu acordul autoritatilor grecesti, egumenul Tadei a parasit Hilandarul si Sfantul Munte, intorcandu-se in patrie. Aici a fost, o vreme, paroh in satul Bistrita, apoi staret al Manastirii Tuman.

La dorinta sa, in 1962, a fost randuit la staretia Manastirii Vitovnita. A petrecut in aceasta slujire vreme de zece ani, pentru ca, in cele din urma, slujind ca paroh in Vlaski Doi, sa fie pensionat, iar apoi asezat la staretia Manastirii Pokainita, de langa Velike Plane si ca duhovnic al Manastirii Tuman, iar apoi, pentru a doua oara, la staretia Manastirii Vitovnita.

Arhimandritul Tadei, staretul Manastirii Vitovnita, a trecut la Domnul pe 13 aprilie 2003, in satul Bacika Palanka din Voievodina, in casa credinciosilor ce s-au ingrijit de el in ultimii ani ai vietii sale pe pamant.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 11178

Voteaza:

Manastirea Vitovnita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE