Manastirea Zica

Manastirea Zica Mareste imaginea.


Manastirea Zica

Manastirea Zica, construita la inceputul secolului al XIII-lea, se inalta si astazi in apropiere de Kraljevo, la intrarea in Golful Ibar din Serbia Centrala. Manastirea Zica, ctitorie a domnitorului sarb Stefan Nemanja, Primul Incoronat, a fost ridicata intre anii 1208 si 1230.
 

Manastirea Zica a fost picatata in coloarea rosie inca de la inceput, aceasta aducand aminte de traditiile athonite din Sfantul Munte Athos. In aceasta manastire au fost incoronati aproape toti domnitorii sarbilor.
 

Spre sfarsitul secolului al XIII-lea, Manastirea Zica a fost incendiata si, treptat, parasita de vietuitorii acesteia. Restaurarile au avut loc in timpul arhiepiscopului Jevstatije II (1292-1309), si Nicodim (1317-1337).
 

                      

Sfantul Nicolae Velimirovici a fost inscaunat episcop de Zinca in anul 1919. Manastirea a avut de suferit multe pagube de pe urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pagube ce nu au putut fi reparate de catre Sfantul Nicolae datorita arestarii sale subite, in anul 1941.

Imediat dupa terminarea Razboiului, Manastirea Zica a fost populata cu maici, aceasta devenind manastire cu obste de maici. Manastirea Zica a sarbatorit, de curand, 800 de ani de la intemeiere.
 

                      

Manastirea Zica - arhitectura si podoabe

Biserica manastirii, inchinata Inaltarii Domnului, ne infatiseaza simplu elementele arhitecturale si artistice ale Scolii Raska. Biserica are un plan de nava, in capatul estic al acesteia terminandu-se cu o larga absida.
 

Biserica este impartita in patru spatii, cel de-al treilea fiind cel care suporta domul central. Naosul este foarte spatios si acoperit de un frumos dom. Biserica este construita din piatra si caramida. Din punct de vedere arhitectural, predomina multe elemente bizantine.
 

In interior, fresca este minunata. Peretii pastreaza trei straturi de pictura, fiecare fiind separat de celalalt. Cele mai vechi fresce au fost realizate imediat dupa intoarcerea primului arhiepiscop, Sfantul Sava, de la Niceea (in anul 1219), dintre acestea mai pastrandu-se unele fragmente decat in strane.

Tot in anul 1219, Manastirea Zica a devenit primul scaun episcopal al arhiepiscopului Serbiei - Sfantul Sava.

                      

Spre sfarsitul secolului al XIII-lea, peretii trapezei au fost acoperiti cu fresce, biserica a fost acoperita cu un acoperis de lemn, iar turnul manastirii a fost inaltat. Noile fresce au fost realizate in timpul domniei regelui Milutin (1282-1321), si acestea avand a suferi de-a lungul vremii.

 

                     

Fragmente din aceste fresce au supravietuit doar pe peretele estic al pasajului de sub turnul clopotnita (reprezentare a regelui Stefan si a fiului sau, Radoslav), in nartexul si in nava bisericii, si in capelele laterale.
 

Capela sudica, inchinata Sfantului Stefan, pastreaza frumoase fragmente de fresca apartinand inceputului de secol XIV.
 

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4322

Voteaza:

Manastirea Zica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE