Vardzia, manastirea rupestra din Georgia

Vardzia, manastirea rupestra din Georgia Mareste imaginea.

Manastirea Vardzia este situata in partea de sud-est a Georgiei, pe malul stang al raului Kura, la o distanta de 6 km de granita cu Turcia. Acest asezamant monahal ce dateaza din secolul al XII-lea este unul dintre cele mai importante locuri istorice aflate in Georgia. Asemanatoare bisericilor rupestre din Goreme, Turcia, aceasta le intrege prin dimensiuni, fiind sapata in intregime in stanca.

Insa Manastirea Vardzia - nu consta doar in camare sapate in stanca. Este un adevarat complex ce cuprinde strazi, tuneluri si scari.

In trecut, aceasta regiune a Georgiei constituia o bariera intre restul tarii si lumea musulmana.

Spre sfarsitul anului 1100 Georgia era pusa in situatia de a face fata atacurilor hoardelor mongole, cea m ai necrutatoare forta pe care avea sa o cunoasca Europa.

Constuctia acestui intregului complex si a manastirii a inceput in timpul domniei lui Georgy III (1156 - 1184) si a fost finalizata in timpul domniei fiicei sale - Regina Tamar (1144 - 12013).

Cand au finalizat aceasta adevarata fortareata rupestra, ea cuprindea 13 niveluri si 6000 de locuinte, o camera a tronului si o biserica mare cu un turn clopotnita exterior. In total insa, manastirea poseda 15 biserici.

Se crede ca singura cale de acces in aceasta o constituia un tunel ascuns a carui intrare se sfla langa malurile raului Kura. Din exterior manastirea era aproape invizibila. Versantul exterior al muntelui a fost acoperit cu terase fertile, potrivite pentru a fi cultivate, pentru care au fost gandit un sistem de irigatii.

In cazul unui atac inamic manastirea devenea un loc de refugiu pentru civili si putea adaposti aproximativ 20 000 de oameni.

Desi manastirea i-a ferit pe georgienii din regiune de mongoli, natura s-a dovedit a fi inamicul principal al acestui ansamblu rupestru. In 1283, la numai un secol de la constuirea sa, un cutremur devastator a deteriorat locul. Cutremurul a afectat versantul distrugand mai mult de doua treimi din manastire.

In secolele urmatoare, manastirea a fost pradata de trupele tatare-mogole, iraniene si turce. In pofida acestui fapt, o comunitate monaha la vietuit in acest loc pana in 1551 cand a fost disrusa de catre persul Sah Tahmasp.

In secolul al XIX-lea, in timpul razboiului ruso-turc, trupele ruse au ocupat regiunea Javakheti. Viata monahala a inceput din nou la Vardzia.

In prezent, cativa monahi vietuiesc in manastire.

Exista mai mute versiuni cu privire la originea numelui manastirii. Una dintre acestea se intemeiaza pe legenda urmatoare: se spune ca tanara Regina Tamar, vizita adeseori acest loc in timpul lucrarilor de constructie. Intr-o zi s-a decis sa-i faca o farsa unchiului ei. Astfel, aceasta s-ar fi ascuns dupa zidurile fortaretei in intuneric. Unchiul sau crezand ca aceasta s-a ratacit o cauta periat prin tunelurile intunecate. Intr-un sfarsit tanara regina i-a acestuia: “Ak var, dzia” (Sunt aici, unchiule). Ulterior, acesta i-a povestit intamplarea regelui, iar el a hotarat sa o denumeasca astfel in cinstea Reginei Tamar.

Radu Alexandru

07 Mai 2014

Vizualizari: 3437

Voteaza:

Vardzia, manastirea rupestra din Georgia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE